Son Konular

ABD, İran'a Sivil Nükleer Projeler İçin 30 Milyar Dolarlık Destek Hazırlıyor

Credits
1.230.380
abd-iran-a-sivil-nukleer-program-icin-30-milyar-18792640_8986_amp.jpg

ABD, İran ile müzakereleri sürdürüyor

ABD'nin, İran'ı müzakere masasına oturtmak için çeşitli adımlar attığı iddia ediliyor. CNN'in haberine göre, krizin tırmandığı dönemlerde dahi ABD'nin İran ile iletişimde kaldığı belirtiliyor.

Körfez ülkeleri ile yapılan toplantı

İran'ı müzakere masasına oturtmak için çeşitli teklifler sunulduğu ifade ediliyor. ABD'nin, İran'a sivil nükleer program için yardım planladığı ve bu konuda Körfez ülkeleri ile ortak toplantılar düzenlendiği iddia ediliyor.

İran'a sivil nükleer program için yardım

Toplantılarda ele alınan konulardan biri, İran'a sivil amaçlı nükleer programlar için maddi destek sağlanması olduğu belirtiliyor. İran'a uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin olmadığı, sadece enerji üretimine yönelik bir program için 20 ila 30 milyar dolarlık yardım yapılması planlandığı ifade ediliyor.

Yaptırımların kaldırılması da gündemde

Sunulan teklifler arasında, İran'a yönelik bazı yaptırımların kaldırılması ve şu anda kullanıma kısıtlı olan 6 milyar dolarlık yabancı banka hesaplarının serbest bırakılması da bulunuyor. İran'ın gelecekteki adımları ise belirsizliğini koruyor.

İran'ın kararını bekliyoruz

Fordo Nükleer Tesisi'nin faaliyetlerinin değiştirilmesi için İran'a ödeme yapılması önerisi üzerinde durulduğu belirtiliyor. Ancak İran'ın bu tekliflere nasıl bir yanıt vereceği ise henüz belirsizliğini koruyor.

Bu tür büyük destek paketleri, uluslararası ilişkilerde genellikle stratejik ve karmaşık bir bağlamda ele alınır. ABD'nin, İran'a yönelik böyle bir hamle yapması, nükleer enerji alanında iş birliği açısından önemli bir adımdır. Ancak burada asıl mesele, bu desteğin bölgede nasıl algılanacağı ve uzun vadede nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda ne kadar şeffaf olunacağıdır. İran'ın sivil nükleer projeleri ne kadar denetlenebilir olacak? Ve bu denetim mekanizmaları yeterince güvenilir mi? Tartışmaya değer bir konu!

Edirne'deki Orman Yangını Hızla Söndürüldü!

Kenan Yıldız'ın asisti yetersiz kaldı! Manchester City fark attı.