Arabuluculuk uzmanlık zorunlu mu?
Uzmanlık eğitimleri dava şartı arabuluculukta dosya almak isteyen arabulucularımız için zorunlu olup, yalnızca ihtiyari arabuluculuk yapan arabulucularımız ise bilgi ve becerilerini geliştirmek için bu eğitimleri alabilirler. "Online Eğitim" yapılacaktır.
Arabuluculuk belgesini kimler alabilir?
Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesi mezunu olup, mesleğinde 5 yıllık kıdeme sahip kişiler tarafından alınabilir. Arabuluculuk eğitim almak isteyen kursiyerlerden hukuk fakültesinden mezunu olduğunu gösteren belge ile 5 yıllık kıdeme sahip olduğunu gösteren belgenin istenmesi yeterlidir.
Arabuluculuk uzmanlık eğitimi nedir?
Arabuluculuk uzmanlık eğitimi nedir?
Uzmanlık alanlarının oluşması ve arabulucuların bu alanlarda hem teorik hem uygulama eğitimleri almaları, arabuluculuk hizmetinin kalitesini artıracaktır. Böylece arabulucular uzman oldukları alanlarda kendilerine gelen uyuşmazlıkları daha çabuk kavrayıp, gerektiğinde uygun çözüm önerileri de getirebileceklerdir.
Arabuluculuk hangi hallerde zorunlu?
Arabuluculuk hangi hallerde zorunlu?
Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.
Arabuluculuk ücreti nasıl tahsil edilir?
Dava şartı olan arabuluculukta anlaşamama hâlinde düzenlenen sarf kararı gereğince ücret Cumhuriyet savcılığınca arabulucunun banka hesabına yatırılır. Böylede vergi mükellefi olmayan kamu çalışanı arabulucular kaynağında kesintiler yapıldıktan sonra arabulucu ücretini tahsil edebilirler.
Arabulucuya başvuru ücretli mi?
(5) Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez. Bu yasağa aykırı olarak tesis edilen işlemler hükümsüzdür. MADDE 3 – (1) Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenir.
Ihtiyari arabuluculukta anlaştıktan sonra dava açılabilir mi?
Ihtiyari arabuluculukta anlaştıktan sonra dava açılabilir mi?
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18. mad- desinin 5. fıkrasındaki yeni düzenlemeye göre, "Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz." 7036 sayılı Kanunla eklenen bu düzenleme, Kanun'un gerek- çesine göre, "dava …
Arabuluculuk anlaşma belgesi nedir?
Arabuluculuk anlaşma belgesi nedir?
Sonuç olarak; sıklıkla gündeme gelen ve uygulama alanı bulan arabuluculuk sürecinde; taraflarca anlaşmaya varılması halinde üzerinde anlaşılan konular anlaşma belgesi olarak isimlendirilen bir belgeye dökülür ve bu belge hem taraflarca ,ve varsa vekilleri, hem de arabulucu tarafından imzalanır.
Arabuluculuk işini kimler yapabilir?
Türkiye'de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapabilir. Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucu olabilmek için bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından teorik ve pratik en az kırk sekiz saat eğitim alınması gerekir.
Arabuluculuk sınavına kimler girebilir?
Türk vatandaşı olunmalıdır. Hukuk Fakültesinden mezun olunmalıdır. Yabancı bir hukuk fakültesini bitirilmişse Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik olunan derslerden sınava girilip başarı belgesi alınmış olmalıdır.
Arabuluculuk uzmanlık eğitimleri nelerdir?
Arabuluculuk uzmanlık eğitimleri nelerdir?
Arabuluculuk Daire Başkanlığı; iş hukuku, ticaret hukuku ve tüketici hukuku, genel uzmanlık alanları olarak belirlenmiştir. Bunların dışında şu özel uzmanlık alanları da belirlenmiştir: banka ve finans hukuku, sigorta hukuku, inşaat hukuku, fikri ve sınai haklar hukuku, enerji hukuku ve spor hukuku.
Uzman arabulucu nasıl olunur?
Uzman arabulucu nasıl olunur?
İş Hukuku Uzman Arabulucu olmak için öncelikle Genel Anlamda Arabuluculuk Siciline kayıtlı olmak gerekmektedir. Daha sonra İş Hukukunda Uzman Arabuluculuk eğitimi alınır. Eğitim sonunda devam durumuna göre gerekli belge düzenlenir ve takdim edilir.
Hangi davalar zorunlu arabuluculuğa tabi?
Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.