Başkanunsözcüsü kimdir?
Ek Madde 1 – (Ek: 21/1/1982 – 2592/8 md.) Bu Kanunun çeşitli maddelerinde geçen Başkanunsözcüsü deyimi, yerine göre, Danıştay Başsavcısı ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısını, Danıştay yardımcıları deyimi Danıştay tetkik hakimlerini, kanunsözcüleri deyimi Danıştay savcılarını ifade eder.Kimler Danıştay üyesi olarak seçilebilir?
Kimler Danıştay üyesi olarak seçilebilir?Madde 9 – 1. Danıştayda boşalan üyeliklerin dörtte üçü idari yargı hakim ve savcılığından, dörtte biri ise diğer görevliler arasından seçilir. 2. İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini kim seçer?
Daire sayısı, üçten ikiye düşürüldü. Üyelerin seçiminde de yine cumhurbaşkanı, Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının yetkisi sürerken, Türkiye Büyük Millet Meclisi de üye seçme yetkisine sahip olmuştur.Uyuşmazlık Mahkemesi kim bakar?
Uyuşmazlık Mahkemesi kim bakar?Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Danıştayda kimler çalışır?
İlgili Kanuna göre Danıştay, on beşi dava, ikisi idari olmak üzere on yedi daireden meydana gelmektedir. Günümüzde Danıştay’da, Başsavcı, Danıştay Başkanı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeler olarak 168 yüksek mahkeme hakimi bulunmaktadır.Danıştay üyeliğine seçilecek lerin sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Danıştay üyeliğine seçilecek lerin sahip olması gereken özellikler nelerdir?İdari görevlerden Danıştay üyeliğine seçileceklerin yükseköğrenimlerini ta- mamladıktan sonra Devlet hizmetinde yirmi yıl, yukarıda sayılan görevlerde toplam olarak en az Uç yıl çalışmış bulunmaları, birinci derece aylığını kazanılmış hak olarak almaları ve hâkimliğin gerektirdiği ahlâk ve seciyeye sahip olmaları …