haberci
Efsanevi Üye

ABD, İran ile müzakereleri sürdürüyor
ABD'nin, İran'ı müzakere masasına oturtmak için çeşitli adımlar attığı iddia ediliyor. CNN'in haberine göre, krizin tırmandığı dönemlerde dahi ABD'nin İran ile iletişimde kaldığı belirtiliyor.
Körfez ülkeleri ile yapılan toplantı
İran'ı müzakere masasına oturtmak için çeşitli teklifler sunulduğu ifade ediliyor. ABD'nin, İran'a sivil nükleer program için yardım planladığı ve bu konuda Körfez ülkeleri ile ortak toplantılar düzenlendiği iddia ediliyor.
İran'a sivil nükleer program için yardım
Toplantılarda ele alınan konulardan biri, İran'a sivil amaçlı nükleer programlar için maddi destek sağlanması olduğu belirtiliyor. İran'a uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin olmadığı, sadece enerji üretimine yönelik bir program için 20 ila 30 milyar dolarlık yardım yapılması planlandığı ifade ediliyor.
Yaptırımların kaldırılması da gündemde
Sunulan teklifler arasında, İran'a yönelik bazı yaptırımların kaldırılması ve şu anda kullanıma kısıtlı olan 6 milyar dolarlık yabancı banka hesaplarının serbest bırakılması da bulunuyor. İran'ın gelecekteki adımları ise belirsizliğini koruyor.
İran'ın kararını bekliyoruz
Fordo Nükleer Tesisi'nin faaliyetlerinin değiştirilmesi için İran'a ödeme yapılması önerisi üzerinde durulduğu belirtiliyor. Ancak İran'ın bu tekliflere nasıl bir yanıt vereceği ise henüz belirsizliğini koruyor.