ADF analizi nedir?
Kaba yemlerdeki sellülozun sindirilebilirliğini belirleyen kriterler, NDF (Neutral Detergent Fiber/Nötral Deterjan Sellülozu) ve ADF (Acid Detergent Fiber/Asit Deterjan Sellülozu) oranlarıdır.
NDF ve ADF ruminant beslemede ne açıdan önem taşımaktadır?
Nitekim, NDF ve ADF rumintlarda tükürük salgısını teşvik ederek rumen pH'sının uygun sınırlar içinde kalmasını sağlar ve böylece mikrobiyal sindirimde görev alan selülotik ve amilolitik bakteriler ile protozoa ve mayalar için uygun ortam sağlamış olur.
Yemlerde kuru madde analizi neden yapılır?
Kül analizleri ile yemlerin toplam inorganik madde içerikleri ile hayvansal organizmada değerlendirilmeyen inorganik madde içerikleri tespit edilerek standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir. Öte yandan kurumadde tayini ile de yemlerin nem içeriği açısından standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir.
Yem de NFC nedir?
Yem de NFC nedir?
Karbonhidratları kabaca lifli ve lifsiz olan karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Lifli karbonhidratlar olarak nitelendirilen kısım genellikle NDF ibaresi ile rasyon kuru maddesinin yüzdesi olarak ifade edilir. Bununla birlikte lifsiz kardonhidrat olarak nitelendirilen kısım NFC olarak ifade edilir.
ADL değeri nedir?
ADL değeri nedir?
Yemlerin sindirilebilirliği ve net enerji değerini tespit etmek için kullanılan ADL (Acid Detergent Lignin), bitki hücre duvarında yer alan ve asit deterjan solüsyonlarda çözünmeyen lignin anlamına gelmektedir.
Ham kül analizi neden yapılır?
Ham kül tayini çalışmaları, yemlerdeki inorganik madde miktarını tespit etmek için yapılmaktadır. Analizler sırasında, darası alınmış porselen kaba konulan yem örneği, 550-650 derece arasında 4-5 saat süre ile kül fırınında yakılır. Kap fırından çıkarıldıktan sonra soğutulur ve tartılır.
Kül miktarı tayini nasıl yapılır?
Kül Tayini Nasıl Yapılır? Kül tayini, tartılan örneğin kurutularak yaklaşık olarak 400-700 ◦C sıcaklık arasında yakılması esasına dayanır. Daha sonra geride kalan kül tartılır ve miktarı belirlenir. Kül hesabı yapılırken kuru madde üzerinden yapılır.