haberci
Efsanevi Üye

BM, ABD'nin arabuluculuğu ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda arasında imzalanan barış anlaşmasını sevinçle karşılıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), KDC'deki son gelişmelere dair bir toplantı düzenlendi. BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) Başkanı ve Kongo Özel Temsilcisi Bintou Keita, ülkede devam eden gerilime rağmen, müzakerelerin ivme kazandığını ve barışa doğru ilerlendiğini belirtti.
Bugün Washington'da gerçekleşen KDC ve Ruanda dışişleri bakanlarının barış anlaşmasını imzalaması, çatışmaların sona ermesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Keita, ABD'nin bu süreçteki çabalarını takdirle karşılıyor ve anlaşmanın bölgede barış ve istikrara doğru önemli bir adım olduğunu vurguluyor.
Keita, liderlere hoşgörü ve diyalog çağrısında bulunarak, kabilecilik ve yabancı düşmanlığına karşı yasal düzenlemelerin ulusal birliği güçlendireceğini belirtiyor.
KDC'deki acil insani durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Keita, milyonlarca kişinin gıda güvencesizliği ve çocukların yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ülke genelinde 7 milyonu aşkın insanın yerinden edildiğine dikkat çeken Keita, insani yardım projelerinin yetersiz finanse edildiğine de dikkat çekiyor.
Keita, KDC'de kalıcı barışın sağlanması için ortak sorumluluk ve kolektif eylemin önemini vurgulayarak, uluslararası toplumun bu konuda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ifade ediyor.