Son Konular

Abdülhamid II Kimdir? Hayatı ve Mirası

Credits
1.258.181
Abdülhamid II'nin Doğumu ve Gençliği

Abdülhamid II, 21 Eylül 1842 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Tirimüjgan Kadınefendi'dir. Genç yaşta annesini kaybetmesi üzerine Perestu Kadınefendi tarafından büyütüldü. Eğitimine büyük önem verilen Abdülhamid, Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi.

Tahta Çıkışı ve Saltanatı

31 Ağustos 1876 tarihinde amcası Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesi ve ardından V. Murad'ın kısa süreli saltanatından sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı olarak tahta çıktı. Abdülhamid II'nin saltanatı, 33 yıl süren uzun bir dönemdir ve "İstibdat Dönemi" olarak adlandırılmıştır.

Yenilikler ve Reformlar

Abdülhamid II, saltanatı boyunca eğitim ve altyapı alanında birçok reform gerçekleştirdi. Özellikle demiryolu ağının genişletilmesi ve eğitim kurumlarının yaygınlaştırılması konusunda önemli adımlar attı. 1908 yılına kadar süren dönemde, Osmanlı Devleti'nin modernleşme çabalarına katkıda bulundu.

Dış Politika ve Baskıcı Yönetim

Dış politikada denge politikası izleyen Abdülhamid II, İngiltere ve Almanya ile ilişkileri dengede tutmaya çalıştı. Ancak, iç politikada baskıcı yönetimi ile bilinir. 1878 yılında Meclis-i Mebusan'ı kapatarak anayasayı askıya aldı ve mutlak monarşiyi yeniden tesis etti.

Tahttan İnişi ve Son Yılları

1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle yetkileri sınırlanan Abdülhamid, 31 Mart Vakası'nın ardından 27 Nisan 1909 tarihinde tahttan indirildi. Selanik'e sürgüne gönderilen Abdülhamid, 1912 yılında İstanbul'a geri getirildi ve 10 Şubat 1918 tarihinde burada vefat etti.

Mirası

Abdülhamid II, Osmanlı İmparatorluğu'nun son güçlü padişahı olarak anılır. Saltanatı boyunca ülkenin modernleşmesi için birçok yenilik yapmasına rağmen, baskıcı yönetimi nedeniyle eleştirilmiştir. Günümüzde farklı görüşlerle değerlendirilen bir mirasa sahiptir.

Sultan Mustafa I Kimdir? Hayatı, Saltanatı ve Mirası

Sultan Ahmed III Kimdir? Hayatı ve Mirası

1. Konular

1. 1.282.778
  2. Mesajlar

1. 1.683.514
  3. Kullanıcılar

1. 32.183
  4. Son üye

Geri
Üst Alt