- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Aşık Veysel nasıl tanındı?
AŞIK VEYSEL NASIL ÜNLÜ OLDU? Sivas'ta 1930'lu yıllarda öğretmenlik ve milli eğitim müdürlüğü görevlerinde bulunan şair ve oyun yazarı Ahmet Kutsi Tecer'in, tanınmasına büyük katkı sağladığı ozanın adı, ilk defa 5 Ocak 1931'de Tecer tarafından düzenlenen "Sivas Aşıklar Bayramı"nda duyuldu.
Aşık Veysel kör mü?
Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Aşık Veysel 7 yaşında yakalandığı çiçek hastalığı nedeniyle iki gözünü de kaybetti.
Aşık Veysel Alevi mi değil mi?
Aşık Veysel Alevi mi değil mi?
Sivas'ın yetiştirdiği önemli halk ozanlarından biri Âşık Veysel'dir. Âşık Veysel, 1894 yılının Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde doğdu. Böylece Veysel için uzun ve ince bir yol hikâyesi başlamış oldu. Âşık Veysel, Alevi ve Bektaşi geleneğinin güçlü olarak yaşandığı Emlek yöresinde doğmuştur.
Aşık Veysel Kaç kardeşi var?
Aşık Veysel Kaç kardeşi var?
Şatıroğlu'ndan önceki soyadı Ulu'dur. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.
Aşık Veysel kime aşıktı?
Aşık Veysel'i 25 yaşındayken köylerindeki en güzel kız olan Esma ile evlendirmişlerdi.
Güzelliğin on para etmez sözü kime aittir?
Aşık Veysel'in kendisini terk eden eşine yazdığı rivayet edilen 'Güzelliğin On Par'a etmez' türküsü, yıllardır dilden dile dolaşır.
Veysel'in gözleri neden kör oldu?
Veysel'in gözleri neden kör oldu?
Daha önce iki ablasını almış olan çiçek hastalığı nedeniyle gözlerini kaybeden Aşık Veysel, hastalığını kendi ağzından şöyle anlatmıştı. Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi.
Aşık Veysel bir gözünü nasıl kaybetti?
Aşık Veysel bir gözünü nasıl kaybetti?
Aşık Veysel Şatıroğlu çiçek hastalığı sebebiyle yedi yaşında iki gözünü kaybetmiştir.
Aşık Veysel hangi mezhepten?
21 Mart 1973 tarihinde Sivrialan köyünde vefat eder. Tabiatın canlandığı Nevruz Bayramı'nda, o da "Benim sadık yârim kara topraktır" dediği kara toprağa kavuşur. Âşık Veysel'in mensup olduğu Şatıroğulları sülâlesinin kökeni Kars'a dayanır.
Aşık Veysel'in mezhebi nedir?
Aşık Veysel, bizim Alevi şairlerimizden. Alevi, yani, soy bakımından tamamen Türk, din bakımından Müslüman olan bir söz ve saz ustası.
Aşık Veysel şiirleri nelerdir?
Aşık Veysel şiirleri nelerdir?
İşte Aşık Veysel'in en güzel ve anlamlı şiirleri… En önemli Türk halk ozanlarından biri olan Aşık Veysel 1894 yılında dünyaya gelmiştir….
- Kara Toprak.
- 3. Güzelliğin.
- Anlatamam Derdimi Dertsiz İnsana.
- Bir Hayal Peşinde Dolandım Durdum.
- Çok Yalvardım Çok Yakardım.
- Dalgın Dalgın Seyreyledim Alemi.
Aşık Veysel şiirlerinde ne anlatıyor?
Aşık Veysel şiirlerinde ne anlatıyor?
Âşıklar şiirlerinde çeşitli konuları işlemişlerdir. Âşık Veysel de şiirlerinde aşk, gurbet, din-tasavvuf, doğa, ayrılık, nasihat, eğitim, çağdaşlık gibi konulara yer vermiştir. Hem geleneğe ait unsurları hem de yenilikleri şiirlerinde barındırmıştır.
Aşık Veysel neden aşık denir?
Halk şairleri yazdıkları şiirleri saz eşliğinde dile getirirler ve bu şairlere aşık denir. Aşık Veysel'de hem şiir yazıyor hemde saz eşliğinde şiirlerini belli melodilerde söylüyordu bu nedenlede Veysel'e Aşık Veysel denmiştir. Aşık Gürmani ve Aşık Deryami gibi..
Güzelliğin on par etmez ne demek?
güzelliğin kendisi kadar güzelliği görmenin de önemli olduğunu gösteren bir söz…