Son Konular

Bir balikci nasil dondurulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Credits
0

Bir balıkçı nasıl dondurulur?


Bir balıkçı çıkıyor diyor ki her balık dondurulmaz, diğeri diyor temizleyip dondurulmalı, başka biri aman temizlemeyin derken öbürü diyor bunu yerseniz ölürsünüz (yok artık!) Bu tartışmalara bir nebze açıklık getirebilmek amacıyla bilimsel makaleler ışığında bu rehberi hazırlama ihtiyacı hissettim.

Dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur.?


Dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur.?
Dondurulmuş balıklarda bu enzim hareketleri yavaşlasa da tamamen durmaz. Dolayısı ile iç organlarını temizlemek bu enzim hareketliliğin azalmasını sağlayacağından balıkların temizlenerek dondurulması gerekir. Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur.

Ne kadar uzun süre saklanabilir balıklar?


Ne kadar uzun süre saklanabilir balıklar?
İyi kalitedeki (taze) balıklar kurallara uygun olarak –35 ºC ile –40 ºC'de çabuk dondurulup paketlenerek, –20 ºC ile –30 ºC'lerde saklanırsa tüketicinin ayırt edebileceği bir fark olmaksızın 1 yıldan uzun süre saklanabilirler. Tazelik açısından bakacak olursanız 2 yıla kadar bozulmadan kalırlar.

Ne kadar sıcaklıkta saklanan balıklar?


Uygun koşullarda (derin dondurucuda –20 ºC ile –30 ºC'lerde) saklanan balıklar 2 yıla kadar tazeliklerini kaybetmeden dayanabilir ve süre sonunda ilk günkü kadar olmasa da besleyici özelliklerini muhafaza edebilirler.

Hangi balıklar dondurulabilir?


Hangi balıklar dondurulabilir?
Deniz balıkları, tatlı su balıkları, yağlı balıklar, az yağlı-yağsız balıklar, yemli balıklar, yemsiz balıklar yani tüm balıklar dondurulabilir. Ancak hepsinin dondurucuda bekleme süresi, taze kalma süresi ve besleyici özelliklerini kaybetme süresi birbirinden farklıdır.

Ne zaman balığı dondurmalı?


Ne zaman balığı dondurmalı?
Balığı Ne Zaman Dondurmalı? Balığı aynı gün veya ertesi gün tüketmeyecekseniz dondurmanız tavsiye edilir. Balıklardan kaynaklı zehirlenme histamin miktarının artması neticesinde olur. Yapılan bir araştırmada uskumru, hamsi ve palamut balıkları +4 ºC'de saklanmış (buzdolabının normal bölümü) 1-2 ve 3. günlerde histamin ölçümleri yapılmıştır. 3.

Ne kadar uzun dondurulan balıklar dondurulur?


Dolayısı ile iç organlarını temizlemek bu enzim hareketliliğin azalmasını sağlayacağından balıkların temizlenerek dondurulması gerekir. Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz.

Hangi zamanlarda balık dondurulur?


Hangi zamanlarda balık dondurulur?
Buzdolabında birkaç saat ön soğutma yaptıktan sonra dondurucuya alıp ayarlarından hızlı soğutmayı seçin. Eğer farklı zamanlarda balık donduruyorsanız hangi balığın ne zaman dondurulduğunu tayin edebilmek için üzerlerine etiket yapıştırın. Balıkları çözdürme işleminde önerilen yöntem hızlı bir şekilde çözündürmektir.

Balık nasıl dondurulmalı?


Balık nasıl dondurulmalı?
Yine de Balık nasıl dondurulmalı? konusunu okumanızı tavsiye ederim. Dondurulmuş ürünün çözdürülmesinde kullanılan yöntem ürünün fazla ısınmasını, damla kaybını, dehidrasyonu ve bakteriyel gelişmeyi önleyecek şekilde seçilmelidir. Çözdürme sırasında ortam sıcaklığı 20 ºC'yi kesinlikle geçmemelidir.

Hangi balıkçılar dondurulmalı?


Buna benzer sorular çok soruluyor hatta bu konu ile ilgili son günlerde birçok platformda farklı görüşler dile getirilerek tartışma konusu olmuş durumda. Bir balıkçı çıkıyor diyor ki her balık dondurulmaz, diğeri diyor temizleyip dondurulmalı, başka biri aman temizlemeyin derken öbürü diyor bunu yerseniz ölürsünüz (yok artık!)
 
Dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzun olduğu doğrudur. Enzim hareketleri yavaşlasa da tamamen durmaz, bu nedenle balıkların temizlenerek dondurulması önemlidir. Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresinin daha uzun olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İyi kalitedeki (taze) balıklar uygun şekilde hızlı bir şekilde dondurulup saklandığında -20 ºC ile -30 ºC arasında 1 yıldan uzun süre saklanabilir. Tazelik açısından bakıldığında ise 2 yıla kadar bozulmadan kalabilirler. Bu nedenle balıkları uygun sıcaklıkta ve koşullarda saklamak önemlidir.

Balıkların dondurulması için uygun zamanlar vardır. Eğer balığı aynı gün veya ertesi gün tüketmeyecekseniz dondurmanız tavsiye edilir. Özellikle histamin miktarının artması sonucu oluşabilecek zehirlenmeyi önlemek için bu önemlidir. Balıkların hangi zamanlarda dondurulması gerektiğine dair bilgiye ihtiyacınız varsa, buzlu dolapta birkaç saat ön soğutma yaparak hızlı bir şekilde dondurucuya alabilirsiniz.

Balıkların nasıl dondurulması gerektiği de önemli bir konudur. Dondurulmuş balıkların çözülmesinde kullanılan yöntem, ürünün zarar görmemesi ve besin değerlerini koruması açısından dikkatle seçilmelidir. Çözdürme sırasında ortam sıcaklığının 20 ºC'yi geçmemesi önemlidir.

Son olarak, hangi balıkçıların dondurulması gerektiğine dair farklı görüşler olabilir. Ancak genel olarak deniz balıkları, tatlı su balıkları, yağlı balıklar, az yağlı-yağsız balıklar, yemli balıklar, yemsiz balıklar yani hemen hemen tüm balıklar dondurulabilir. Ancak her bir balık türünün dondurma süresi ve koşulları farklılık gösterebilir.
 

Guvenlik gorevlisi kelepce tasiyabilir mi?

ACT yontemi nedir?

  1. Konular

    1. 1.282.557
  2. Mesajlar

    1. 1.682.939
  3. Kullanıcılar

    1. 32.097
  4. Son üye

Geri
Üst Alt