Son Konular

Ayet yakmak caiz mi?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Ayet yakmak caiz mi?

Kur'an-ı Kerim yıpranır, ondan yararlanılamaz bir hale gelse dahi yine de yakmak caiz değildir. Belki temiz bir poşete -paket- koyup saklamak ya da uygun bir zemin bulup toprağa gömmek daha doğru olur.Muhammed bin Hasan el şeybani "Siyer-i Kebir" adlı kitabında Kur'an-ı ateşte yakmanın caiz olmadığını ifade etmiştir.

Kuran surelerinin sırası nasıl belirlenmiştir?

Kuran surelerinin sırası nasıl belirlenmiştir?
Cevap: Kur'ân, Hz. Osman zamanında derlenirken surelerin önce uzunluklan, iniş tarihleri ve birbirleriyle münasebetleri göz önünde tutularak sıralanmıştır. Bundan dolayı Bakara Suresi, Medine döneminde inmiş olmasına karşın Kur'ân'ın en uzun suresi olduğu için sıralamada Fatiha'nın ardından 2'nci sure olmuştur.

Hatim duası nasıl yapılır hangi sureler okunur?

Hatim Duası Nasıl Yapılır, Hangi Sureler Okunur?
- Önce üç kere İhlas suresi okunur.
- İhlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ardından tekbir getirilir.
- Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir.
- En son Fatiha suresi ve Bakara'nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır.

Hatim ettikten sonra hangi dua okunur?

Hatim ettikten sonra hangi dua okunur?
Kur'an-ı Kerim'i hatim ettikten sonra ve duaların kabul olma şartlarını da gerçekleştirdikten sonra, hatim duasına şu cümlelerle başlamak uygun görülür. Sadekallâhü'l-'azîm ve belleğa Rasûlühü'l-Kerîm. Ve nahnü 'alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba'ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.

Kur'an yanar mı?

İthal veya yerli kâğıda basılan ve Mushaf denilen şey yanar. Ama Kur'an, yanmaz. Çünkü Kur'an, "Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed Mustafa sallallahü aleyhi ve selemle indirilen Nazm/Söz ve manadır" diye tarif edilmiş. Söz ve mana ise yanmaz.

Kuran ı Kerim gömülür mü?

Kuran ı Kerim gömülür mü?
Demirci Müftüsü İdris Başkıran ise olayı saygısızlık olarak niteleyerek, "Kur'an-ı Kerim ancak bir beze veya kefene bağlanarak ayak basılmayan bir yere gömülebilir. Gömülmesi için de Kur'an'ın kullanılmaz, eskimiş hale gelmesi gerekmektedir. Bir Müslüman bunu yapamaz.

Ayetlerin süre içindeki sıraları neye göre belirlenmiştir?

Âlimlerin genel kanaatine göre âyetlerin sûrelerdeki dizilişi vahiy ile belirlenmiştir. Bu sebeple tevkîfîdir. Buna göre her âyetin hangi sûrenin neresine konulacağını Hz. Muhammed (s.a.s) tespit etmiş ve yazılmasını, vahiy kâtiplerine emretmiştir.

Kur'an-ı Kerim'e saygı göstermek ve onu korumak önemlidir. Ayetlerin fiziksel olarak yıpranması durumunda, onları yakmak yerine temiz bir poşete koyarak saklamak ya da uygun bir zeminde toprağa gömmek daha uygun bir seçenek olabilir. Muhammed bin Hasan el-Şeybani'nin "Siyer-i Kebir" adlı kitabında da Kur'an'ı ateşte yakmanın caiz olmadığı belirtilmiştir.

Kur'an surelerinin sırası ise Hz. Osman zamanında derlenirken, surelerin uzunlukları, iniş tarihleri ve birbirleriyle olan ilişkileri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Bu nedenle, Bakara Suresi gibi uzun bir sure, Fatiha'nın ardından 2. sırada yer almaktadır.

Hatim duası ise belirli surelerin okunmasıyla gerçekleştirilen bir ibadettir. Hatim duasına başlamadan önce üç kere İhlas Suresi okunur, ardından Felak ve Nas sureleri okunur ve tekbir getirilir. Daha sonra Fatiha Suresi ve Bakara'nın ilk sayfası okunarak Hatim duasına başlanır.

Kur'an-ı Kerim'i hatim ettikten sonra, duaların kabul olma şartlarını yerine getirdikten sonra, hatim duasına belirli cümlelerle başlamak uygun görülmektedir. Ardından, belirli dualarla devam edilebilir.

Kur'anın fiziksel olarak yanmaz olduğu belirtilir. Çünkü Kur'an, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed Mustafa (s.a.v.)'a indirilen bir metindir ve söz ve mana olarak yanmaz.

Kur'an-ı Kerim'in gömülmesi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre, Kur'an ancak kullanılmaz ve eskimiş hale geldiğinde bir beze veya kefene bağlanarak ayak basılmayan bir yere gömülebilir. Ancak, bu konuda da hassasiyet göstermek gerektiği ifade edilmektedir.

Ayetlerin süre içindeki sıralarının vahiy ile belirlendiği ve Hz. Muhammed (s.a.v.)'in bu konuda talimat verdiği belirtilmektedir. Dolayısıyla, âyetlerin sûrelerdeki dizilişi tevkîfîdir ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından belirlenmiştir.

2 kez KYK kredi alabilir mi?

Photoshop katman nasil eklenir?

1. Konular

1. 1.281.043
  2. Mesajlar

1. 1.678.348
  3. Kullanıcılar

1. 31.737
  4. Son üye

Geri
Üst Alt