Son Konular

Bagimsiz denetim sirketini kim secer?

Modoratör

Yeni Üye
Credits
0

Bağımsız denetim şirketini kim seçer?

Bağımsız denetçi şirket genel kurulunca seçilir (TTK m. 399/1, m. 408/2) ve yukarıda da anlatıldığı üzere bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması ile atanır. [1] 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

Bağımsız denetçi ne zaman atanır?

Bağımsız denetçi ne zaman atanır?
Bu fıkra uyarınca yapılacak bağımsız denetim kuruluşu seçiminin, hesap dönemi bitimini takip eden 3 ay içerisinde yapılması gereklidir. Bağımsız denetim kuruluşunun herhangi bir nedenle seçilememesi halinde, konu en geç durumun ortaya çıktığı tarihi izleyen ilk iş gününde Kurula bildirilir.

Denetçiler kim ya da kimler tarafından seçilir?

Denetçiler kim ya da kimler tarafından seçilir?
Denetçiler olağan genel kurulunda Yöneticiler ile birlikte seçilirler ve bir daha ki genel kurulda yöneticilerin ve denetçilerin ibrası ile görevleri sona erer. Kat malikleri kurulu haklı bir sebebin çıkması halinde yönetici ve denetçileri istediği zaman değiştirebilir.

Iç denetçi kim tarafından atanır?

(3) Kanunun 65 inci maddesinin son fıkrası uyarınca, iç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı idarelerde üst yöneticinin teklifi üzerine Bakan, diğer idarelerde üst yönetici tarafından sertifika sahibi kişiler arasından atanır.

Limited ortaklıkta denetçi nasıl seçilir?

Limited ortaklıkta denetçi nasıl seçilir?
– Limited şirketlerde ise müdürler, mahkemece atama yapılana kadar görev yapmak üzere hemen geçici bir denetçi seçer ve bu hususu tescil ettirir. Ana şirketin genel kurulunda topluluk denetçisi ayrıca seçilmemişse, ana şirketin denetçisi topluluk denetçisi olarak tescil edilir.

Bağımsız denetçi en fazla kaç yıl için seçilir?

Bağımsız denetçi en fazla kaç yıl için seçilir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400'üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, on yıl içinde aynı şirket için toplam yedi yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez.

Bağımsız denetçi şirket genel kurulunca kaç yıllığına seçilir?

TTK'da denetçinin, "her faaliyet dönemi ve her hâlde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi" şart koşulmaktadır.

Hangi şirketler bağımsız denetime tabi?

Hangi şirketler bağımsız denetime tabi?
Türkiye'de, tek tek ya da grup firmaları toplamı olarak, belirlenen Aktif Toplamı, Net Satış Hasılatı ve Çalışan Sayısı kriterlerinden en az ikisini iki yıl üst üste sağlayan işletmeler bağımsız denetime tabidir.

Bağımsız denetim şirketini genel kurulun seçtiği ve bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması ile atanması gerektiği belirtilmektedir. Türk Ticaret Kanunu'na göre bağımsız denetçi, hesap dönemi bitimini takip eden 3 ay içerisinde seçilmelidir. Eğer bir nedenle denetim kuruluşu seçilemezse, durum en geç sorunun ortaya çıktığı tarihi izleyen ilk iş gününde ilgili kuruma bildirilmelidir.

Denetçiler ise olağan genel kurul toplantısında yöneticilerle birlikte seçilir ve bir sonraki genel kurulda yöneticiler ve denetçilerin ibrası ile görevleri sona erer. Yönetici ve denetçilerin değiştirilmesi durumunda, kat malikleri kurulu haklı bir sebep varsa istediği zaman bu değişikliği yapabilir.

Limited şirketlerde ise müdürler tarafından geçici bir denetçi seçilir ve mahkemece atama yapılmadan önce bu durum tescil ettirilir. Ana şirketin genel kurulunda topluluk denetçisi ayrıca seçilmediyse, ana şirketin denetçisi topluluk denetçisi olarak kaydedilir.

Bağımsız denetçi en fazla yedi yıl boyunca aynı şirket için toplamda yedi yıl denetçi olarak seçilebilir ve üç yıl geçmeden yeniden seçilemez. Bağımsız denetçi, her faaliyet dönemi için seçilmeli ve faaliyet dönemi bitmeden yeniden seçilmelidir.

Türkiye'de, Aktif Toplamı, Net Satış Hasılatı ve Çalışan Sayısı gibi belirlenen kriterlerden en az ikisini iki yıl üst üste sağlayan işletmeler bağımsız denetime tabidir. Bu kriterlere uyan şirketler bağımsız denetim yaptırmak zorundadır.

2021 2022 Yili universite kayitlari ne zaman basliyor?

Vale denetimi ne demek?

1. Konular

1. 1.282.559
  2. Mesajlar

1. 1.682.954
  3. Kullanıcılar

1. 32.098
  4. Son üye

Geri
Üst Alt