Badem cesitleri nelerdir?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Badem çeşitleri nelerdir?

Badem Pomolojik olarak iki gruba ayrılır: Tatlı bademler kabuğun kırılma durumuna göre dört gruba ayrılır: El bademleri: Çok ince kabuklu bademlerdir.Randımanı yaklaşık % 70'e varır. Diş bademleri:Bu grup bademler dişle kolaylıkla kırabılmektir.Randımanları P'ye varır. Sert kabuklu bademler: Dişle çok zor kırılır.

Badem ağacı en iyi nerede yetişir?

Bu nedenle bademin ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Ege Bölgesinde bulunan Datça Yarımadasının badem yetiştiriciliği olarak en önemli bölge olduğu bilinmektedir. Ülkemizde Datça dışında badem yetiştirilen pek çok bölge ve il bulunmaktadır.
5 yaşında badem ağacı kaç kilo verir?​
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Badem ağacı hangi toprakta yetişir?

Badem ağacı hangi toprakta yetişir?
Toprak bakımından fazla seçici değildir. Hafif derin,süzek ve alüvyal topraklar en idealidir. Ancak kumlu-killi,çakılda ve kireçli topraklarda da yetişebilir,fakat ağır topraklara hiç tahammülü yoktur.

Kaç çeşit badem türü vardır?

Kaç çeşit badem türü vardır?
Bademler, çekirdek özelliklerine göre 4 gruba ayrılır. El bademleri : Çekirdeğin dış kabuğu el ile kolayca kırılabilir. Diş bademleri : Diş ile kolay, el ile zor kırılabilirler. Randıman oldukça yüksektir. İçi yassı, geniş ve tatlıdır.

Türkiye'de en iyi badem nerede yetişir?

Türkiye'de badem en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Hem oldukça fazla yağış alması ile hem de ılıman bir havaya sahip olması nedeniyle Ege bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür.

1 adet badem ağacı kaç kilo verir?

*Pahalı bir meyve olması yönüyle çok ekonomiktir. Verim çağındaki bir ağaçtan (8-10 yaş) 8-10 kg/ağaç iç meyve almak mümkündür.
10 dönüm araziye kaç badem ağacı dikilir?​
Ø 5×5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan dikimine müsaittir. Badem, sıcak ılıman iklim meyve türü olup olgunlaşması için yüksek sıcaklık toplamına gereksinim duyar. Bu meyve türü ülkemizin iklim koşullarına iyi uyum sağlamış meyve türlerindendir.

Badem ağacı su ister mi?

Badem ağacı su ister mi?
Badem Ağacı Su İster mi? Kurak ve susuzluğa dayanaklığı ile bilinen badem çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Ülkemiz de her rakım ve iklimde yetiştiriciliği yapılan badem ağacı kuru şartlarda yetiştirilmektedir. Badem ağacı yıllık yağısın 600 mm üzeri olan yerlerde sulamaya gerek duyulmaz.

Badem ağacı neyi sever?

Badem ağacı neyi sever?
Badem ağacı, yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı bölgelerde yetiştirilir. Bu nedenle Akdeniz iklimine hakim olan bölgeler, badem yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir. Badem erik, kiraz ve şeftali ile aynı ailede yer alıyor.

Ferragnes badem nedir?

Fransız orijinli bir ürün olan Ferragnes, diğer badem çeşitlerine göre oldukça dayanıklı bir üründür. Geç çiçeklenen ve bol ürün veren bir badem olması nedeni ile genelde badem yetiştiricileri tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Ferragnes Bademleri, iri ürün ebatları ve doyurucu özellikleri ile meşhurdur.

Hangi badem fidanı daha iyi?

*Ağacın hastalıklara karşı olan direncinin yüksek olması gerekir. *Kuşla mücadele sorunun olmaması gerekir. *Meyve oluşum döneminde atılan ilaçların meyve etine geçmemesi gerekir. Yukarıda saydıklarımıza en parelel olan çeşitler Amerikan orijinli nonperial(el bademi) ve Fransız orijinli ferragnes bademidir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,178
Çözümler
1
Tepkime puanı
9
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Badem çeşitleri genel olarak iki gruba ayrılır: tatlı bademler ve ekşi bademler. Tatlı bademler, kabuklarının kırılma durumuna göre dört gruba ayrılır:
1. El bademleri: Çok ince kabuklu ve randımanı yaklaşık %70'e ulaşabilen bademlerdir.
2. Diş bademleri: Dişle kolaylıkla kırılabilen ve randımanı yüksek bademlerdir.
3. Sert kabuklu bademler: Dişle çok zor kırılabilen bademlerdir.

Badem ağaçları genellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde en iyi şekilde yetişir. Özellikle Datça Yarımadası, badem yetiştiriciliği için önemli bir bölgedir. Ülkemizde Ege Bölgesi, badem yetiştiriciliği açısından önde gelen bölgelerden biridir.

Badem ağacı 5 yaşında yaklaşık olarak 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilir. Meyve miktarı, ağacın yaşına ve gelişimine bağlı olarak artar.

Badem ağacı toprak konusunda seçici değildir ancak hafif derin, süzek ve alüvyal topraklar en idealidir. Kumlu-killi, çakılda ve kireçli topraklarda da yetişebilirken ağır topraklara dayanamaz.

Türkiye'de badem en fazla Ege Bölgesi'nde yetiştirilir, ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde de yetiştirilebilir.

Badem ağaçları genellikle kuru ve ılıman iklimleri tercih eder. Sulama gereksinimi düşük olmakla birlikte yıllık yağışı 600 mm üzerinde olan yerlerde sulamaya ihtiyaç duyulmaz.

Ferragnes badem, Fransız orijinli bir çeşittir. Geç çiçeklenen ve bol ürün veren bir badem türü olarak bilinir. Ferragnes bademleri iri boyutları ve verimlilikleri ile öne çıkar.

En iyi badem fidanı seçerken ağacın hastalıklara karşı direnci, kuşla mücadele ihtiyacı ve ilaç kalıntıları gibi faktörler önemlidir. Amerikan orijinli Nonperial (El bademi) ve Fransız orijinli Ferragnes bademleri, bu kriterlere uygun olan seçenekler arasında yer alır.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt