- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,798
- Tepkime puanı
- 61
Bitkilerde humus ne işe yarar?
Humus, bitkisel ve hayvansal organik artıklarının toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile oluşan madde. Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinde killerden daha etkilidir. Organik maddelerin ayrışmasıyla bitki besin maddelerinden olan azot ve fosfor açığa çıkar.Humuslu toprakta bitki yetişir mi?
Humuslu toprak, içerdiği mineraller ve elementler ile hemen hemen her bitki için uygun bir toprak türüdür.
Humuslu toprak ne işe yarar?
Organik madde açısından zengin ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklar humuslu toprak olarak isimlendirilmektedir. Bu topraklar içerisinde hayvan ile bitki kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntılar bitkiler için oldukça faydalıdır. Mineral, element, humus, yararlı mikroorganizmalar açısından zengin topraklardır.Çernezyomlar neden zengin?
Çernozyomlar humusça varsıl olduğundan, üzerinde tarım yapılması durumunda; oldukça verimli topraklardır. Bu nedenle kara topraklar olarak da bilinir. Tarım için çok elverişlidirler. Çok yüksek oranda (%3-%15) humus, yine yüksek oranlarda fosforik asit,fosfor ile Amonyak içerir.
Humus bitkileri nasıl besliyor?
Humus bitkileri nasıl besliyor? 1- Humus humik ve fulvik asitler içerir. Kökler bu asitler sayesinde iyon alışverişlerini, iyon geçişlerini sağlıklı yapabilir, topraktan her türlü elementi kolayca alabilir (azot, fosfor, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum vs. gibi).Bu tür bitkilerden biri humuslu bitkidir.?
Sonra humuslu toprak istemez sandığımız Güney Afrika kökenli succulent bitkiler (Aloe vera gibi). Crassulaceae familyası bitkileri de, taşlı kayalıklı arazilerin bitkileri oldukları halde humuslu topraklarda çok iyi gelişirler. Nerede bitki varsa, kayalıklar arası da dahil, orada mutlaka humus birikimi olmaktadır.