Son Konular

Artvin'de Yüzyıllık Geleneğe Saygı: Atmaca Mirası Devam Ediyor

Credits
1.230.245
asirlik-atmaca-gelenegi-artvin-de-yasatiliyor-18777873_amp.jpg

Artvin'de uzun yıllardır devam eden atmaca geleneği, bölgedeki atmacacılar tarafından canlandırılmaya devam ediyor.

Artvin'in tarihinde kök salmış atmaca kültürü, belgeli yerel atmacacılar tarafından günümüze taşınıyor. Bu geleneği nesiller boyu yaşatmaya adamış olan Abdullah Çiçek, atmaca tutkusunu genç kuşaklara aktarmak için çaba harcıyor. Karadeniz'in kuzeyinden güneyine göç eden atmacalar, özellikle Artvin, Hopa ve Batum bölgelerini göç rotası olarak belirlemekteler. Bu dönem, bölge halkı için geleneksel atmaca avı sezonunun başlangıcı anlamına geliyor.

"Atmacalarla büyüdüm, bu bizim yaşam tarzımız"

Atmacacılığın bir tutku olduğunu vurgulayan Abdullah Çiçek, aile büyüklerinden aldığı eğitimle bu geleneği sürdürdüğünü belirtiyor. "Ben çocukluğumdan beri atmacalarla iç içe büyüdüm. Ailem, atmacacılığı bana dedem, babam ve akrabalarım aracılığıyla öğretti. Herkesin evinde kedi veya köpek olur, bizim evde ise atmaca beslenirdi. Atmacaları yakalayıp sevip, bakımlarını yapar ve ardından tekrar doğaya salardık. Bu bizim için sadece bir gelenek değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı" diyor.

Yaklaşık 5 bin kişinin ilgi gösterdiği belirtiliyor

Rize ve Artvin'de yaklaşık 5 bin kişinin atmacacılık geleneğiyle ilgilendiğini belirten Çiçek, yakalanan her atmacanın beslenmediğini, sadece uygun olanların bir süre tutulduğunu açıklıyor. Atmacaların göç yollarını iyi bildiklerini söyleyen Çiçek, dağlarda sabırla bekleyip yaşadıkları deneyimden keyif aldıklarını da ekliyor.

Sezon sonunda atmacalar doğal ortamlarına bırakılıyor. Bu uygulama sayesinde hem atmacaların doğal yaşam alanlarına zarar verilmiyor hem de gelenek devam ettiriliyor.

Yerli halk, bu önemli kültürün genç kuşaklar arasında yaşatılmasını ve unutulmamasını umut ediyor. - ARTVİN

Erdoğan, Suriye Kilise Saldırısını Kınadı: "Teröre Lanet Olsun"

Erdoğan'dan Sert Tepki: Şam'daki Kilise Saldırısını Kınadı!

1. Konular

1. 1.281.135
  2. Mesajlar

1. 1.678.649
  3. Kullanıcılar

1. 31.774
  4. Son üye

Geri
Üst Alt