<
haberci
Meraklı Üye
Bayburt'ta yetiştirilen ve yemeklere eşsiz bir lezzet katan tarhun otu, coğrafi işaret alarak ticarileşme yolunda önemli bir adım attı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından desteklenen tarhun otu üretimi, Bayburt Üniversitesi'nin girişimleriyle Nisan 2025'te coğrafi işaret koruması altına alındı.
Bayburt'ta 150'den fazla üretici tarafından yetiştirilen ve kilogramı bin ila 1500 lira arasında satılan tarhun otuna, coğrafi işaretin verilmesiyle birlikte hem baharat ticareti yapan firmalar hem de tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan şirketler ilgi göstermeye başladı.
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, tarhunun coğrafi işaret alarak ticarileşme sürecinin hızlandığını belirtirken, bitkinin ihracat potansiyeline vurgu yaptı. Türkmen, tarhunun yöresel bir ürün olarak önemli bir yere sahip olduğunu ve coğrafi işaret sayesinde ticarileşme sürecinin ivme kazandığını dile getirdi.
Bayburt'ta tarhun üretimi yapan çiftçiler arasında bulunan Feryal Haşlak, ürünlerinin talep görmesiyle birlikte pazar alanlarını genişletme çabasında olduklarını aktardı. Tarhunun ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu vurgulayan Haşlak, üretimi artırarak talepleri karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Hem iç pazarda hem de yurt dışında talebin yüksek olduğunu ifade eden Haşlak, tarhun üretiminin artmasıyla Bayburt ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını söyledi.