Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Basilan paranin karsiligi nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Basılan paranın karşılığı nedir?​

Para basmak, enflasyonel değerleri korumak adına devletler adına merkez bankaları tarafından yapılır. Devlet bastığı paralar karşılığında gelir elde eder. Bu gelire senyoraj bedeli denir. Devletler için en kolay elde edilen gelirdir.

Kağıt parayı kim basar?​

Kağıt parayı kim basar?
Merkez Bankası ülkemizde kâğıt para basma yetkisi olan tek kurumdur. Merkez Bankası, ekonomide ne kadar para olması gerektiğine karar verir ve buna göre basacağı banknot miktarını belirler. Merkez Bankası banknotların basımından ve dağıtımından sorumludur.

Türkiye Cumhuriyeti parasını kim basıyor?​

Türkiye Cumhuriyeti parasını kim basıyor?
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye’de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.

Ilk para ne zaman icat edildi?​

Para ilk olarak Milattan Önce 7. yüzyılda bulunmuştur. Lidyalılar paranın icadından öncesinde alışveriş esnasında takas sistemini kullanmaktaydı. Takas ile insanlar birbirlerine mal alışverişi yapılmaktaydı. Daha sonra Lidya kralının emri ile madeni paralar basılmaya başlandı.

Amerikan doları neye karşılık basılır?​

Amerikan doları neye karşılık basılır?
Yani kâğıt paranın üzerindeki değer, yalnızca hükümet veya yasalar öyle söylediği için var olan bir değerdir, başka bir karşılığı yoktur. ABD, 1971 yılında doların altın karşılığını kaldırınca dünyadaki bütün kâğıt paralar karşılıksız kalmış oldu. Bugün kâğıt paraların karşılığı yalnızca devletin itibarıdır.

Kağıt para basma yetkisi kime aittir?​

Kağıt para basma yetkisi kime aittir?
Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.

Kağıt para nerede basılıyor?​

Dolaşımdaki madeni paralar Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılırken, “kâğıt para”, yani banknotlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından basılır.

Türkiyede kaydi parayı kim yaratır?​

Türkiyede kaydi parayı kim yaratır?
Kaydi para, ya da bir diğer ifadeyle mevduat parası, temel olarak bankalar tarafından yaratılan paraya denmektedir. Bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde üzerine çek yazılabilen vadesiz mevduat olarak tanımlanabilir.
 
Merkez Bankası'nın para basma yetkisi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87. maddesi gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) aittir. Ancak, bu yetki tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankası'na devredilmiştir. Türkiye'de banknotların tasarımı ve basımı, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Dolaşımdaki madeni paralar ise Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılır.

Kaydi para, yani mevduat parası, ise temel olarak bankalar tarafından yaratılan paradır. Bankalar ve finansal kuruluşlar, üzerine çek yazılabilen vadesiz mevduatlar aracılığıyla kaydi para yaratırlar. Bu paralar fiziksel olarak basılan kağıt paralar gibi değil, sadece banka kayıtlarında mevcut olan elektronik bir formda varlığını sürdürürler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri