Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Bu kelimesinin turu nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Bu kelimesinin türü nedir?​

Kişi zamirlerinden daha kuvvetli bir anlam taşıyan kendi kelimesi dönüşlülük zamiri olarak da bilinir: kendim, kendin, kendisi, kendimiz, kendiniz, kendileri. İsimleri (veya nesneleri) işaret yoluyla karşılayan bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar (öteki, beriki) kelimeleridir.

Edat ve bağlaçlar kelime midir?​

Edat ve bağlaçlar kelime midir?
Kelime veya kelime grublarını birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Bağlaçlar, edatlar gibi tek başına anlamsız sözcüklerdir. Bu yönüyle bağlaçlar bağlama edatı olarak da kabul edilebilir. Bağlaçların edatlardan farkı, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bağ kurmasıdır.

Belki zarf mı bağlaç mı?​

Belki kelimesi ne edat ne de bağlaç olarak öne çıkar. Yani diğer bir ifade ile belki sözcüğü edat değildir ve aynı zamanda bağlaç da değildir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit belki kelimesi edat ve bağlaç olmayacak şekilde öne çıkıyor. Çünkü edat ve bağlaç olan kelimeler tek başına bir anlam ifade etmez.

Edat hangi kelimelerdir?​

Edat hangi kelimelerdir?
Edat veya ilgeç; farklı tür ve görevdeki kelimeler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan yardımcı kelime. Edatların tek başına anlamı yoktur; diğer kelimelerle birlikte, cümle içinde görev kazanır. Bazı kaynaklarda ünlemler ve bağlaçlar da edat kabul edilir.
Böyle belgisiz zamir mi?​
Böyle ev görmedim. (Buradaki ‘böyle’ kelimesi işaret sıfatıdır, zamir değildir.)

Ama bir kelime midir?​

Ama bir kelime midir?
Ancak, anlamı bulunmayan kelimeler de vardır: gibi, ile , ve , için , fakat, ama, kadar vb. Bunların anlamları yoktur ve hiç bir varlığı veya hareketi karşılamazlar.

Bağlaç olan de da kelime sayılır mi?​

Bağlaç olan DE ve Kİ ayrı yazılmalıdır. Bağlaçlar da kelime türü olduğuna göre ve kelimeler bir birleriyler bitişik yazılamayacaklarına göre, diğer kelimelerden AYRI yazılmalıdır.

Sözcük türleri nelerdir örnekler?​

Sözcük türleri nelerdir örnekler?
Dilimizde sözcükler türleri bakımından sekize ayrılır. Bunlar Adlar (İsim), Sıfatlar (Önad), Zamirler (Adıl), Zarflar (Belirteç), Edatlar (İlgeç), Ünlemler, Bağlaçlar ve Fiillerdir.

Madem ki edat mı bağlaç mı?​

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.

Edat nedir konu anlatımı?​

Edat nedir konu anlatımı?
Tek başlarına bir anlam taşımayan, kendisinden önceki kelimeyle ilgi kurarak cümle içinde anlam kazanan sözcüklere edat (ilgeç) denir. Dilimizde “gibi, kadar, ile, için, dolayı, ötürü, yalnız, ancak, tek, üzere, sanki, -e doğru, -e karşı…” en çok kullanılan edatlardandır.
De da edat mı?​
Bağlaç ve ilgeç (edat) olan ‘de’ ve ‘da’yı ayrı yazmak için kullanılan en yaygın ama eksik bilgiden bahsetmek istiyorum. “Dahi (bile) anlamındaki ‘de’ ayrı yazılır” bilgisi doğrudur; lakin eksiktir. Çünkü ‘de’ ve ‘da’ sadece ‘dahi’ anlamına gelmez.
 
Bu kelimesi bir zamirdir.

Edatlar ve bağlaçlar kelimelerdir. Edatlar, cümlede isimler arasında ilişki kuran kelimelerdir. Bağlaçlar ise kelimeleri veya kelime gruplarını birbirine bağlayan kelimelerdir. Bağlaçlar, edatlardan farklı olarak var olan anlam ilişkilerine dayanarak bağ kurarlar.

Belki kelimesi ne edat ne de bağlaç olarak öne çıkar. Türk Dil Kurumu'na göre belki kelimesi edat veya bağlaç olmayacak şekilde sınıflandırılmıştır, çünkü tek başına anlam ifade etmez.

Edatlar, farklı tür ve görevdeki kelimeler arasında anlam ilişkisi kurmaya yarayan yardımcı kelimelerdir. Edatlar tek başına anlam taşımaz, diğer kelimelerle birlikte kullanılarak cümlede görev alırlar.

Böyle kelimesi bir işaret sıfatı olup bir zamir değildir.

Ancak, gibi, ile, ve, için, fakat, ama, kadar gibi bazı kelimeler anlamı olmayan kelimelerdir ve bağımsız olarak bir anlam taşımazlar.

Bağlaç olan "de" ve "ki" ayrı yazılmalıdır çünkü bağlaçlar ayrı birer kelime türüdür ve diğer kelimelerden ayrı olarak yazılması gerekmektedir.

Sözcük türleri; adlar (isimler), sıfatlar (önadlar), zamirler (adıllar), zarflar (belirteçler), edatlar (ilgeçler), ünlemler, bağlaçlar ve fillerdir.

"Madem ki" örneğinde olduğu gibi, bağlaç olan "ki" ayrı yazılır. Bazı kalıplaşmış örneklerde ise bağlaç bitişik yazılabilir.

Edatlar, tek başlarına anlam taşımayan ve diğer kelimelerle birlikte anlam kazanan kelimelerdir. "Gibi, ile, için, dolayı, ötürü, yalnız, ancak" gibi kelimeler en çok kullanılan edatlardandır.

"De" ve "da" edat olarak kabul edilir ve ayrı yazılması gereken kelimelerdir. Bu kelimeler sadece "dahi" anlamına gelmez, diğer bağlamsal anlamlar da içerebilirler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri