Modoratör
Yeni Üye
Ahilik şuuru nedir?
Bir başka tanımla ahilik, imanın amele dönüştüğü, Anadolu'nun vatanlaşmasını, Osmanlı'nın cihan devleti olmasını sağlayan dünyevî ve uhrevî sistem olarak tarif edilebilir.
Ahilik teşkilatında hangi ahlaki değerlere uymak gerekiyordu?
Ahîlik teşkilâtının ahlâk eğitiminde yer alan dört temel ilke iffet, şecaat, hikmet ve adalet, sekiz değer ise cömertlik, tövbe, doğruluk, hidayet, alçak gönüllülük, emniyet, vefa ve öğüttür.
Ahilikte kaç çeşit eğitimden söz edilmiştir?
Ahilikte kaç çeşit eğitimden söz edilmiştir?
Ahilik teşkilatında dini, ahlaki ve toplumsal eğitim, eğitim ocağı olarak tabir edilen zaviyelerde, mesleki eğitim ise bugün iş başı eğitim olarak tanımlanan iş yerlerde yamak, çırak, kalfa ve usta şeklinde aşamalı olarak verilmiştir.
Ahilik Teşkilatı Nedir Özellikleri Nelerdir?
Ahilik Teşkilatı Nedir Özellikleri Nelerdir?
Ahilik Teşkilatı'nın özellikleri;
- Ahilik teşkilatında olmak için Ahi olmak gereklidir.
- Teşkilata üye olan zanaatkarlar ahlaki kurallara uymak zorundadır.
- Ahi teşkilatı 32 ana sanat dalına bölünmüştür.
- Her Ahi 124 gerekli prensibi bilmek zorundaydı.
- Ahilik sistemine özel bir eğitim düzeni bulunmaktaydı.
Ahilik teşkilatının görevi nedir?
Ahilik teşkilatı, gençlerin iyi yetişmesini ve meslek kazanmasını sağlardı. Savaş, afet vs. kötü durumlarda da kuruma üyeler ve halk arasında dayanışma olurdu. Padişahlar ve diğer yöneticiler de ahilik teşkilâtını destekleyerek gelişmesini istemişlerdir.
Ahilikte ahlak nedir?
Ahilik anlayışına göre, bir kişide ahlaki değerler aşınmışsa/ahlaki değerlere önem ver- miyorsa o kişi, istediği kadar mesleğinde üstün ve başarılı olsun bunun hiçbir kıymeti/değeri olmamak- la beraber o kişi bulunduğu meslekten ihraç edilirdi.
Ahlak ve Ahilik nedir?
Ahlak ve Ahilik nedir?
Ahilik teşkilatı, mesleki bir dayanışma örgütü olarak kurulmuş olsa da temeli iyi insanı temel alan ahlaki ilkeleri mensuplarına kazandırmaya çalışan ve bunu sağlamak için çok ciddi bir iç denetim mekanizması oluşturarak yüzyıllar boyu son derece başarılı bir şekilde varlığını devam ettiren bir organizasyondur.
Ahiler nerede kuruldu?
Ahiler nerede kuruldu?
Bazı araştırmalar Ahiliğin Kırşehir'de ortaya çıktığını ileri sürer. Diğer bir görüşe göre, Bağdat'ta büyük üstadlardan ders alan Ahi Evran, Arapların kurduğu Fütüvvet Teşkilatı'ndan etkilenerek, 1205'te Anadolu'ya gelmesinden kısa bir süre sonra ilk olarak Kayseri'de Ahilik Teşkilatını kurmuştur.
Ahilik kuralları nelerdir?
Ahiliğin 7 kuralı Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim ve mülâyemet kapısını açmak. Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak. Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak. Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak.
Ahilik nedir ödev?
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran'a Ahi Baba da denir.
Ahilik ve ilkeleri nelerdir?
Ahilik ve ilkeleri nelerdir?
Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak. Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak. Küçüklere sevgi, büyüklere karşı edepli ve saygılı olmak. Alçakgönüllü olmak, büyüklük ve gururdan kaçınmak.