Arabasi nedir nasil yapilir?

Modoratör

Yeni Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
1
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Arabaşı nedir nasıl yapılır?


Tencereye yağları ve salçaları alıp kavuruyoruz. Tavuk suyunu ekliyoruz, su ile açtığımız kavrulmuş unu ilave edip tel çırpıcı ile karıştırıyoruz. Didilmiş tavukları ekleyip çorbanın kıvamı koyu olursa kaynamış su ekliyoruz. Baharatları ve 1 limon suyunu ekleyip yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. Afiyet olsun.

Arabaşı mı Arap aşı mı?


İşte arabaşı: Tavuk suyuna çorba ve pişirilen hamurdan oluşur. Ismi gereği, arabaşının Araplar ile ilgisi yok. Yemek arası yendiğinden "ara aşı" olarak anılırmış zamanla arabaşı olmuş.

Arabaşı hamuru neden yapılır?


Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor. Soğuyan hamur, baklava dilimi şeklinde kesiliyor….Hamuru için:
- 1 su bardağı un.
- 1 çay kaşığı tuz.
- 7 su bardağı su.

Arabasının yanında ne gider?


Arabasının yanında ne gider?
Tavuk Çorbasının Yanına Ne Gider?
- Patates mantısı
- Marul salatası
- Zeytinyağlı enginar.
- Bezelye yemeği.
- Kuru fasulye.
- Patates püreli patlıcan kebabı
- Sebze kebabı
- Güveçte köfteli kebap.

Iyi bir arabaşı nasıl yapılır?


Iyi bir arabaşı nasıl yapılır?
Öncelikle tenceremize 6 su bardağı suyu ve 2 tatlı kaşığı tuzu ekleyip kaynamasını bekliyoruz. Başka bir kapta 4 su bardağı suyu ve unu güzelce çırpıyoruz ve kaynayan suyun içine yavaş yavaş ve aynı zamanda karıştırarak döküyoruz. Kaynadıktan sonra 15-20 dakika sürekli karıştırarak pişiriyoruz.

Arap aşı çorbası hamuru nasıl yapılır?


Arap Aşı Çorbası Ve Hamuru Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru İçin.3 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz atalım ve ocağa koyalım. 1 su bardağı unu, 2 su bardağı soğuk su ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım.
- Ocaktaki su kaynayınca unlu suyu içine katıp fokurdayana kadar yüksek ateşte çırpıcı ile karıştıralım.

Arabaşı ilk nerede yapıldı?


Arabaşı'nın sadece Konya'ya değil İç Anadolu'ya ait olduğuna dikkat çeken Türk Mutfağı Uzmanı Nevin Halıcı bu konu ile ilgi olarak, "Arabaşı orta Anadolu'ya ait bir yemek, ancak Konya Selçuklulara başkentlik yapmış tarihi bir şehir. Bundan dolayı Konya bütün mutfakların ana adresidir.

Arabaşı çorbasını kim buldu?


Arabaşı
Ülke(ler) | Türkiye
Yaratıcısı | Osmanlı mutfağı

Arabaş hamuru nasıl pişirilir?


Arabaş hamuru nasıl pişirilir?
Kaynayan suya alttan ve hızlı bir şekilde karıştıra karıştıra ilave edin. Muhallebi gibi göz göz kaynayıncaya dek karıştırarak pişirin. Kaynayınca 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapayın ve ıslatılmış olan yuvarlak borcama dökün.

Konya arabaşı hamuru nasıl yapılır?


Konya arabaşı hamuru nasıl yapılır?
Konya Usulü Arabaşı Hamuru Tarifi Nasıl Yapılır?
- 3 çay bardağı su tencere kaynatın tuzu ekleyin.
- Diğer yandan hamuru 2 çay bardağı su ile karıştırın.
- Kaynayan suya yavaşca ekleyin.
- Kaynayan hamuru 3 dk pişirin.
- Islatılmış tabağa dokun ıslatma sebebi hamurun çıkması için 🙋‍♀️😘 afiyet olsun şimdiden.

Fırında tavuk yanına hangi çorba gider?


1) Yeşil Mercimek Çorbası Yeşil mercimek, soğan ve havuçla hazırlanan bu çorbaya sonrasında eğer pilav – makarna pişirmeyecekseniz şehriye de ekleyebilirsiniz. Haşlanmış tavuğun yanına ne gider denince akla çorba gelir çünkü tavuğun suyunu çorbaya kullanarak hem tavuk hem de tavuk sulu çorba yiyebilirsiniz.

Ölçülü arabaşı hamuru nasıl yapılır?


Arabaşı Hamuru (Tam Ölçülü) Tarifi Nasıl Yapılır?
- 1 litre suyu tencereye alalım.
- Kaynasın iyice fokurdayana kadar başka bir kabın içine unumuzu ve 2 bardak suyumuzu iyice topaklanmadan karıştıralım.
- Topaklanırsa eğer süzgeç yada elekten geçirebilirsiniz.

Yozgat usulü arabaşı hamuru nasıl yapılır?


Hamuru İçin: 5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynamaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır.

Arabaşı nasıl ortaya çıkmıştır?


Arabaşı nasıl ortaya çıkmıştır?
Arabaşı olarak bilinen yemeğin asıl adı "ara aşı" dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği'nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanlılardan, komşu beyliklere yayılmış; günümüzda Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar'da kış aylarının şölen yemeği haline gelmiştir.

Arabaşı nerede meşhur?


Arabaşı nerede meşhur?
Arabaşı, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülür. Türkiye'de Çorum, Nevşehir, Ankara, Antalya, Burdur, Denizli, Muğla, Niğde, Sivas, Konya, Aksaray, Afyonkarahisar, Mersin, Eskişehir, Karaman, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Isparta ve Kayseri'nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde bilinir.
 
Arabaşı çorbası, Türk mutfağının geleneksel bir lezzeti olup genellikle tavuk suyu ve hamurunun bir araya gelmesiyle yapılır. Arabaşı hamuru için genellikle un, su ve tuz kullanılır ve kaynayan suya karıştırılarak pişirilir.

Arabaşı'nın asıl adı "ara aşı"dır ve 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği'nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanlılardan komşu beyliklere yayılan bu lezzet, günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Konya, Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Afyonkarahisar gibi illerde meşhurdur.

Arabaşı çorbasının yapımı oldukça basittir. Önce tencerede yağları ve salçaları kavurarak başlanır, ardından tavuk suyu ve kavrulmuş un eklenir. Didilmiş tavuklar ve baharatlar da eklenerek kaynatılır. Arabaşı çorbasının kıvamı koyu olursa kaynamış su eklenerek istenilen kıvama getirilir ve yaklaşık 20 dakika kaynatılır. Limon suyu da eklenerek servise hazır hale gelir.

Arabaşı çorbasının yanına genellikle patates mantısı, marul salatası, zeytinyağlı enginar, bezelye yemeği, kuru fasulye gibi lezzetler tercih edilebilir. Arabaşı çorbası genellikle kış aylarında tercih edilen ve besleyici bir çorba çeşididir. Afiyet olsun!
 

Olay hikayesi nedir ve temsilcileri?

Hangi hayvanlar kis uykusuna yatar?

  1. Konular

    1. 1.282.340
  2. Mesajlar

    1. 1.682.444
  3. Kullanıcılar

    1. 32.048
  4. Son üye

Geri
Üst Alt