Son Konular

Bu Mevsimde Besin Zehirlenmelerine Dikkat!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat!

Besin zehirlenmesi, bakteri veya toksinle kontamine olmuş herhangi bir yiyecek ve içecek tüketildiğinde meydana gelen durumdur. Besin zehirlenmelerine neden olan 4 farklı bakteri türü vardır. Süt ve süt ürünleri, et ve salatalarda ortaya çıkan stafilokok en sık görülen türüdür. Yiyeceği aldıktan 2-3 saat sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Diğer bakteri türü shigella'dır. Kontamine olmuş besini tükettikten 1-2 gün sonra bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi yaratan en tehlikeli ve ölümcül olabilen clostridium botilinum zehirlenmesidir. Daha çok konserve, et, sebze ve meyvelerde bulunabilir. Dördüncü tür bacillus cereustur. Bu bakteri pirinçte bulunur ve bulantı kusmaya neden olur. Genel olarak besin zehirlenmeleri aniden başlar, bakteri türüne göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir.

Besin zehirlenmesi yaşadığınızda;
Genel olarak ishal ve kusma besin zehirlenmelerinin tipik belirtisidir. Vücutta ki zehir dışarı atılır. O nedenle ishali ve kusmayı önleyici ilaç o anda kullanılmamalıdır.
Çok yoğun ishal ve kusma varsa yapılması gereken en önemli şey, bol su alımıyla veya intravenöz sıvıyla, su kaybı yerine koyulmalıdır.
İshali durdurmak için posadan fakir, pirinç lapası, haşlanmış patates, yağsız sade makarna, yoğurt gibi daha yağsız besinler tercih edilmelidir.
Sebzeler pişmiş olarak, meyveler de kabuğu soyulmuş olarak tüketilmelidir.
İncir, kayısı, üzüm gibi ishali arttıracak meyvelerden uzak durulmalıdır.
Besin zehirlenmelerine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler;
Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip, iyice yıkadıktan sonra tüketmeye özen gösterin.
Açık sütleri geleneksel kaynatma yönetimiyle kaynattığınızda hem içerisindeki bakterilerin tamamı ölmeyebilir hem de sütte ki besin değerleri kaybolur. Bu nedenle açık süt yerine, pastörize süt kullanmaya dikkat edin.
Özellikle sıcakların çok yoğun şekilde arttığı yaz aylarında, yiyeceklerinizin ısısına dikkat edin. Çok sıcak yemekleri hemen buzdolabına atmayın. Oda ısısında biraz bekletip, 1-2 saat sonra buzdolabına koyun.
Et, tavuk, balık ve yumurta gıda zehirlenmelerine neden olan riskli protein kaynaklarıdır. O nedenle iyi pişmiş olmasına, yumurtanın kırık çatlak olmamasına dikkat edin. Yumurtayı kullanmadan önce yıkayın.
Buzluktan çıkardığınız besinleri buzdolabının alt kısmında çözdürün veya buzlu olarak direkt tencereye koyun.
En önemlisi el ve mutfak araç gereçlerinizin hijyenidir. Mutfak bıçaklarının, tahtaların, mutfak tezgahlarının temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin. Et bıçağınızı, sebze bıçağınızı ve tahtaları ayrı ayrı kullanmaya özen gösterin. El hijyeninizi ihmal etmeyin.
Aldığınız besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Açılmış, kapağı şişmiş konserveleri almayın.
 
S

Gribe Yakalanmamak için Neler Yapılmalıdır?

S

BESLENMENİZ İLE SİZ KANSERE DARBE VURUN

Benzer Konular

  • Soru Soru
Gıda Hijyeni: Sağlığınızı Koruyun, Besin Kaynaklı Hastalıkları Önleyin Giriş Gıda hijyeni, tüketicilerin sağlığını korumak için hayati önem taşıyan bir konudur. Besinlerden bulaşan hastalıklar, uygun olmayan saklama, hazırlama ve pişirme yöntemleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıkların artması, gıda güvenliği konusunda önemli riskler doğuruyor. Özellikle bazı gıda türleri, yüksek sıcaklıklara karşı daha hassas olup, uygun koşullarda saklanmadıklarında gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu makalede, yaz aylarında dikkat edilmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru Soru
Yiyecek Güvenliği ve Mutfak Hijyeni: Bakterilerden Korunmanın Yolları Giriş Yiyecek güvenliği ve mutfak hijyeni, sağlığımızı korumak ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için kritik öneme sahiptir. Mutfaktaki hijyen standartlarımızı yükselterek zararlı bakterilerin yayılmasını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru Soru
Zehirlenmelerde İlk Yardım: Hayat Kurtaran Müdahaleler Zehirlenme, vücuda zararlı bir madde girişinden kaynaklanır ve bu durum acil müdahale gerektirir. Zehirlenmelerin türüne göre belirtiler ve tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. İşte zehirlenme durumlarında yapılması gereken ilk yardım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
S
  • Soru Soru
Besin zehirlenmesi, bakteriler yahut bu bakterilerin ürettiği toksinleri içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda bedenin verdiği olağan dışı reaksiyona denir. Besin zehirlenmelerinde en sık karşılaşılan belirtiler mide bulantısı, kusma, ishal, bulanık görme, midede kramp stilinde olmaktadır. En...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
SoruCevap
S
  1. Konular

    1. 1.281.801
  2. Mesajlar

    1. 1.680.156
  3. Kullanıcılar

    1. 31.881
  4. Son üye

Geri
Üst Alt