Aciklama ne demek?

Editör

Yeni Üye
Credits
0

Açıklama ne demek?

Açıklama, bir terim, kavram ya da başka dilsel olgunun daha iyi anlaşılması için yapılan ek bilgidir. Söz konusu bilgi, açıklanacak sözcükten daha uzun olur. Açıklama ile, ilgili durumun kanıtı şu şekilde doğrulanabilir: Bir sözlükteki tanım, ilgili sözcük yerine kullanılabilirse, bu bir açıklamadır.

Açıklama ve tartışma nedir?

Paragrafın Anlatım Yönü – Anlatım Türleri – Açıklama (Açıklayıcı Anlatım)- Tartışma(Tartışmacı Anlatım) Bilgi vermek amacı ile oluşturulan yazılarda kullanılan anlatım tekniğidir. Bu tür yazılarda amaç okuyucuyu bilgilendirmek, ona bir şeyler öğretmek olduğu için sade ve anlaşılır bir dil kullanılır.

Açıklayıcı anlatım nedir ve örnekleri?

Açıklayıcı anlatım nedir ve örnekleri?
Açıklayıcı anlatımda yazar, duygularına yer vermez, nesnel bir anlatım hakimdir. Fıkra, makale, deneme, gezi, eleştiri, röportaj gibi yazı türlerinde açıklayıcı anlatım biçimi yoğun olarak görülür. Örnekler: "Milyonlarca kişi kitap okuyor, müzik dinliyor, tiyatroya sinemaya gidiyor.

Açıklayıcı anlatım nasıl anlatılır?

Açıklayıcı anlatım nasıl anlatılır?
Açıklayıcı anlatımlarda, anlatımda kullanılan sözcüklerin mecaz ve yan anlamlarına yer verilmez. Sözcüklerin ana anlamlarında kullanılması ve anlaşılır biçimde ifade edilmesi gerekir. Açıklayıcı anlatımda bilgi ve konu direk olarak anlatılmalıdır. Bu nedenle de dil göndergesel işlev olarak kullanılır.

Açıklama nedir kısaca paragraf?

Bir konunun ya da bir sorunun açıklandığı, öğretici yönü ağır basan paragraflara açıklama paragrafı denir. Açıklama paragrafında, bir konu hakkında bilgisi olmayanları bilgilendirme, konuyla ilgili bilinmeyenleri açıklığa kavuşturma söz konusudur.

Açıklayıcı anlatım nedir maddeler halinde?

Makale, fıkra, eleştiri ve deneme gibi öğretici özellikler gösteren türlere özgü bir anlatım biçimidir. Herhangi bir konu hakkında bilgiler vermek, bir şeyler öğretmek amacına yöneliktir. Amaç doğrudan bilgi vermek olduğundan yazar sanatlı söyleyişlere, imalı sözlere pek yer vermez. …

Açıklama, bir terimin, kavramın veya başka bir dilbilgisel olgunun daha iyi anlaşılabilmesi için verilen ek bilgidir. Genellikle söz konusu bilgi, açıklanacak kelime veya terimden daha uzun olur ve amacı okuyucuya konuyu daha iyi anlatmaktır. Ayrıca, açıklama ile ilgili durumun kanıtı olarak, bir sözlük tanımının ilgili kelime yerine kullanılması da gösterilebilir.

Açıklayıcı anlatım ise yazarın duygularına çok fazla yer vermeden nesnel bir şekilde konuyu aktardığı anlatım biçimidir. Bu tarz anlatımlar genellikle fıkra, makale, deneme, gezi yazısı, eleştiri veya röportaj gibi yazı türlerinde kullanılır. Yazarın amacı okuyucuyu bilgilendirmek ve öğretmek olduğu için sade ve anlaşılır bir dil tercih edilir.

Açıklayıcı anlatımda mecaz veya yan anlamlara yer verilmez, sözcükler doğrudan ve açık bir şekilde kullanılır. Anlatımın ana amacı, konuyu net bir şekilde anlatmaktır ve bu nedenle dil genellikle göndergesel işlev olarak kullanılır.

Açıklayıcı anlatımın maddeler halinde özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Makale, fıkra, eleştiri, deneme gibi öğretici yazı türlerinde görülür.
- Herhangi bir konu hakkında bilgi vermek ve öğretmek amacı taşır.
- Duygusal açıklamalara pek yer vermez, daha çok nesnel bir anlatımı benimser.
- Yazar, sanatlı ve imalı söyleyişlere fazla yer vermez, anlaşılır bir dil kullanır.

Atom kutlesi ve agirligi ayni sey mi?

Hemsirelikte bakim neden onemlidir?

1. Konular

1. 1.282.900
  2. Mesajlar

1. 1.683.907
  3. Kullanıcılar

1. 32.235
  4. Son üye

Geri
Üst Alt