Araba bobini neden yanar?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Araba bobini neden yanar?​

Bujilerde çatlak meydana gelmesi, Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması, Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi, Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.

Bobin teli nedir?​

Bobin teli, kısacası devre elemanı olarak kullanılan iletken bir teldir. Bir diğer adı indüktör iletken olan bobin teli, bobin şeklini alması ile oluşmaktadır. Bobinler genel olarak manyetik bir alan oluşturmak üzere kullanılmaktadır. Birimi H, simgesi ise S olarak bilinen bobin, etrafında manyetik bir alan oluşturur.

Bobin DC ile çalışır mı?​

Bobin DC ile çalışır mı?
AC ve DC davranışı: Bobinler doğru akıma sadece telin direnci kadar zorluk gösterirken AC de frekansa bağlı olarak artar ki sabit değerine endüktans denir. Bobin DC akıma ilk anda direnç gösterir. Bu nedenle bobine DC akım uygulandığında bobin ilk anda yalıtkan daha sonra iletkendir.

Bobinler ne zaman değişir?​

Ateşleme bobinleri ortalama 30 bin km de bir değiştirilmelidir.

Ateşleme bobini yanarsa ne olur?​

Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.

Ateşleme bobini ısınınca ne olur?​

Ateşleme bobini ısınınca ne olur?
Aşırı ısınma: Ateşleme bobinleri, konumlarından ötürü çoğunlukla aşırı motor sıcaklıklarına maruz kalırlar. Bu, bobinlerin elektrik iletme kapasitesini azaltarak hem performansını hem de ömrünü etkileyebilir.
Emaye kaplı bakır tel kararır mı?​
Cevap: Merhaba, üzeri emaye kaplıdır. kararma yapmaz.
Emaye bobin teli ne işe yarar?​
Emaye kaplı tel, iletken tel yüzeyine vernik (emaye) kaplanmasıyla yüksek voltaj çekebilme özelliğinin yanı sıra, neme, agresif kimyasallara ve yüksek ısıya karşı dayanıklı elektriksel ekipmandır. İletken tel olarak genellikle elektrolitik bakır kullanılır.

Bobin neye sarılır?​

Bobin neye sarılır?
Bobin; bakır, gümüş tel veya litz teli denilen ipekle yalıtılmış tel ile sarılırlar. Bir bobinin değeri tel kesitine, sarım (tur) sayısına, karkas boyuna, mandren çapına ve kullanılan nüveye (çekirdeğe) göre değişir.

Kondansatör DC ile çalışır mı?​

Kondansatör DC kaynağa bağlandığında devreden logaritmik olarak azalan bir Ic akımı geçer. Bu durumda kondansatör üzerindeki Vc gerilimi artmaya başlar. Buna kondansatörün dolması denir. Kondansatör dolana kadar devreden sadece sızıntı akımı geçer.

Bobin değişimi ne kadar sürer?​

Her bobinde 1 civata bulunur, bazı araçlarda ise 4 bobini birden tutan bir kapak olabilir bu türlerde kapağı sökmeniz yeterlidir. Neyse konumuza dönelim, bobinleri çıkartıp yenilerini takın ve somunlarını sıkın. Takribi olarak bu işlem 5 dakika sürer veya eliniz alışkınsa sürmez bile.

Bobinin arızalı olduğu nasıl anlaşılır?​

Bobinin arızalı olduğu nasıl anlaşılır?
Ateşleme bobini arıza yaptığında belirli yöntemler ışığında sorunu anlamak mümkündür. Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.

Ateşleme bobini bozuk olduğu nasıl anlaşılır?​

Ateşleme bobini çekişi etkiler mi?​

Ateşleme sisteminde bobin ne kadar yüksek gerilim verebilir?​

Ateşleme sisteminde bobin ne kadar yüksek gerilim verebilir?
Kontak açıkken ateşleme bobinine giden gerilim beslemesini bir multimetre ile ölçün. 10,5 V değerinden daha yüksek bir gerilim kaydedilmelidir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,160
Çözümler
1
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0
Bobin neden yanar konusunda belirtilen sebepler oldukça doğrudur. Buji kablolarında çatlaklar, kısa devreler, elektrik kaçakları veya kesintileri, kullanımın bitmesi veya yıpranması gibi durumlar bobinin yanmasına neden olabilir.

Bobin teli, bir devre elemanı olarak kullanılan iletken bir telin bobin şeklinde sarılmasıyla oluşur. Genellikle manyetik alan oluşturmak için kullanılan bobinlerin birimi H'dir ve simgesi ise S'dir. Bobinler genellikle indüktör olarak da adlandırılırlar.

Bobinler, doğru akım ve alternatif akım ile farklı şekilde çalışır. Doğru akıma karşı direnç gösteren bobinler, alternatif akımda frekansta bağlı olarak direnci artar. Bobine doğru akım uygulandığında ise ilk anda direnç gösterir ve yalıtkan davranır.

Bobinler genellikle 30.000 km'de bir değiştirilmelidir. Bobinin yanması durumunda aracın motoru titreşimli çalışabilir, rölantide stop edebilir, motor geç ve zor çalışabilir, çekiş düşer ve yakıt tüketimi artabilir.

Ateşleme bobinleri aşırı ısındığında elektrik iletme kapasitesi azalabilir, performansı etkilenebilir ve ömrü kısalabilir.

Emaye kaplı bakır tel kararmaz ve yüksek voltaj çekebilme özelliği, neme dayanıklılık gibi özelliklere sahiptir.

Bobin gümüş tel veya bakır tel ile sarılarak oluşturulur ve tel kesitine, sarım sayısına, karkas boyuna ve kullanılan nüveye göre değeri değişir.

Kondansatör, DC kaynağa bağlandığında üzerinde artan bir gerilim oluşur. Kondansatör dolana kadar sadece sızıntı akımı geçer.

Bobin değişimi genellikle yaklaşık 5 dakika sürebilir, ancak işleme alışkın kişiler için daha kısa sürede de yapılabilir.

Bobinin arızalı olduğunu anlamak için motorun titreşimli çalışması, rölantide stop etmesi, motorun zor çalışması, çekişin düşmesi veya yakıt tüketiminin artması gibi belirtilere dikkat edilebilir.

Ateşleme bobininin bozuk olup olmadığını anlamak için belirli yöntemler bulunmaktadır ve bobin arızalandığında çekiş üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Ateşleme sistemindeki bobin, genellikle 10,5 V değerinden daha yüksek bir gerilim verebilir. Beslemenin kontrol edilmesi önemlidir.
 
Üst Alt