- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Belediyelere ödenen vergiler nelerdir?
Kanuna göre, belediyeye ödenen vergiler arasında: İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi, Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi bulunuyor.
Emlak vergisinin ne kadarı belediyeye kalır?
Büyükşehir belediyesi olmayan belediyelerin tahsil ettikleri Emlak Vergileri`nin ise yüzde 15`i il özel idareler payı olarak ayrılıp, yüzde 85`i belediyeye kalıyor. Buna göre, tahsil edilen Ek Emlak Vergisi`nin yüzde 58.5`inin büyükşehir belediyesine aktarılması gerekiyor.
Emlak vergisi kime aittir?
Emlak Vergisini; taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi tasarruf edenler ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak tahakkuk servislerine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Belediyelerin vergi gelirleri nelerdir?
Belediye Gelirleri Kanununda sayılan ve doğrudan beledilerce toplanan vergiler şunlardır; İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigorta Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisidir.
Belediye vergi veriyor mu?
Belediyeler tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi mükellefi olmamakla birlikte devamlılık arz eden ticari, sınai ve zirai faaliyetleri nedeniyle belediyelerin tüzel kişiliğine bağlı oluşan iktisadi işletmelerin kurumlar vergisine tabi tutulabilmektedir.
Belediye vergi alır mı?
Ülkemizde belediye vergileri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda sıralanan İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisidir.
Emlak ve çevre Temizlik vergisi 2021 ne kadar?
MADDE 3 – (1) Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 68 kuruş, diğer belediyelerde 50 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Çevre temizlik vergisi neye göre hesaplanır?
İşyerlerine ait çevre ve temizlik hesaplaması! Konutlarda çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor ve belediyeye gitmeden su faturalarına yansıtılarak ödeniyor.
Belediyelere bütçeyi kim verir?
Madde 62- Belediye başkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısı eylül ayının birinci gününden önce encümene sunulur ve İçişleri Bakanlığına gönderilir.
Belediyeler vergiye tabi mi?
Yukarıda açıklanan hükümlerden ve idarenin görüşlerinden hareketle belediyelerin bağlı idarele rinin, şirketlerinin, tüzel kişiliği bulunan işletmelerinin her durumda Kurumlar Vergisi Kanuna göre mükellef olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Belediye stopaj öder mi?
Stopaj kesintisine tabi işlemler ise 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesi ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15 ve 30'uncu maddelerinde sayılmıştır. Belediyeler de ilgili Kanun maddelerinde sayılan işleri yaptırmaları durumunda vergi tevkifatı yapmak zorundadır.
Arsanın emlak vergi değeri nasıl hesaplanır?
İlk Defa Emlak Vergisi Ödeyecek Konutların Hesaplaması (Büyükşehir Belediyesi kapsamında bir arsa olmasından dolayı emlak vergisi oranı binde 6 olarak uygulanacaktır.) 2021 yılı için ödenecek olan toplam emlak vergisi: 313.000 TL *%0,6 = 1.878 TL'dir.
Emlak vergi değeri nasıl tespit edilir?
Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre vergi değeri, gayrimenkulün rayiç bedeli olarak belirlenmiştir. Rayiç bedel ise gayrimenkulün normal alım satım bedelidir. Buna göre, mükellefler emlak vergisi beyannamelerinde sahip oldukları bina, arsa ve arazilerin normal alım-satım bedelini beyan edeceklerdir.
Belediye grupları neye göre belirlenir?
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre, daha önce olduğu gibi nüfusu 100.001 ve yukarı olan belediyeler 1. grupta, nüfusu 50.001 – 100.000 arasında olan belediyelerle nüfusu 50.001'den aşağı da olsa il merkezi belediyeleri 2. grupta, nüfusu 20.001 – 50.000 arasında olan belediyeler 3. grupta, nüfusu …
Belediyenin gelirleri nelerdir kısaca?
Madde 59- Belediyenin gelirleri şunlardır: a) Kanunlarla gösterilen belediye vergi, resim, harç ve katılma payları. b) Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay. c) Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler.