- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Alacaklı temerrüdünün kendiliğinden doğan sonuçları nelerdir?
Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.
Borçlar hukukunun temel kaynağı nedir?
Borçlar hukukunun temel kaynağı nedir?
Borçlar hukuku eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuki ilişkilerin incelendiği bir disiplindir. Borçlar Kanunu özel hukukta borçlar hukukuna kaynaklık eder ve borçlar hukuku alanına giren borç ilişkilerini düzenleyen bir kanundur. Borç ilişkisinin en temel kaynağı sözleşmedir.
Alacaklının belirsizliği nedir?
Alacaklının belirsizliği nedir?
TBK' nin 106-110.maddeleri arasında düzenlenmiş borçlar hukuku terimidir. Borçlunun ciddi, gerçek ve usulüne uygun bir ifa teklifini alacaklının haklı bir sebep olmaksızın reddetmesi veya haklı bir sebep olmadan ifa kısmında üzerine düşen hazırlıkları yerine getirmemesidir.
Takas işlemi tek taraflı mıdır?
Borçlar Kanununda takas tek taraflı hukuki bir işlem olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle karşılıklı alacakların, karşılıklı bir anlaşmayla yani taraflar arasında yapılan yazılı bir sözleşmeyle takas edilmesine engel olan bir düzenleme yoktur. Böyle bir sözleşme hukuki bir ibra anlaşması olarakta kabul edilmektedir.
Alacaklı temerrüdü hangi durumda gerçekleşir?
Alacaklı temerrüdü hangi durumda gerçekleşir?
Borçlu ifanın usulüne uygun arzıyla temerrütten kurtulur fakat alacaklı usulüne uygun ifa teklifini haklı sebebi olmadan kabul etmediği zaman, alacaklı temerrüdü gerçekleşir.
Alacaklının temerrüde düşmesi ne demek?
Alacaklının temerrüde düşmesi ne demek?
Temerrüt, alacaklı veya borçlu taraflarından birinin borcunu veya yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumunu ifade eder. Bu sorumluluk genellikle karşılıklı olarak imzalanan sözleşmelerin taraflara yüklediği edimlerin yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.
Devamlı borç nedir?
Devamlı (Ebedi) Borçlar: Devletin uzun vadeli borcunu ne zaman ödeyeceği belli olmayan borçlardır.
Edim nedir türleri nelerdir?
Edim nedir türleri nelerdir?
Ani edim: İfa edilmesi belirli ve sürekli bir zaman dilimini kapsamayan edimdir. Tek seferlik edimdir. Süreli edim: Belirli bir zaman dilimi boyunca ifa edilmesi gereken edim sürekli edimdir. Devirli edim: Belirli aralıklarla tek seferde ifa edilebilen borçlara ilişkin edim ise devirli (dönemsel) edimdir.
Borçlar hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?
Borçlar hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?
İrade Özgürlüğü İlkesi.
Borçlar Hukuku Nisbilik ilkesi nedir?
Nispilik İlkesi: sözleşme kural olarak onu yapan tarafları bağlar, üçüncü kişileri etkilemez. Ancak kuvvetlendirilmiş nispi haklar ve üçüncü kişi yararına sözleşmeler bu ilkenin çok önemli istisnalarındandır.
Borç ilişkisi nispi midir?
Borç ilişkisi nispi midir?
Borçlar hukuku borç ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Borç ilişkisinin en önemli özelliği ise, bu ilişkiden doğan alacak hakkının, nisbi olmasıdır.