Bir mesajla tüm birikiminiz gidebilir! Emekliler için büyük tehlike
Dijital dolandırıcılık ve ekonomik istismara karşı yaşlı bireylerin korunması için çeşitli öneriler gündemde.
15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü'nde, yaşlı bireylerin ekonomik istismara karşı korunması gerektiği vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen bu özel gün, yaşlılara yönelik istismar ve kötü muameleye dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, emeklilerin sabit gelirle yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek, bütçe yönetimi ve güvenli yatırım yapmanın önemine dikkat çekti. Öztürk, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolandırıcılık yöntemlerinin de arttığını, bu nedenle yaşlı bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
EKONOMİK İSTİSMARA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, dijital dolandırıcılıklara karşı tüm yaş gruplarının korunması gerektiğini belirtti. Küçük, özellikle bankacılık işlemlerinde tüketicilerin bilinçli olması gerektiğini vurgularken, bankaların da dijital altyapılarını güçlendirmesi gerektiğini söyledi. 50 yaş üstü bireyler için iki aşamalı doğrulama kodu veya yakınlarının onayı gibi güvenlik önlemlerinin etkili olabileceğini belirtti.Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ise, bankacılık sektörünün dijitalleşme sürecinde yaşlı bireylerin güvenliğini sağlamak için çeşitli eğitim programları hazırladıklarını açıkladı. Çakar, finansal güvenliğin yalnızca bankaların değil, bireylerin de sorumluluğunda olduğunu belirterek, kullanıcıların kişisel güvenliklerini sağlamalarının önemine dikkat çekti.
Öztürk, vatandaşların finansal okuryazarlığını artırmak için FinKurs platformunu önerirken, Küçük, GSM operatörlerinin zararlı reklam ve SMS'lere karşı önlem alması gerektiğini ifade etti. Çakar ise, TBB'nin hazırladığı dijital eğitim serisinin, yaşlı bireylerin dijital bankacılık işlemlerinde karşılaşabilecekleri dolandırıcılık yöntemlerine karşı bilinçlenmelerine yardımcı olacağını belirtti.
Bu öneriler ve alınacak önlemlerle, yaşlı bireylerin ekonomik istismara karşı daha iyi korunması hedefleniyor.