- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- -4
- Meslek
- Webmaster
Açıklayıcı anlatım biçiminin özellikleri nelerdir?
Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri
Kanıtlayıcı veriler kullanma ne demek?
*Kanıtlayıcı anlatım; inandırma, aydınlatma ve bir başkasına kendi görüşünü kabul ettirmenin toplamıdır. *Bu tür anlatımda, önce ortaya bir konu atılır ve bu konu bütün yönleriyle tanıtılır. *Sonra da konunun kanıtlanmasına geçilir. *Kanıtlayıcı anlatımda okuyucuyu inandırmak ve ikna etmek belirleyicidir.
Dekleratif (açıklayıcı) bilgi : Daha çok tanımlamaya dönük bilgilerdir. Bireyin "ne?" sorusuna verdiği cevaptır. Prosedürel ( işlemsel ) bilgi: Bir işin nasıl yapılacağını ifade eden bilgidir.
Kanıtlayıcı anlatım nedir ve örnekler?
Düşüncelerin ya da bazı görüşlerin desteklenmesi şeklinde ispatlanmaya çalışıldığı yani kanıtlanmaya çalışıldığı anlatım biçimine kanıtlayıcı anlatım denmektedir. Buradan da anlayacağımız gibi kanıtlayıcı anlatımda aydınlatma ve inandırmanın yanında bir başkasına kendi görüşünü kabul ettirme söz konusudur.
Kanıtlayıcı yani ispatlayıcı anlatım nedir?
Ortaya atılan herhangi bir konu, düşünce, görüş veya yargının, okuyucu veya dinleyiciye kanıtlama (ispatlama) yolu ile anlatılması için uygulanan bir anlatım türü olup, genellikle makale, tenkit, fıkra, röportaj, deneme gibi yazılı; konferans, açık oturum, münazara gibi sözlü kompoziyonlarda kullanılır.
Anlatım tür ve teknikleri nelerdir?
> Anlatım teknikleri; betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlıkta incelenir:
Açıklayıcı anlatım metotları nelerdir?
3. Açıklama (Açıklayıcı Anlatım) Bilgi vermek amacı ile oluşturulan yazılarda kullanılan anlatım tekniğidir. Bu tür yazılarda amaç okuyucuyu bilgilendirmek, ona bir şeyler öğretmek olduğu için sade ve anlaşılır bir dil kullanılır. Açıklayıcı anlatımda yazar, duygularına yer vermez, nesnel bir anlatım hakimdir.
Makale, fıkra, eleştiri ve deneme gibi öğretici özellikler gösteren türlere özgü bir anlatım biçimidir. Herhangi bir konu hakkında bilgiler vermek, bir şeyler öğretmek amacına yöneliktir. Açıklama, bilinmeyeni bilinir kılmaktır.