Modoratör
Efsanevi Üye
Belirsiz vade ne demek?
Belirsiz vadede, tarafların kararlaştırdığı tarih mutlaka gelecek ise de ne zaman geleceği tam olarak belirli değildir. Örneğin turizm sezonu kapandığında veya hasat zamanı ya da bağ bozumunda borcun ifa edileceğinin kararlaştırıldığı hallerde, belirsiz vade söz konusudur.
Alacaklının temerrüdü şartları nelerdir?
Alacaklı Temerrüdünün Şartları: 1- Borçlu edimi alacaklıya gereği gibi önermelidir. 2- Alacaklı önerilen edimi kabulden kaçınmalıdır. 3- Alacaklının kabulden kaçınması haksız olmalıdır.
Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?
Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?
Taraflar yaptıkları sözleşme ile kısmi ifaya izin verebilirler. Bu durumda alacaklı borçlunun yaptığı kısmi ifa teklifini kabul etmek zorundadır. ulaşmak istediği ve borcu sona erdiren doğal sonuçtur.
Olağan vade nedir?
Olağan vade ise, borcun muaccel olduğu, alacaklının edimini talep edebildiği, borçlunun da bunu ifa etmek zorunda olduğu tarihi anlatan bir kavramdır ve bu tür vadeye bağlı işlemler "ihbara bağlı olan işlemler" olarak adlandırılır. Burada borçlu vadenin gelmesiyle kendiliğinden mütemerrit olmaz.
Sürekli edim örnekleri nelerdir?
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Sürekli edim ne demek?
Sürekli edim ne demek?
Bir borçluyu belirlenen süre içerisinde birtakım davranış veya yükümlülüklerle sorumlu tutan kararlara sürekli edim denir. Sürekli edim, içeriğine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar asli edim ve tali edimdir.
Alacaklının Direnimi nedir?
* Usulüne uygun ifa teklifi: Alacaklının direnimi için borçlunun usulüne uygun teklifinde bulunması gerekir. Buna göre borçlu usulüne uygun ifa teklifinde bulunmamışsa, alacaklı değil borçlu temerrüde düşmüş sayılır. Ancak ifa yalnızca sözle değil tüm unsurlarıyla önerilmelidir.
Kısmi ödeme nasıl yapılır?
Buna göre kısmi ödeme öncelikle muaccel olan borç için yapılmış sayılır. Ödeme zamanında birden fazla borç muaccel hale gelmişse Ödeme ilk takibe, konulan borca mahsup edilir. Muaccel olan borçlardan hiçbiri takibe verilmemişse kısmi ödeme ifa zamanı önce gelen borca mahsup edilmiş sayılır.
Temerrüde uğramak ne demek?
Temerrüde uğramak ne demek?
Temerrüt, alacaklı veya borçlu taraflarından birinin borcunu veya yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumunu ifade eder. Bu sorumluluk genellikle karşılıklı olarak imzalanan sözleşmelerin taraflara yüklediği edimlerin yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.