Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Balın rengi neden beyaz olur?
Kafkas arıları olarak bilinen arı türü tarafından üretilen bu balın beyaz renkli olmasının tek nedeni de arı türü değil. Bu rengi almasında, Kafkas arılarının bal üretmek için dolaştığı bölgenin rakımı ve florası da oldukça etkili.Siyah bal mı sarı bal mı?
Koyu renkli balların antioksidan bakımından, açık renkli balların ise anti mikrobiyal aktivite bakımından çok zengin olduğu belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof.En iyi bal nerede olur?
En iyi bal nerede olur?Mersin’in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde Toros Dağları’nın eteğinde 2 bin 500 rakımda üretilen Eğriçayır balı, Kanada’nın Montreal kentinde Dünya Arıcılık Örgütü ev sahipliğinde düzenlenen 46’ncı Dünya Arıcılık Kongresi’nde ‘Dünyanın En İyi Balı’ ödülüne alarak Türk balcılığını zirveye taşıdı.
Sırlı bal ne demek?
Sırlı bal ne demek?Sır balı peteğin üzerindeki sır yüzeyinin balıdır. Sır yüzeyi balın kendi içerisindeki en değerli bölümüdür. Çünkü arılar peteğin üzerini sırla kapatırken içerisine kendilerinden enzimlerini katarlar. Sır balının içerisinde çok fazla polen ve perga da bulunduğu için bala müthiş bir aroma ve lezzet verir.
Bal rengi neye göre değişir?
Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.Balın rengi siyah olur mu?
Tadı çok tatlı değildir. Siyah balın diğer bir özelliği rengidir. Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır.Siyah bal ne balı?
Siyah bal ne balı?En düşük öldürme potansiyeline sahip olan bal Kazdağları bölgesinden çiçek balıydı. En yüksek olan da yine Kazdağları’ndan, özellikle meşe palamudunun yaygın olduğu ormandan elde edilen ‘siyah bal’ dediğimiz çeşitti. Bu balın temel özelliği, siyah rengiyle orantılı olarak çok fazla fenolik içeriğe sahip olmasıydı.”
Hangi şehrin balı meşhurdur?
Hangi şehrin balı meşhurdur?Türkiye’nin en ballı illeri ise Ordu, Muğla ve Adana oldu. Ordu 16 bin 799 ton bal üretimi ile ilk sırada yer alırken, Ordu’yu 15 bin 867 ton ile Muğla ve 10 bin 729 ton ile Adana takip etti. En az bal üretimi yapan iller ise 28 ton ile Kilis, 91 ton ile Nevşehir ve 107 ton ile Kırşehir oldu.
Karadeniz Bölgesi arıcılık olarak Türkiye’de en öndedir. Sahip olduğu eşsiz doğası, temiz havası ve iklim koşulları ile en kaliteli balların üretilmesini sağlar. Kestane balı, Anzer balı, Rize balı ve çiçek balları meşhurdur.
Bal örneklerinde nem %14.80–21.60 (ortalama 17.56), toplam asitlik 12.87–39.04 (ortalama 26.00) meq/kg, glikoz %19.08–33.87 (ortalama27.61), fruktoz %23.36–45.05 (ortalama33.43), sakaroz %0.46–17.10 (ortalama5.53), suda çözünmeyen madde %0.01–0.09 (ortalama 0.03) olarak tespit edilmiştir.
Balda fruktoz var mı?
Balda fruktoz var mı?Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur. Çok az miktarda da vitamin, mineral ve organik asitler içerir. Ancak bal kesinlikle günlük vitamin-mineral alımımıza katkı sağlamaz.
Beyaz balı nedir?
Beyaz balı nedir?Beyaz bal, Kafkas arıları tarafından üretilen bir bal türüdür. Şifaları ile tanınan beyaz bal, Kafkas Bölgesi’nde yüksek kesimlerde üretilir. Özellikle Ardahan ve Artvin civarında sık sık bulunan beyaz bal, genleri ile oynanmamış doğal bir besin kaynağıdır.