Son Konular

Atatürk'ün Okul Yılları

Credits
1.250.643
atatürkün mektep hayatı
atatürkün okuduğu okullar
atatürkün mektep yılları
Mustafa, öğrenim yaşınaa girince Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebine başladı Sonradan babasının isteğiyle, yeni bir yöntemle öğretim yapmak üzere Selanik'te açılan, Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti Bu sırada babasını kaybetti Bir süre Rapla çiftliğinde dayısının yanında kaldıktan sonradan, annesi Mustafa'nın eğitim hayatına devam etmesini istediği için, Selanik Mülkiye İdadisi'ne (ortaokul) kaydoldu Mustafa'nın bu okulda hocasıyla arasında bir ağız dalaşı geçince, zaten orada okumasını istemeyen büyükannesi onu hemencecik okuldan aldı Askeri Rüştiye elbisesi giyen komşusunun oğluna özenen Mustafa, asker olmasını istemeyen annesinin karşı çıkmalarına karşın, gizlice, Selanik Askeri Rüştiyesi'nin sınavına girdi Sınavı kazandığı haberini bölge Mustafa annesine karşı bir oldu bitti yapıp, bu okula kaydını yaptırdı (1893) Bu okulda, Matematik hocası ona Kemal adını verdi
Selanik Askeri Rüştiyesini başarıyla bitiren Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadisi'ne (lise) girdi Burada Fransızca'dan geri kalınca, ilk tatilde Selanik'e gitti ve iki üç ay gizli gizli Fransız Firerler Okulu'nun özel sınıfına devam ederek, Fransızcasını ilerletti Ertesi sene Manastır Askeri İdadisi'nde, buraya yeni gelen Şair Ömer Naci ile tanıştı ve edebiyatla da ilgilenmeye başladı
Harp mektep yılları
Manastır Askeri İdadisi'ni başarıyla bitiren Mustafa Kemal, İstanbul'a giderek Harp Okulu'nun piyade bölümüne girdi (13 Mart 1899) Harp Okulu'nun birincil sınıfında az çalışan Mustafa Kemal, diğer iki yılda tüm gücüyle derslerine sarıldı 1902'de bu okulu teğmen rütbesiyle bitirdi ve öğrenimine Harp Akademisi'nde devam etti 1903 yılında Üsteğmen oldu 11 Ocak 1905 tarihinde de Harp Akademisi'nden mezun olan Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, staj yapması için Şam'daki 30 Süvari Alayı'na gönderildi *

Mustafa Kemal'in okul yılları hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı. Mustafa Kemal'in eğitim hayatı, çocukluk yıllarından itibaren büyük zorluklarla geçmiştir. Mahalle mektebinden başlayıp Selanik'te Şemsi Efendi Mektebi'ne geçiş, ardından Selanik Mülkiye İdadisi'ne kaydolması ve Askeri Rüştiye'ye gizlice girip sınavı kazanması, Harp Okulu'na gitmesi gibi aşamalarıyla eğitim hayatı oldukça ilginç ve önemli bir süreçtir.

Mustafa Kemal'in farklı okullarda okuması ve öğretmenleriyle ilişkileri, ayrıca ailevi durumlar ve çevresel etkilerle şekillenen değişen okul tercihleri, onun hayatındaki dönüm noktalarından biri olarak sayılabilir. Matematik hocasının ona Kemal ismini vermesi ve askeri eğitimine olan ilgisi, ilerideki kariyerini de etkileyecek önemli unsurlardır.

Manastır Askeri İdadisi'nden sonra İstanbul'a giderek Harp Okulu'na katılması ve burada gösterdiği performans, askeri kariyerine olan sadakatini ve başarı hırsını göstermesi açısından önemlidir. Harp Akademisi'nde eğitimine devam etmesi ve Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olması, Mustafa Kemal'in askeri alanda yükselme isteğini ve başarılı bir kariyer yapma hedefini gösterir.

Mustafa Kemal'in eğitim hayatı, onun karakterinin, liderlik vasıflarının ve gelecekteki liderlik becerilerinin temellerini attığı bir süreç olmuştur. Aynı zamanda, farklı okullardaki eğitimiyle dil becerilerini geliştirmesi ve çeşitli alanlara olan ilgisini keşfetmesi, onun çok yönlü bir lider olmasının da önemli bir parçası olmuştur.

Bu detaylı bilgilerden yola çıkarak, Mustafa Kemal'in okul yılları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve onun eğitim hayatının nasıl şekillendiğini anlamak büyük önem taşımaktadır. Mustafa Kemal'in eğitim aldığı okullar, öğretmenleri ve aldığı eğitimin onun ilerideki liderlik kariyeri üzerindeki etkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak üstlendiği sorumlulukları ve vizyonunu belirleyen temel unsurlardan biridir.

3. Selimin Hayatının Özeti

ABD'nin 1940'lardaki müthiş İstanbul planı

1. Konular

1. 1.282.286
  2. Mesajlar

1. 1.682.185
  3. Kullanıcılar

1. 32.032
  4. Son üye

Geri
Üst Alt