Modoratör
Yeni Üye
Anonim şirkette kar payını kim dağıtır?
Halka açık anonim ortaklıkların kâr payı dağıtımını konu alan ikincil düzenleme ise Kâr Payı Tebliği (II-19.1)'dir. Tebliğ m. 4/1; "Ortaklıklar, kârlarını genel kurulları tarafından belirlenecek kâr dağıtım politikaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak genel kurul kararıyla dağıtır.
Şirket kar ettiği zaman ortakların aldığı paya ne denir?
Genel kurul tarafından dağıtılmasına karar verilen kârdan her bir pay sahibine ödenecek tutarlar kâr payı olarak nitelenir. Ortak bu kâr payını talep hakkına sahiptir. Kâr payını talep etme hakkına "kâra iştirak hakkı" veya "temettü talebi hakkı" veya "kâr payı alma hakkı"da denilir.
Kar payı ortağı ne demek?
Kâr payı, ortağın şirket sermayesine yaptığı yatırımın geri dönüşümü niteliğindedir. tanımlanır7 . Kâr payı, ortaklara, yönetim organı üyelerine, müdürlere, intifa sahiplerine dağıtılacak kârdan ödenecek payı ifade etmekle birlikte, temettü ise, sadece ortaklara dağıtılacak payı ifade etmektedir.
Temettü zorunlu mudur?
Temettü zorunlu mudur?
Birinci temettü dağıtımının zorunluluğu ile bir ilgisi yoktur. Kurumlarda kâr dağıtımı prensip olarak bir zorunluluk değildir. Bunun istisnası halka açılma vb. özel durumlarda kısmen zorunluluk haline gelebilmektedir. Ancak TKK bağlamında bir zorunluluk değildir.
Işletmenin faaliyetleri sonucu elde ettiği karın nasıl değerlendirileceğini ilişkin kararlara ne ad verilir?
Işletmenin faaliyetleri sonucu elde ettiği karın nasıl değerlendirileceğini ilişkin kararlara ne ad verilir?
Kar dağıtım politikası, işletmelerin elde ettikleri net karın ortaklar ve dağıtılmamış kar kalemi ve yedek akçeler arasındaki dağılımını belirleyen bir politika olarak tanımlanmaktadır.
Kâr payı dağıtmak zorunlu mu?
İlgili SPK tebliği, "Kâr Dağıtım Politikası" başlıklı maddesinde "Ortaklıklar, kârlarını genel kurulları tarafından belirlenecek kâr dağıtım politikaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak genel kurul kararıyla dağıtır." hükmü ile kâr payının genel kurul kararıyla dağıtılacağını düzenlemiş; ancak …
Kâr payı Dağıtılmazsa ne olur?
Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir. Genel kurul isterse, diğer koşullar da varsa, yıllık kârın tamamının isterse bir kısmının dağıtılmasına karar verebilir. Dağıtılmayan kârlar, yedek akçelere ayırılır.