Son Konular

Belirsiz vade ne demek?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Belirsiz vade ne demek?

Belirsiz vadede, tarafların kararlaştırdığı tarih mutlaka gelecek ise de ne zaman geleceği tam olarak belirli değildir. Örneğin turizm sezonu kapandığında veya hasat zamanı ya da bağ bozumunda borcun ifa edileceğinin kararlaştırıldığı hallerde, belirsiz vade söz konusudur.

Alacaklının temerrüdü şartları nelerdir?

Alacaklı Temerrüdünün Şartları: 1- Borçlu edimi alacaklıya gereği gibi önermelidir. 2- Alacaklı önerilen edimi kabulden kaçınmalıdır. 3- Alacaklının kabulden kaçınması haksız olmalıdır.

Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?

Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?
Taraflar yaptıkları sözleşme ile kısmi ifaya izin verebilirler. Bu durumda alacaklı borçlunun yaptığı kısmi ifa teklifini kabul etmek zorundadır. ulaşmak istediği ve borcu sona erdiren doğal sonuçtur.

Olağan vade nedir?

Olağan vade ise, borcun muaccel olduğu, alacaklının edimini talep edebildiği, borçlunun da bunu ifa etmek zorunda olduğu tarihi anlatan bir kavramdır ve bu tür vadeye bağlı işlemler "ihbara bağlı olan işlemler" olarak adlandırılır. Burada borçlu vadenin gelmesiyle kendiliğinden mütemerrit olmaz.

Sürekli edim örnekleri nelerdir?

Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.

Sürekli edim ne demek?

Sürekli edim ne demek?
Bir borçluyu belirlenen süre içerisinde birtakım davranış veya yükümlülüklerle sorumlu tutan kararlara sürekli edim denir. Sürekli edim, içeriğine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar asli edim ve tali edimdir.

Alacaklının Direnimi nedir?

* Usulüne uygun ifa teklifi: Alacaklının direnimi için borçlunun usulüne uygun teklifinde bulunması gerekir. Buna göre borçlu usulüne uygun ifa teklifinde bulunmamışsa, alacaklı değil borçlu temerrüde düşmüş sayılır. Ancak ifa yalnızca sözle değil tüm unsurlarıyla önerilmelidir.

Kısmi ödeme nasıl yapılır?

Buna göre kısmi ödeme öncelikle muaccel olan borç için yapılmış sayılır. Ödeme zamanında birden fazla borç muaccel hale gelmişse Ödeme ilk takibe, konulan borca mahsup edilir. Muaccel olan borçlardan hiçbiri takibe verilmemişse kısmi ödeme ifa zamanı önce gelen borca mahsup edilmiş sayılır.

Temerrüde uğramak ne demek?

Temerrüde uğramak ne demek?
Temerrüt, alacaklı veya borçlu taraflarından birinin borcunu veya yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumunu ifade eder. Bu sorumluluk genellikle karşılıklı olarak imzalanan sözleşmelerin taraflara yüklediği edimlerin yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.

Belirsiz vade, tarafların belirli bir tarih belirlemeden yaptığı anlaşmalarda, kararlaştırılan işlemin hangi şartlarda gerçekleşeceğini ancak ne zaman gerçekleşeceğinin tam olarak belirli olmadığı durumu ifade eder. Örneğin, bir borcun belirli bir hasat zamanında veya turizm sezonunun sonunda ödeneceği belirtildiğinde, bu belirsiz vadeye örnek olabilir. Dolayısıyla, belirsiz vade, kararlaştırılan tarih mutlaka geleceği halde ne zaman geleceğinin kesinlik kazanmadığı durumları kapsar.

Alacaklının temerrüdü şartları ise şunlardır:
1. Borçlu, edimi gerektiği şekilde alacaklıya teklif etmelidir.
2. Alacaklı, teklif edilen edimi kabul etmekten kaçınmalıdır.
3. Alacaklının, kabul etmekten kaçınmasının haksız olması gerekir.

Alacaklı, kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda değildir. Ancak taraflar arasında yapılan anlaşmada kısmi ifaya izin verildiği takdirde, alacaklı kısmi ifa teklifini kabul etmek zorundadır. Bu durum, borçlunun yerine getirdiği kısmi ödemenin alacağı sona erdiren doğal sonuçlar doğurmasını sağlar.

Olağan vade, borcun muaccel hale geldiği, alacaklının talep ettiği edimi alacaklıya teslim etme ve borçlunun bu edimi yerine getirme zorunluluğunu belirleyen bir kavramdır. Olağan vadenin gerçekleşmesiyle, taraflar arasındaki edimlerin ifa zamanı netleşir. Bu tür vadelere bağlı olan işlemler genellikle "ihbara bağlı işlemler" olarak adlandırılır. Bu durumda, vadenin gelmesiyle borçlu kendiliğinden mütemerrit olmaz.

Sürekli edim, belirli bir süre boyunca borçluyu belli davranış ve yükümlülüklerle sorumlu tutan kararlara verilen isimdir. Sürekli edim içeriğine göre asli edim ve tali edim olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Örneğin, hizmet sözleşmeleri, kira sözleşmeleri ve saklama sözleşmeleri gibi sözleşmeler sürekli edimli sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelerde taraflar karşılıklı olarak borçlu ve alacaklı konumunda olabilirler.

Temerrüt, alacaklı veya borçludan birinin yükümlülüğünü zamanında ve gerektiği şekilde yerine getirmemesi durumunu ifade eder. Temerrüde uğrama durumu genellikle taraflar arasında imzalanan sözleşmelerin gerektirdiği yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda, borçlu veya alacaklı, sözleşme şartlarına uygun olarak hareket etmemiş olur ve temerrüte düşebilir.

Hunkar neden oldu?

Her hirsizin eli kesilir mi?