Asbestli malzeme nedir?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Asbestli malzeme nedir?​

Asbest (asbestos) ya da amyant, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır.

Asbest kayıtları kaç yıl saklanır?​

Asbest kayıtları kaç yıl saklanır?
b) Asbest tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayıtlar en az 40 yıl süreyle saklanır.

Asbestle Çalışma günlük kaç saat?​

Asbestle Çalışma günlük kaç saat?
Yani limit konsantrasyonuna göre asbestin çalışma saatleri belirlenir. Ortalama 8 saat bir işçinin maruz kalabileceği asbest ile ilgili olarak limit konsantrasyonda yukarıda bahsetmiştik. Eğer bu şekilde bir ayarlama yapılırsa işçi 8 saat asbest bulunan ortamda çalışabilir.

Bir evde asbest olduğu nasıl anlaşılır?​

Mikroskobik liflerden oluşan asbestin ne yazık ki gözle görülebilmesi mümkün değil. Asbest yalnızca laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Asbestten şüphelendiğimiz takdirde, ilgili belediyeye ve ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na asbest şüphesini bildirmek gerekir.

Asbest nerelerde var?​

Asbest nerelerde var?
Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunur. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri vardır. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda, yer yer yoğun birikimler halinde bulunur.

Aktoprak ne demek?​

Aktoprak ne demek?
Akciğer zarının (plevra) kötü huylu tümörüdür. Mezotelyoma olarak isimlendirilir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, göl toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle bilinen asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruziyetin yol açtığı akciğer zarı kanserine verilen addır.

ISG de asbest nedir?​

Asbest, ticari adıyla amyant, jeolojik olarak lifsi kristal yapısına sahip silikat (magnezyum silikat, kalsiyum-magnezyum silikat, demir-magnezyum silikat) bileşimindeki bir grup mineralin ortak adıdır.

Asbest lif sayımı nasıl yapılır?​

Asbest lif sayımı nasıl yapılır?
Risk Değerlendirmesi ve asbest ölçümü; Asbest ölçme ve numune alma işlemleri bu konuda görevli akredite ve yetkilendirilmiş laboratuvar çalışanları tarafından alınır. Ve uygun araç gereçle donatılmış akredite ve yetkilendirilmiş laboratuarlarda lif sayımı yapılır.

Asbestin genel özellikleri nelerdir?​

Asbestin genel özellikleri nelerdir?
Asbest, aşağıda belirtilen özellikleri gösteren lifli mineraller grubudur:
- yüksek kopma mukavemeti.
- çok iyi termal ve elektrik yalıtım özellikleri.
- kimyasallara karşı dirençli.
- uzun lifler – kumaşa veya keçelere örülebilen.
- Yüksek özgül yüzeyi sayesinde yüksek emme kapasitesi.

Asbest en çok nerede çıkarılır?​

Bu doğrultuda Rusya, Çin, Güney Afrika, Kazakistan ve Kanada ile beraber Türkiye’de yaygın olarak çıkarılmaktadır. Rezerv bakımından oldukça zengin bir ülke olarak Türkiye; Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan ve Hatay ile Bitlis gibi birçok farklı şehirde asbest çıkarır.

Asbestli toprak nerelerde var?​

Asbestli toprak nerelerde var?
“Asbestli toprak, Gediz bölgesinde, Diyarbakır, Şanlıurfa, Karaman’ın bazı ilçelerinde köylerinde ve daha başka yerlerde çok yaygın. Türkiye’nin jeolojik, doğal yapısı nedeniyle asbestli topraklar çok fazla. Köylerde insanlar asbestli toprağı evinin sıvasında, izolasyonda kullanıyor.

Asbest hangi illerde bulunur?​

Asbest hangi illerde bulunur?

Asbest hangi illerde var?​

Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman’ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarının kanseridir.

Akciğer zarı kalınlaşması ne anlama gelir?​

Akciğer zarı kalınlaşması ne anlama gelir?
Son yıllarda ülkemizde sıkça görülmesine rağmen nadir tümörler arasında yer alan mezotelyoma, akciğer, kalp ve karın organlarını çevreleyen sırasıyla plevra, perikard ve periton adı verilen zarlardan orijin alan habis bir tümördür.

Akciğer zarı hastalığı belirtileri nelerdir?​

Akciğer zarı hastalığı belirtileri nelerdir?
Akciğer boşluğunda sıvı birikmesiyle başlayan bu hastalığın en tipik belirtisi, sıvının yarattığı baskı sebebiyle ortaya çıkan nefes alma darlığıdır. Öksürük, anemi, yorgunluk, kanlı balgam, göğüste ağrı, yutkunma zorluğu, fazla kilo kaybı, iştahsızlık vb. belirtiler görülebilir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,160
Çözümler
1
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0
Asbest (veya asbestos), lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyum, sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumun bir araya gelmesiyle oluşan ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı lifsel mineral yapısında hidratlı silikatlardır. Asbest kayıtlarının en az 40 yıl süreyle saklanması gerekmektedir.

Asbestle çalışma süresi, asbestin oluşturduğu konsantrasyonlara göre belirlenir. İşçiler genellikle 8 saat boyunca asbest içeren ortamlarda çalışabilirler.

Asbest, genellikle yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunur ve volkanik aktivitenin yoğun olduğu alanlarda yaygın olarak bulunabilir. Asbestin genel özellikleri arasında yüksek kopma mukavemeti, iyi termal ve elektrik yalıtımı, kimyasallara direnç ve yüksek emme kapasitesi gibi özellikler bulunmaktadır.

Asbestin çıkarıldığı başlıca ülkeler arasında Rusya, Çin, Güney Afrika, Kazakistan ve Kanada'nın yanı sıra Türkiye de bulunmaktadır. Türkiye'de asbest çıkarılan şehirler arasında Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan ve Hatay gibi yerler sayılabilir.

Asbestli topraklar özellikle Gediz bölgesinde, Diyarbakır, Şanlıurfa, Karaman'ın bazı ilçeleri ve köylerinde yaygındır. Türkiye'nin jeolojik yapısı nedeniyle asbestli topraklar çokça bulunmaktadır ve halk tarafından ev izolasyonunda kullanılabilmektedir.

Asbestin bulunduğu iller arasında Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman'ın bazı köyleri sayılabilir. Asbeste maruz kalan kişilerde en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarı kanseri olabilir.

Akciğer zarı kalınlaşması, mezotelyoma olarak da bilinen akciğer zarı kanserine işaret edebilir. Bu hastalığın belirtileri arasında nefes alma güçlüğü, öksürük, yorgunluk, göğüs ağrısı, kilo kaybı gibi bulgular yer alabilir. Hastalığın tanısı ve tedavisi için uzman bir doktora başvurmak önemlidir.
 
Üst Alt