Modoratör
Tanınmış Üye
Reputation:
Bitki hücrelerindeki turgor un görevi nedir?
Bitki hücrelerinde ise hücre duvarı (çeperi) bu genişlemeye engel olur. Elbette bu esnada, içeriden hücre duvarına doğru bir baskı oluşur. Bu olaya turgor basıncı adı verilir. Turgor basıncı, otsu bitkilerin dik durmasını sağlar.Turgor basıncı nedir nasıl artar?
Turgor basıncı ya da turgor, bitki hücrelerinin saf suya konmasıyla içine su alarak, şişmesi ve hücrenin çeperine basınç yapması olayına denir. Bir bitki hücresi saf suya konduğu zaman içine bir miktar su alır ve şişer.Turgor basıncının bitkilerdeki etkileri nelerdir?
Turgor basıncı bitkilerde stomaların açılıp kapanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede bitkilerin terlemesi ve gaz alış verişi kontrol altında tutulmaktadır. Otsu bitkiler turgor basıncı ile dik bir şekilde durabilir. Böcekçil olan bitkiler de böcek kapma işlemini turgor basıncı sayesinde gerçekleştirmektedir.Osmotik basınç nasıl artar?
Osmotik basınç nasıl artar?Molar derişim artarsa osmotik basınç da artar. Düşerse o zaman osmotik basınç da düşecektir. Sıcaklığın arttığı durumlarda osmotik basıncın arttığı görülmektedir. Bunun sebebi moleküllerin kinetik enerjileri ile hareketinin artmasından kaynaklanmaktadır.
Turgor basıncının hücre çeperinin büyüme ve gelişmesindeki rolü nedir?
Turgor basıncının hücre çeperinin büyüme ve gelişmesindeki rolü nedir?Bitkilerde turgor basıncı Hücrelerdeki turgor basıncı ozmoz tarafından düzenlenir ve bu da büyüme sırasında hücre duvarının genişlemesine neden olur. Boyutla birlikte, hücrenin sertliği de turgor basıncından kaynaklanır; daha düşük bir basınç solmuş bir hücre veya bitki yapısına (yani yaprak, sap) neden olur.