haberci
Efsanevi Üye

ABD'de Kişisel Tüketim Harcamaları Mayıs Ayında Geriledi
ABD Ticaret Bakanlığı, mayıs ayına ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini paylaştı. Rapora göre, kişisel gelirler, Eylül 2021'den bu yana ilk kez yüzde 0,4 düşüş göstererek beklentilerin altında kaldı. Amerikalıların gelirlerindeki bu düşüş, ekonomistleri şaşırttı çünkü yüzde 0,3'lük bir artış bekleniyordu ve nisanda yüzde 0,7'lik bir yükseliş kaydedilmişti.
Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları da aylık bazda yüzde 0,1 gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Nisanda yüzde 0,2 artması beklenen tüketim harcamaları, mayısta düşüş yaşadı. Bu durum, ekonomistler arasında ekonomik istikrarsızlık endişelerine yol açtı.
Fed'in Enflasyon Endeksi Yükselişte
Mayıs ayında kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,1 artarken yıllık bazda yüzde 2,3 yükseldi. Bu veriler, aylık ve yıllık bazda beklentileri karşılayarak nisandaki artışın devam ettiğini gösterdi. Ancak ABD Merkez Bankası'nın enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,7 artış göstererek beklentilerin üzerine çıktı.
Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki bu artış, gıda ve enerji kalemlerinin hesaba katılmadığı özel bir endeks olması nedeniyle enflasyon endişelerini artırdı. Fed'in bu verileri nasıl değerlendireceği ve alacağı politika kararları merakla bekleniyor.