Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Bugday ekim derinligi ne kadar olmali?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Buğday ekim derinliği ne kadar olmalı?​

7. Ekim derinliği, normal koşullarda 5-6 cm arasındadır. Ekilecek buğday tohumluğunun bin tane ağırlığına veya iriliğine bağlı olarak ekim derinliği, küçük tohumlarda 4-5 cm, iri tohumlarda 5-6 cm arası olmalıdır.

Ekim derinliği neye göre belirlenir?​

Kışlık tahılların ekim zamanının belirlenmesinde en önemli kriterler, çimlenme dönemindeki tohum yatağındaki toprak sıcaklığı ve toprakta çimlenmenin başlamasına imkân sağlayacak suyun bulunmasıdır. Toprak sıcaklığının 8-10 °C olduğu zaman ekim yapılırsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur.

Buğday kaç defa sulanır?​

Buğday kaç defa sulanır?
Suyun bol olduğu ve kurak geçen mevsimlerde ise sapa kalkma, başaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3 defa sulanmalıdır. Eğer buğday ekim mevsiminde çıkış için toprakta yeterli nem yoksa ve mevsim itibariyle kurak geçiyorsa ekimde de sulama yapılmalıdır.

Buğday ne kadar sürede pişer?​

Buğday ne kadar sürede pişer?
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek. Resimde göründüğü şekilde helme, buğday tanelerinin nişastasını salarak koyu sıvı kıvama dönüşmesidir.

Buğday nasıl yetiştirilir?​

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir.

Hangi bölgelerde buğday yetiştirilir?​

Kastamonu, Trakya bölgesi, Kahramanmaraş ve özellikle Hatay ülkemizin buğday üretiminde önemli oranda destek veren bölgelerdir. Buğday nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı oldukça detaylıdır. Ekim işleminden sulamaya her evre oldukça önemlidir. Çimlenme ve hasat göz önüne alındığında serin iklim tarımı olarak adlandırılır.

Buğday ekim makinaları nelerdir?​

Buğday ekim makinaları nelerdir?
Buğday ekim makinaları ark tabanına ekim yapan baskılı, düz ve kombine olabilmektedir. Yerli imalat her bölgeye ve toprak koşullarına uygun ekici ayak tipi alttan yaylı, balta veya dişli ekin makinelerini bulmak mümkündür.

Yüksek verimli buğday çeşitleri nelerdir?​

Yüksek verimli buğday çeşitleri nelerdir?
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en fazla sayıya sahip olan verimli çeşitleridir. Yetiştirileceği bölgenin özelliklerine göre değişikl…
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Ekim derinliği, buğdayın gelişmesi ve verimliliği açısından oldukça önemli bir faktördür. Genellikle, buğday ekim derinliği normal koşullarda 5-6 cm arasında olmalıdır. Ancak ekilecek buğday tohumluğunun bin tane ağırlığı veya iriliğine göre değişiklik gösterebilir. Küçük tohumlarda ekim derinliği 4-5 cm, iri tohumlarda ise 5-6 cm arasında olması tavsiye edilir.

Ekim derinliği, tohumun doğru şekilde yerleştirilmesi ve tohumun çimlenme sürecinde gereken besin ve suya ulaşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, tohum iriliği ve toprak koşulları göz önünde bulundurularak uygun ekim derinliği belirlenmelidir.

Buğdayın sulama ihtiyacı, yetiştirildiği bölgenin iklim koşullarına, toprak yapısına ve bitkinin gelişme evresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle, buğday sulama ihtiyacı mevsim ve yağış durumuna göre belirlenmektedir. Suyun bol olduğu ve kurak geçen mevsimlerde ise sapa kalkma, başaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3 defa sulanması tavsiye edilmektedir.

Buğdayın pişme süresi ise genellikle aşurelik buğday için 45 dakika olarak belirtilmektedir. Bu süre sonunda buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilmesi önerilmektedir.

Buğdayın yetiştirilmesi, dünya ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünlerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir. Buğday genellikle kuru ve ılıman iklimlerde yetiştirilmektedir ve ekiminden hasatına kadar birçok aşamada dikkatlice takip edilmesi gerekmektedir.

Buğdayın hangi bölgelerde yetiştirildiği konusunda ise, ülkemizde özellikle Kastamonu, Trakya bölgesi, Kahramanmaraş ve Hatay gibi bölgeler buğday üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. İklim koşulları buğday yetiştiriciliği için oldukça önemlidir ve her bölgenin kendi özelliklerine göre buğday yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Buğday ekim makineleri ise farklı tiplerde olabilir. Birçok yerli imalat buğday ekim makinesi bulunmaktadır ve bu makineler genellikle baskılı, düz ve kombine olabilmektedir. Bu makineler, her bölgenin toprak koşullarına uygun olarak tercih edilmelidir.

Son olarak, yüksek verimli buğday çeşitleri ise ekildiği sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer çeşitlere göre daha fazla olduğu çeşitlerdir. Buğdayın verimliliğini artırmak için yüksek verimli buğday çeşitleri tercih edilmelidir.
 

Benzer konular

Buğday nasıl yetiştirilir? Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Hangi bölgelerde buğday...
Cevaplar
0
Görüntüleme
1
Ankarada buğday hasadı ne zaman? Fakat kıyı bölgelerimiz için en uygun ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasındır. Toprak sıcaklığının 8-10 oC olduğu zamanda ekim yapılmalıdır. Buğdayda dekara atılacak tohum miktarı; ekim zamanına, bin tane ağırlığına, çimlenme ve biyolojik gücüne bağlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Buğday ne zaman sapa kalkar? Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır. Buğday ne zaman sulanmaz? – Günün sıcak...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Türkiye buğday ihtiyacını nereden karşılıyor? Türkiye’de yılda 18-20 milyon ton buğday üretiliyor. Tüketim de bu miktara yakın. Geçen yıl ithal edilen 7,5 milyon ton buğdayın ise f’sı Rusya, ’i Ukrayna’dan geldi. İthal edilen bu buğday, işlenip un ve makarna olarak ihraç ediliyor. Arpa...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Dünyanın en eski buğday türü nedir? İçeriği Paylaş Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor. Buğday sulanır mı? Suyun bol olduğu ve kurak geçen...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips