Son Konular

Backlink Çalışması Nasıl Yapılır?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
5.719
Meslek
Webmaster
Harika bir soru. "Backlink çalışması yapmak", modern SEO'da artık tek bir eylem değil, bir kampanya planlaması gibi ele alınması gereken, stratejik ve çok adımlı bir süreçtir.

İşte en etkili ve doğru bir backlink çalışmasının adım adım nasıl yapıldığına dair kapsamlı bir rehber:

Adım 0: Hazırlık ve Strateji (Temel Atma)

Herhangi bir link arayışına çıkmadan önce evinizin düzenli olması gerekir.

1. Hedeflerinizi Belirleyin: Neden backlink istiyorsunuz?
    • Genel olarak sitenin otoritesini (Domain Authority) mi artırmak?
    • Belirli bir hizmet veya ürün sayfasını (örneğin, "kişiye özel halı" sayfanızı) mı yükseltmek?
    • Marka bilinirliği yaratmak mı?
    • Hedefiniz, hangi sayfalara link almanız gerektiğini belirleyecektir.
  2. "Link Verilmeye Değer Varlıklar" (Linkable Assets) Oluşturun: Bu en kritik adımdır. Kimse sıradan bir hizmet sayfasına durup dururken link vermez. İnsanların referans göstermek isteyeceği şeyler üretmelisiniz.
    • Örnek (yagmurdekor.com.tr için):
      • Kapsamlı Rehber: "Türkiye'de Ev Dekorasyonu İçin A'dan Z'ye Boya ve Renk Seçim Rehberi" başlıklı, 3000 kelimelik, bol görselli bir içerik.
      • Özgün Veri/Araştırma: "Adana'da Son Yılın En Popüler Dekorasyon Trendleri" üzerine yapılmış bir anket ve sonuçlarını içeren bir rapor.
      • Ücretsiz Araç: Kullanıcıların oda boyutlarını ve ışık durumunu girerek ideal boya rengi önerileri alabileceği basit bir interaktif araç.
  3. Teknik Altyapıyı Kontrol Edin: Sitenizin hızlı, mobil uyumlu ve teknik olarak sorunsuz olduğundan emin olun. Kimse bozuk bir eve misafir çağırmak istemez.

Adım 1: Hedef Belirleme ve Rakip Analizi

Nereden ve nasıl link alacağınızı planlama aşamasıdır.

1. Rakip Analizi Yapın: Bu, en iyi başlangıç noktasıdır.
    • Ahrefs, SEMrush gibi araçlar kullanarak sizinle aynı anahtar kelimelerde sıralama alan rakiplerinizin backlink profillerini inceleyin.
    • Kendinize sorun: "Rakiplerim nereden link almış? Hangi tür siteler (bloglar, haber siteleri, forumlar) onlardan bahsediyor?" Bu size kendi hedef listeniz için harika fikirler verecektir.
  2. Hedef Site Listesi Oluşturun: Bir Excel veya Google Sheets dosyası oluşturarak potansiyel link kaynaklarını listeleyin.
    • Sütunlar: Site Adı, URL, Site Otoritesi (DA/DR), İletişim Bilgisi, Durum (İletişime Geçildi, Cevap Bekleniyor, Link Alındı vb.).
    • Hedef Türleri: Sektörel bloglar (iç mimarlık, dekorasyon), yerel haber siteleri (Adana yerel basını), ilgili dernek ve kurum siteleri, "faydalı kaynaklar" listeleri olan siteler.

Adım 2: Uygulama - Link Kazanma Taktikleri

Stratejiniz ve hedef listeniz hazır olduğuna göre, artık harekete geçme zamanı.

1. Temel ve Yerel Taktikler (Hızlı Kazanımlar):
    • Yerel SEO Kaynakları (Citations): Özellikle yerel işletmeler için kritiktir. Google Business Profile, Sarı Sayfalar, firma rehberleri gibi yerlere işletmenizi doğru ve tutarlı bilgilerle (isim, adres, telefon) kaydedin.
    • Tedarikçi ve İş Ortakları: Çalıştığınız tedarikçilerin veya iş ortaklarınızın web sitelerinde "Referanslarımız" veya "Partnerlerimiz" bölümü varsa, sizden de bahsetmelerini rica edin.
  2. İçerik Odaklı Taktikler (En Değerli Linkler):
    • Misafir Yazarlık (Guest Blogging): Hedef listenizdeki bloglara, onların okuyucularına değer katacak bir konuda yazı yazmayı teklif edin. Yazı içinde veya yazar biyografinizde sitenize doğal bir link ekleyin.
    • Bozuk Link İnşası (Broken Link Building): Hedef sitelerdeki çalışmayan linkleri bulun. Site sahibine bu bozuk linki bildirirken, yerine kaynak olarak kendi "link verilmeye değer varlığınızı" (Adım 0'da oluşturduğunuz) önerin.
    • İçerik Tanıtımı (Content Outreach): Oluşturduğunuz o harika rehberi veya araştırmayı hedef listenizdeki blog yazarlarına ve gazetecilere e-posta ile tanıtın. "Okurlarınızın ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz şöyle bir kaynak hazırladık, göz atıp paylaşmak isteyebilirsiniz." gibi bir yaklaşımla iletişim kurun.

Adım 3: İletişim ve İlişki Kurma (Outreach)

Bu, sürecin en hassas noktasıdır. Doğru iletişim, başarı oranınızı katlayacaktır.

• Kişiselleştirin: "Merhaba site sahibi" gibi genel e-postalar atmayın. Kişinin adıyla hitap edin, sitesindeki beğendiğiniz bir makaleden bahsedin.
  • Değer Sunun: Sürekli "bana link ver" demek yerine, "size nasıl fayda sağlayabilirim" modunda olun. (Bozuk linklerini bildirmek, harika bir kaynak sunmak gibi).
  • Kısa ve Net Olun: Kimsenin uzun e-postaları okuyacak vakti yok. Talebinizi net ve saygılı bir dille ifade edin.
  • Takip Edin: İlk e-postanıza cevap gelmezse, bir hafta sonra nazik bir hatırlatma e-postası gönderebilirsiniz.

Adım 4: Takip, Ölçümleme ve Raporlama

Çalışmalarınızın işe yarayıp yaramadığını anlamanın tek yolu ölçümlemektir.

• Link Takibi: Google Search Console, Ahrefs veya benzeri araçlarla yeni kazandığınız linklerin Google tarafından fark edilip edilmediğini kontrol edin.
  • Sıralama Takibi: Hedeflediğiniz sayfaların, hedeflediğiniz anahtar kelimelerdeki sıralama değişimini düzenli olarak izleyin.
  • Trafik Analizi: Google Analytics üzerinden organik ve yönlendirme (referral) trafiğinizdeki artışları gözlemleyin.
Bu döngüyü sürekli tekrarlayarak, zaman içinde sitenizin otoritesini ve sıralamalarını istikrarlı bir şekilde artırabilirsiniz. Unutmayın, backlink çalışması bir sabır işidir.

Seo Ne Kadar Maaş Alır?

Seo Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

1. Konular

1. 1.282.554
  2. Mesajlar

1. 1.682.760
  3. Kullanıcılar

1. 32.086
  4. Son üye

Geri
Üst Alt