Modoratör
Efsanevi Üye
Adli yardım avukat ne yapar?
Maddesi uyarınca adli yardımın amacı, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aş- mak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere, avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır.
Avukat adli yardıma nasıl başvurulur?
Avukat adli yardıma nasıl başvurulur?
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Adli yardımda karşı vekalet ücreti alınır mı?
Adli yardımda karşı vekalet ücreti alınır mı?
Madde 17: Adli yardım konusu işin sonunda istem sahibinin maddi bir yarar elde etmesi durumunda adli yardım nedeniyle avukata ödenen para ile adli yardımdan yararlanan ilgili lehine ilamda belirlenen harca esas değerin %5'i Adli Yardım Bürosuna ödenir. Avukattan da ilamda gösterilen vekâlet ücretinin %10'u alınır.
Avukat Uyaptan adli yardım talepli dava nasıl açılır?
Ayrıca yapılan düzenleme ile artık Adli Yardım Başvuru Formuna E-devlet üzerinden de erişilebiliyor. Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.
Adli yardım vekalet ücreti ne zaman ödenir?
Adli yardım vekalet ücreti ne zaman ödenir?
Zira adli yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır. Ancak mahkeme bu konuda bir kolaylık sağlanmasını uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir.
Kaybedilen davada vekalet ücreti ne zaman ödenir?
Kaybedilen davada vekalet ücreti ne zaman ödenir?
Davayı kaybeden taraf mahkemenin belirlediği karşı avukat ücretini ödemek zorundadır. Bu ücret karşı avukat tarafından davanın karara bağlanmasıyla istenebileceği gibi davanın kesinleşmesiyle de talep edilebilmektedir. Davada avukatlık ücreti ödenmezse icra takibi yapılması en yaygın yöntemdir.