Modoratör
Efsanevi Üye
Böbrek yetmezliği olan hastalar ne yemeli?
Potasyum açısından zengin gıdalar:
- Meyve ve meyve suyu (muz, kuru meyveler, üzüm, avokado)
- Sebzeler (ıspanak, patates, brokoli, domates ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler)
- Çerez/kuruyemiş
- Tam tahıllı ürünler.
- Süt ve süt ürünleri.
- Tuz yerine geçen ürünler.
Böbrek darlığına ne iyi gelir?
Üreteropelvik bileşke darlığının tedavisi cerrahidir. Bu ameliyatlar açık, laparoskopik ve robotik yöntemlerle yapılmaktadır. Her 3 yöntemde de temel amaç darlık olan segmentin çıkarılarak böbrek ile üreter arası bağlantıyı yeniden oluşturmaktır.
Böbrek hastaları hangi sebzeleri yemeli?
Böbrek hastaları hangi sebzeleri yemeli?
Ispanak, , patates, havuç, avakado, hurma, muz, kavun, kayısı, nar, karalahana, kuru meyve bazı potasyum kaynaklarıdır. Eğer bir sebze yemeği yapıyorsa kişi ve potasyumdan kısıtlı bir diyet uygulanacaksa yemek suyunun tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Böbrek yetmezliği olan hastalar nelere dikkat etmeli?
Ülkem Çakır, 11 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında yaptığı açıklamada, böbrek hastaları için 'iyi yaşamın' 4 kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
- DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN.
- GÜNDE MUTLAKA 1,5-2 LİTRE SU İÇİN.
- AŞIRI TUZ TÜKETİMİNDEN KAÇININ.
- FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULUN.
Böbrek daralması nasıl anlaşılır?
Çocukluk çağında tekrarlayan karın ağrısı, kusma, bulantı, sık idrar yolu enfeksiyonu, idrar renginde koyulaşma ya da kanama olabilir. Yetişkinlerde ise genellikle çok şiddetli olmayan süreklilik arzeden yan ağrısı ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olur, bazen de hiçbir şikayet olmayabilir.
Böbrek daralması nedir?
Böbrek daralması nedir?
Üreteropelvik darlık, böbrekteki idrarın mesaneye ulaşamadığı durumlarda görülen bir rahatsızlıktır. İdrar, böbrek toplayıcı sistemi ile üreterein birleştiği noktada görülen darlık veya tıkanıklık nedeniyle, kanaldan geçerek mesaneye ulaşamaz.
Böbrek hastaları makarna yiyebilir mi?
Ekmek, pirinç, un, makarna gibi besinler tüketilebilir. Böbrek hastası bireyleri kepekli tahıl ürünleri tüketmemeli ve tuzsuz ekmeklerden tercih etmelidir.