Son Konular

Bağlama Virtüözü Mehmet Erenler Hayatını Kaybetti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haberci

New member
"Karpuz Kestim Yiyen Yok", "Değmen Benim Gamlı Yaslı Gönlüme" ve "Bir Çift Turna Gördüm"ün aralarında olduğu, Türk halk müziğinden birçok türküyü derleyen 79 yaşındaki sanatçı Mehmet Erenler, bu sabah tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, AA muhabirine, bir süredir pankreas kanseriyle mücadele eden ve İstanbul Bahçelievler Devlet Hastanesi Palyatif Servisinde tedavi gören klasik bağlama virtüözü Erenlerin organ yetmezliği sonucu vefat ettiğini belirtti.

Erenlerin cenazesi, yarın ikindi vaktine müteakip Büyükdere Caddesindeki İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Fatih Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköydeki aile mezarlığına defnedilecek.

Mehmet Erenler

Ankarada 1946da dünyaya gelen Erenler, 8 yaşında kendi kendine bağlama öğrenmeye başladı, 13 yaşında Muzaffer Sarısözenin "Yurttan Sesler" programına katıldı.

TRTnin 1966da açtığı sınavı kazanarak Ankara Radyosunda göreve başlayan sanatçı, sonraki yıllarda İstanbul Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak çalıştı.

Mehmet Erenler, 1980de kendi isteğiyle atandığı İstanbul Radyosunda bağlama sanatçısı ve koro şefliği görevlerini üstlendi.

Yurt içinde ve dışında birçok konser ve seminer veren sanatçı, çeşitli üniversitelerde dersler sunup çok sayıda sanatçı yetiştirdi.

Otantik çalış biçimine sadık kalarak kendi üslubunu oluşturan nadir bağlama sanatçılarından Erenler, özellikle "açış" adı verilen serbest ölçülü doğaçlama çalış geleneğinin teknik hakimiyeti, duyarlılığı, yaratıcılığı ve birikimiyle dinleyicilerin beğenisini kazandı.

TRT İstanbul Radyosu sanatçısı olarak da görev yapan Mehmet Erenler, 20den fazla albüm hazırladı.

Sanatçının vefatı, Türk halk müziği camiasında büyük bir üzüntüyle karşılandı. Mehmet Erenler'in Türk halk müziğine ve bağlamaya olan katkıları ve ustalığı, her zaman hatırlanacak ve gelecek nesillere aktarılacaktır. Başta ailesi olmak üzere sevenlerine ve sevenlerine başsağlığı dileriz. Mekanı cennet olsun.

Geri
Üst Alt