Amartya Sen kimdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haberci

Efsanevi Üye
Credits
992.149
Amartya Sen Kimdir?

Amartya Sen, 20. yüzyılın ve 21. yüzyılın başlarının en etkili ekonomistlerinden biri olarak kabul edilen Hintli bir ekonomist ve filozof olup, özellikle refah ekonomisi, kalkınma ekonomisi ve sosyal seçim teorisi alanlarındaki çalışmalarıyla tanınır. 1998 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Amartya Kumar Sen, 3 Kasım 1933'te Hindistan'ın Batı Bengal eyaletine bağlı Santiniketan'da doğdu. Babası Ashutosh Sen, bir kimya profesörüydü, annesi Amita Sen ise eğitim alanında çalışmaktaydı. Sen, erken yaşlarından itibaren entelektüel bir çevrede büyüdü. İlk eğitimini Hindistan'ın önde gelen eğitim enstitülerinden biri olan Visva-Bharati Üniversitesi'nde aldı. Daha sonra Kalküta'daki Presidency College'da ekonomi öğrenimi gördü. 1953 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Cambridge Üniversitesi'ne giderek daha ileri düzeyde ekonomi ve felsefe eğitimi aldı. Burada, 1959 yılında doktora derecesini kazandı.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları

Amartya Sen, akademik kariyerine Hindistan'da Jadavpur Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak başladı. Daha sonra, 1972 yılında Oxford Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı. Sen, 1987 yılında Harvard Üniversitesi'ne katıldı ve burada ekonomi ve felsefe alanlarında dersler verdi. 1998 yılında ise Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanarak uluslararası alanda büyük bir tanınırlık elde etti. Ödülü, refah ekonomisine, sosyal seçim teorisine ve özellikle yoksulluk ve kalkınma konularına yaptığı katkılar nedeniyle aldı.

Başlıca Eserleri veya Başarıları

Amartya Sen'in en bilinen eserlerinden biri, "Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation" adlı kitabıdır. Bu çalışmasında, kıtlıkların genellikle yiyecek kıtlığından değil, dağıtım sistemlerinin başarısızlığından kaynaklandığını ileri sürdü. Bunun yanı sıra, "Development as Freedom" adlı eseri, kalkınmanın sadece ekonomik büyüme değil, aynı zamanda bireylerin özgürlüklerinin genişletilmesi olduğunu savunarak geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı.

Kişisel Yaşamı ve Mirası

Amartya Sen, kişisel yaşamında da sosyal adalet ve eşitlik konularında aktif bir rol oynamıştır. İlk evliliğini Nabaneeta Dev Sen ile yapmış, bu evlilikten iki çocuğu olmuştur. Daha sonra Emma Georgina Rothschild ile evlenmiştir. Sen'in çalışmaları, gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma politikalarının şekillendirilmesine önemli katkılarda bulunmuş ve dünya genelinde sosyal adalet konularında farkındalık yaratmıştır. Sen'in mirası, sosyal bilimlerdeki geniş ölçekli etkileri ve fikirlerinin dünya çapında birçok akademik ve politik tartışmada yer almasıyla yaşamaya devam etmektedir.

George Olah kimdir?

Serkan Balcı kimdir?

1. Konular

1. 1.270.577
  2. Mesajlar

1. 1.667.636
  3. Kullanıcılar

1. 31.321
  4. Son üye

Geri
Üst Alt