haberci
Meraklı Üye
amasya yöresine ait yemekler,amasya yemekleri,amasyanın yemek kültürü,amasya nın ünlü yemekleri,amasya meşhur yemekleri
AMASYA BÖLGESEL YEMEKLER
Amasya, tarihsel yaşamı nedeniyle köklü bir kültür birikimine, ekolojik yapısı itibari ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir Bu zenginlikler mutfak kültürüne de yansımıştır Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır Bazı yemekler ise öteki yörelerde de bilinmesine karşın Amasya yöresinde değiştirme talep eder
Amsya bölgesel yemeklerinin başlıcaları:
Çorbalar:
Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme İbik Çorbası, Yarma Çorbası
Etli Yemekler:
Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak, Mıhlama, Mumbarİşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte
Tatlılar:
Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza (Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi
Hamur İşleri:
Amasya Çöreği, YağlıKatmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, CırıktaCızlakAkıtma, Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, HaşaşlıCevizli Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç *
AMASYA BÖLGESEL YEMEKLER
Amasya, tarihsel yaşamı nedeniyle köklü bir kültür birikimine, ekolojik yapısı itibari ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir Bu zenginlikler mutfak kültürüne de yansımıştır Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır Bazı yemekler ise öteki yörelerde de bilinmesine karşın Amasya yöresinde değiştirme talep eder
Amsya bölgesel yemeklerinin başlıcaları:
Çorbalar:
Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme İbik Çorbası, Yarma Çorbası
Etli Yemekler:
Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak, Mıhlama, Mumbarİşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte
Tatlılar:
Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza (Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi
Hamur İşleri:
Amasya Çöreği, YağlıKatmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, CırıktaCızlakAkıtma, Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, HaşaşlıCevizli Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç *