Avrupa Birliği müktesebatına belirtilen gıda güvenliğine yönelik düzenlemeler nelerdir?
Müktesebat altında önce çıkan düzenlemeler; AB Gıda Yasası olarak da bilinen (AT) 178/2002 sayılı Tüzük, Hayvan Sağlığı Yasası olarak bilinen (AB) 2016/429 sayılı Tüzük, Bitki Sağlığı Yasası olarak bilinen (AB) 2016/2031 sayılı Tüzük ve (AB) 2017/625 sayılı Resmi Kontroller Tüzüğüdür.
Türkiye'de gıda kontrolünde yetkili otorite hangi kurumdur?
Türkiye'de Gıda Kontrolü 5996 sayılı yasa, gıda kontrolü ile yetkili kuruluşu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tanımlamaktadır.
Sanayi sektörü hangi standarda uymak zorunda?
ISO 9002. Bir ürünün üretimi ve kurulması ile ilgilenen ve özellikle uzun tek bir prosesi veya çok sayıda prosesi olan firmaların Kalite Güvencesi standartlarıdır.
Avrupa Birliği direktifi ne demek?
Avrupa Birliği direktifi ne demek?
AB direktifleri Avrupa Birliği hukukunda bir özelliktir, çünkü kelimenin orijinal anlamındaki gibi aslen direktifler değildir. Gerçekte, AB içinde ulusal kanun yapıcılara yöneliktir. Bu kişiler Avrupa direktiflerini ulusal kanunlara birleştirirler.
Fasıl gıda nedir?
Fasıl gıda nedir?
Fasıl adından da anlaşılacağı üzere başlı başına kapsamlı birer konu başlığı olan gıda güvenilirliği, veterinerlik ve bitki sağlığı alanlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamaktadır. Avrupa Birliği müktesebatının büyük bir kısmı bu fasıl kapsamında yer almaktadır.
Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanmasında yetkili olan kuruluşlar nelerdir?
Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanmasındaki yetkili otorite Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olup Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü de uluslararası kuruluşların nezdinde bir irtibat noktası gibi görev almaktadır.
Gıda Yönetim Sistemi nedir?
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda endüstrisi için hazırlanmış, gıda güvenliği risklerinin ön koşul programları ve HACCP'i temel alan uluslararası bir standarttır. Haziran, 2018 de yayınlanan revize standard ile ISO 9001'de olduğu gibi yüksek seviye yapıya geçmiştir.
Gıda güvenliği yönetim sistemleri nelerdir?
Kuruluşlarda Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulamaları üretim kontrolü, ürün kontrolü, ekipman kontrolü; bakım ve genel hijyen uygulamaları; personel ve ziyaretçi hijyeni; taşıma, depolama, ürün bilgisi; eğitim, tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi; eğitim, iletişim ve benzeri konuları kapsamaktadır.