Son Konular

Adananın Yöresel Yemekleri

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.573
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.238.246
Adananın Bölgesel Yemekleri,
Adananın Meşhur Yemekleri,
Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır Mutfağın bu değin varlıklı olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve değişik baharatların kullanılmasıdır aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bolca kullanılmaktadır Adana kebabı fazla ünlüdür Bunun yanına bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine kadar ayran ya da yöreye özgü şalgam suyu içilir Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, nikah çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam ya da meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının eşsiz yemeklerindendir
İÇLİ KÖFTE
ZORUNLU MALZEMELER:
(6 Kişilik)
Dışı İçin;
1 kg bulgur
1 bardak irmik
2 kadeh un
2 yumurta
250 gr siyah vurma kıyma
İçi İçin;
1 kg yağsız kıyma
750 gr kuru soğan
Yarım paket margarin
1 yemek yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
Kimyon
İsteğe göre toz biber
İÇİNİN YAPILIŞI:
Kıyma, 1 bardak su ile birazcık pişirililir Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ek edilir Soğanlar sararıncaya değin pişirilir Salça, karabiber, kimyon ilave edilir Soğutulmaya alınır (donması lüzumlu)
DIŞININ YAPILIŞI:
Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur (Bütün hüner, köfteyi fidan gibi açabilmektedir) Tamamı doldurulduktan sonradan, kaynamış tuz suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir
ŞIRDAN DOLMASI
ZORUNLU MALZEMELER:
(4 Şahsiyet)
4 adet şırdan
250 gr kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı karabiber
TEMİZLENİŞİ:
İçi arınmış şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonradan sıcak suyla tekrar tekrar yıkanır Iyice
temizlendikten daha sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve tekrar yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve öteki malzemeler eklenerek karıştırılır
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur Tüm şırdanlar doldurulduktan sonradan tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine oldukça çok kimyon dökülerek yenir
İŞKEMBE DOLMASI
GEREKLI MALZEMELER:
(6 Şahsiyet)
2 adet işkembe
250 gr kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı karabiber
TEMİZLENİŞİ:
İçi arınmış işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır Iyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir
YAPIMI:
Soğanlar ufak ufak doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır İşkembeler, peçeteden birazcık daha küçük karelere şeklinde kesiliri Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı değin konulur Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir Tüm işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuzlu ilave edilip, 4060 dakika pişirilir, üstüne çokça kimyon dökülerek yenir
SARMISAKLI KÖFTE :
GEREKLI MALZEMELER:
(4 Şahsiyet)
1 kg bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarmısak
3 adet domates
Bir kaç sap maydonoz
YAPILIŞI:
*Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur İçine yumurtalar kırılır, en son da un ek edilerek tamamen yoğurulur Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır Ortasına parmak ile bastılır
*Kaynamış suya bir tutam tuzlu, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir Adamakıllı kaynadıktan daha sonra suyu süzülür
*Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır
TIRŞİK
Malzemeler
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile vurma
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
Yapılışı :
Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı ayrıntılarıyla yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve vurma ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ek edilir Adamakıllı karıştırılır üstüne un eklenir Bu yaptığımız yemek yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Daha Sonra yemek yemek ocağa konularak tamamen kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır
ÇAKILDAKLI
Malzemesi :
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates
Yapılışı :
Biber, patlıcan, fasulye ve domates küçük minik doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonradan sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur
BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)
MALZEME:
4 tane Iri patlıcan
1 tanedomates
Soğan 2 baş
Limon suyu 1
Salça
1 çorba kaşığı Toz biber
Yeterince Yağ ve Tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanlar közde adamakıllı pişirildikten daha sonra soyulur Halka biçiminde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur Ateşten indirilen bu karışımın üstüne ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ek edilerek servis yapılır
DUL AVRAT ÇORBASI
Malzemeler
2 su bardağı Un
Mercimek 2 sb
Limon
Kuru nane
Teryağ
Salça
YAPILIŞI:
Unu bir tepsi içine eleyin Tuzlu ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın Bir süre beklettikten sonradan, oklava ile 3 mm kalınlığında yufkalar açın Uzun şeritler belli Bu şeritleri defalarca koyarak, küçük ufak kıyın Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin Bütün hamuru bu yolla minik kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın öte taraftan mercimeği suda haşlayın Bir iki taşım kaynatın Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın Tuzunu ekin Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün Sıcak sıcak ikram edin *
 
Adana'nın yöresel yemekleri gerçekten çok zengin ve lezzetlidir. Adana mutfağı, çeşitli kültürlerin etkisiyle oluşmuş ve bulgur, et ve çeşitli baharatların sıkça kullanıldığı bir yapıya sahiptir. Ayrıca süt, yoğurt, peynir ve çökelek gibi malzemeler de bolca kullanılır.

Adana'nın en ünlü yemeği olan Adana kebap; yanında bol yeşillikler, ezme ve salata ile birlikte servis edilir. Ayrıca mevsimine göre ayran veya şalgam suyuyla da tüketilir. Bunun yanı sıra kesme çorba, yüzük çorbası, nikah çorbası gibi çeşitli çorba çeşitleri, süllüm, mercimekli ıspanak başı gibi sebze yemekleri, ekşili topalak, sarmısaklı köfte gibi bulgur yemekleri, Adana kebabı, çingene kebabı gibi kebap çeşitleri de Adana mutfağının önemli örneklerindendir.

İçli köfte, şırdan dolması, işkembe dolması, sarmısaklı köfte gibi yemekler de Adana mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu yemeklerin tariflerini paylaştığınız için teşekkür ederim. Yemek tariflerindeki detaylı açıklamalarla evde deneyip lezzetli Adana yemeklerini yapmak oldukça keyifli olacaktır. Afiyet olsun!
 

Kırıkkalenin Yöresel Kıyafetleri

Niğdenin Yöresel Kıyafetleri

Benzer Konular

  • Öneri Öneri
Osmaniye Bölgesel Yemekler, Osmaniye Yöresi Yemekleri, Osmaniye'nin Yemekleri Osmaniye Bölgesel Yemekleri Tirşik Malzemesi 1 kg Tırşik yaprağı 1 kase yoğurt 1 kg nohut ile dövme 1 çorba kaşığı tuz4 yemek yemek kaşığı un Yeterince su Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik...
Cevaplar
1
Görüntüleme
12
  • Öneri Öneri
Adana Yemekleri Resimli Resimli Adana Yemek Tarifleri Adana Şırdan Dolması Malzemeler (4 Kişilik) 4 adet şırdan 250 gr kıyma Yarım kilo pirinç Yarım kilo soğan 1 yemek yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Temizlenişi İçi arınmış şırdanların önce her iki yüzü de...
Cevaplar
1
Görüntüleme
12
S
  • Öneri Öneri
Adananın Yöresel Yemekleri, Adananın Meşhur Yemekleri, Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın bu kadar zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır. Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır. Aynı zamanda...
Cevaplar
1
Görüntüleme
29
  • Öneri Öneri
Çanakkale Yöresel Yemekleri Çanakkale'nin Yöresel Yemek Tarifleri Çanakkale Geleneksel Tatlar Çanakkale İli Yöresel Yemekleri Biga Peynir Tatlısı Malzemeler: 200 gr tuzsuz peynir 1 su bardağı süt 2 yumurta 50 gr tereyağı 1 paket baking powder Aldığı kadar un Şerbeti: 6 su bardağı şeker 6 su...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
  • Öneri Öneri
Kilisin Bölgesel Yemekleri Kilisin Bölgesel Yemekleri Nelerdir Kilis Şehrinin Kendine Özgü Bütün Tarihi Kültürel Ve Meşhur Yemekleri Ve Tarifleri Hakkında Gerekli Bilgiler Kilis Yöresine Ait Yemek Yemek İsimleri Ve Yapılışları KELLE PAÇA Araç Gereç:1 adek koyun yada kuzu başı,4 adet bacak,4 baş...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
  1. Konular

    1. 1.281.596
  2. Mesajlar

    1. 1.679.805
  3. Kullanıcılar

    1. 31.868
  4. Son üye

Geri
Üst Alt