Modoratör
Tanınmış Üye
Boğazlar uluslararası su yolu mu?
1923’te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi ile uluslararası su yolu niteliği kazanan ve 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile tamamen Türkiye Cumhuriyeti’nin denetimine giren İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve …Boğazların kontrolü kimde?
Sözleşme, Türkiye’ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Sözleşme, Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin geçişini sınırlar.Boğazlar Lozan’da çözüldü mü?
Boğazlar Lozan’da çözüldü mü?Lozan’ın eki olan Boğazlar Sözleşmesi şu maddelerle özetlenebilir: Ticaret gemileri ve uçakları barış zamanında Türk Boğazları’ndan geçiş serbestisine sahiptirler. Savaş gemileri ve uçakları barış zamanında Boğazlardan geçiş serbestisine sahiptir; ancak Karadeniz yönüne geçişte savaş gemileri için sınırlama vardır.
Boğazlar sorununun Osmanlı döneminde nasıl göründüğünü ve nasıl çözüldü?
Boğazlar sorununun Osmanlı döneminde nasıl göründüğünü ve nasıl çözüldü?Boğazlar sorunu Rusya Devleti ve Osmanlı Devleti ile 1826 yılında yaptığı Akkirman Antlaşması ile kesinleştirilmiştir. Daha sonra Rusya ve Osmanlı arasında 1829 yılında Edirne Antlaşması imzalanmıştır.
Türk Boğazları uluslararası boğaz mıdır?
Halbuki, Türk Boğazları uluslararası bir su yolu olmayıp sadece uluslararası bir sözleşmeye tâbi olan Türkiye’nin bir iç suyudur.Boğazlar sorunu tamamen ne zaman çözüldü?
Böylece 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması’ndan beri tam 162 yıl devam eden “Boğazlar Sorunu”, 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ulusal çıkarlara uygun olarak çözüldü.Boğazlar komisyonu ne zaman kaldırıldı?
Boğazlar komisyonu ne zaman kaldırıldı?1936 yılında imzalanan Montreux Boğazlar Sözleşmesi ile Boğazlar komisyonu kaldırılmıştır.
Boğazların günümüzdeki durumu nedir?
Boğazların günümüzdeki durumu nedir?Bu Konferansta kabul edilen kurallarla 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile bugünkü “Türk Boğazları Rejimi” kuruldu. Boğazlar, Türkiye için çok önemlidir. Boğazlar, Türkiye için menfaat değil, varlık, egemenlik ve güvenlik meselesidir. Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur.