Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Analitik inceleme nedir denetim?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Analitik inceleme nedir denetim?​

Analitik inceleme prosedürleri, işletme içinden ve dışından alınan verilerle işletmenin iddiası olan finansal tablolardaki verilerin karşılaştırılması ve varsa sapmaların bulunmasına yönelik bir denetim tekniği olduğundan, bağımsız denetçinin yapmış olduğu denetim çalışmalarına yön vermektedir (Bozkurt, 2010, s. 151- …

Analitik inceleme nedir muhasebe?​

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yayınlanan Bankalarda Bağımsız Denetim Gerçekleştirecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’te yer alan tanımlama ise şu şekildedir: “analitik inceleme; finansal tablolar ile banka hakkında edinilen bilgilerin tutarlı olup …

Kamu denetçileri özel sektör kuruluşlarında hangi denetimi yapar?​

Kamu denetçileri özel sektör kuruluşlarında hangi denetimi yapar?
Kamu Denetçileri Örneğin, Maliye Bakanlığına bağlı görev yapan vergi müfettişlerinin Maliye Bakanlığı bünyesinde yaptıkları denetimler iç denetim kapsamına girmekte iken, özel sektör kapsamında yaptıkları denetimler kamu denetimi kapsamına girmektedir.

Denetim prosedürü nedir?​

Denetim çalışması sırasında kanıt toplamak amacı ile denetçinin yaptığı işlemlere denetim işlemleri (denetim prosedürleri, denetim testleri) denilmektedir.

Denetim raporlama standartları nelerdir?​

Raporlama Standartları: Denetim sonucunda varılan görüşün açıklandığı raporların kapsam ve düzenlemeleriyle ilgili standartlardır. AICPA tarafından yayınlanan raporlama standartları tamamen finansal denetime yöneliktir. Raporlama standartları, denetim sonucunun yazıyla bilgilendirilmesine ilişkin standartlardır.

Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı nedir?​

Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı nedir?
1-Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine Uygunluk Standardı: Denetim raporunda tabloların GKGM. İlkelerine uygun olarak düzenlenip düzenlemediği belirtilmelidir. Denetim işleminde mali tabloların dipnot ve açıklamaları da denetim kapsamındadır.Açıklamalarında denetlenmiş olduğu raporda belirtilir.

Kamu Başdenetçisi seçimi en çok kaç yıl için yapılır?​

MADDE 14 – (1) Başdenetçi ve denetçilerin görev süreleri dört yıldır.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na kimler başvurabilir?​

Kamu kurum ve kuruluşlarının(idarenin) eylemleri ve işlemleri ile kamu görevlilerinin tutum ve davranışları karşısında mağdur olduğunu ya da haksızlığa uğradığını düşünen herkes mahkemeye gitmeden önce Kamu Denetçiliği Kurumu’na(Ombudsmanlığa) başvurabilir.

Raporlama Standartları ne demek?​

Raporlama Standartları ne demek?
International Financial Reporting Standarts (IFRS); Türkçe anlamı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’dır. Kısaltılmışı UFRS dir. UFRS; çeşitli ülkelerde yer alan şirketlerin birbirlerinin mali tablolarını karşılaştırabilmesine olanak tanıyan ve performans ölçen sistem olarak bilinmektedir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Analitik inceleme, denetim sürecinde kullanılan bir tekniktir ve işletmenin finansal tablolarındaki verilerin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar. Bu inceleme, işletmenin iddia ettiği finansal durumu belirlemek için işletme içinden ve dışından toplanan verileri kullanarak gerçekleştirilir. Analitik inceleme sayesinde finansal tablolardaki veriler karşılaştırılır ve herhangi bir sapma veya tutarsızlık bulunmaya çalışılır. Bu sayede bağımsız denetçi, denetim çalışmalarını yönlendirebilir ve potansiyel riskleri belirlemede yardımcı olabilir.

Denetim prosedürleri, denetçinin denetim çalışması sırasında gerçekleştirdiği işlemleri ifade eder. Bu işlemler, kanıt toplama amacıyla titizlikle yürütülür ve denetim sürecinin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar. Denetim prosedürleri, denetçinin belirli standartlara uygun olarak hareket etmesine ve denetimin doğru ve güvenilir sonuçlar vermesine yardımcı olur.

Raporlama standartları ise denetim sonuçlarının açıklanmasını ve raporlanmasını düzenleyen kurallardır. Bu standartlar, denetim sonucunun raporlanması sürecinde uygulanır ve denetim raporunun kapsamını, içeriğini ve düzenlemesini belirler. AICPA tarafından yayınlanan raporlama standartları genellikle finansal denetimler için geçerlidir ve denetim sonucunun yazılı olarak bildirilmesini sağlar.

Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı, bir denetim raporunda finansal tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğinin belirtilmesidir. Denetim sürecinde bu standartla uyumlu bir şekilde hareket edilir ve finansal tabloların doğruluğu, tutarlılığı ve güvenilirliği değerlendirilir. Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı, denetim raporunda belirtilerek finansal tabloların doğruluğu konusunda paydaşlara bilgi verilmesini sağlar.
 

Benzer konular

Denetim raporunda neler yer alır? 12.2. Standart Denetim Raporunun Unsurları Genel denetim raporu Nedir? Bir dış denetçi bir şirketin denetimini bitirdiğinde, devam eder ve tüm bulguları, gözlemleri ve şirketin mali tablolarının nasıl rapor edildiğini düşündüğünü konsolide ettiği bir rapor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
Denetim raporunda neler yer alır? 12.2. Standart Denetim Raporunun Unsurları Genel denetim raporu Nedir? Bir dış denetçi bir şirketin denetimini bitirdiğinde, devam eder ve tüm bulguları, gözlemleri ve şirketin mali tablolarının nasıl rapor edildiğini düşündüğünü konsolide ettiği bir rapor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Raporlama standartları nelerdir? Raporlama Standartları: Denetim sonucunda varılan görüşün açıklandığı raporların kapsam ve düzenlemeleriyle ilgili standartlardır. AICPA tarafından yayınlanan raporlama standartları tamamen finansal denetime yöneliktir. Raporlama standartları, denetim sonucunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
1
Bağımsız denetim süreci nedir? Bağımsız denetim, bir işletmenin yıllık finansal tablo ve diğer finansal verilerinin, tablo ve bilgiler için belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlayabilecek yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla uygulanır. Denetim...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Denetimin amacı nedir? MADDE 5 – (1) Denetimin amacı, finansal tablolar ve diğer finansal bilgiler dâhil olmak üzere denetime tabi konuların belirlenmiş bir kıstasa uyumlu olup olmadığı hususunda hedeflenen kullanıcılara güvence sağlayacak bir görüş oluşturulmasıdır. Finansal tablo denetimin...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips