Bugday nerede uretilir?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
342.268
Çözümler
4
Tepkime puanı
1.122
Puan
113
Yaş
36
Konum
Adana
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
2.883
Meslek
Webmaster

Buğday nerede üretilir?


Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.

Buğday üretimi nasıl yapılır?


Kışlık buğdayların 5-8 cm derinlikte ekilmesi verimin artmasında önemli etkendir. Ekime hazır vaziyetine getirilen tohum yatağına kuru koşullarda 15-17 kg/da, sulu koşullarda ise 13-15 kg/da üzerinden mibzerle ekim yapılmalıdır. Ekimden önce tohum mutlaka civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.

En eski buğday tohumu nerede bulundu?


En eski buğday tohumu nerede bulundu?
Mardin'de "Topraktan Tabağa: Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi" kapsamında ekilen, Mezopotamya'nın en eski buğday tohumlarından biri olarak bilinen "Sorgül"ün hasadına başlandı.

Ilk buğday ne zaman bulundu?


Ilk buğday ne zaman bulundu?
300'lerde, Çin'de M.Ö. 2800'lerde, M.Ö. 2000'lerde Orta Avrupa'da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında, simgesi buğday olan antik dönem tanrılarından diğeri Demeter'dir.

Buğday üretimi en çok nerede yapılır?


Ülkemizde her bölgede yetiştirilebilen buğday yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde üretilmektedir. 2017 yılı ekmeklik buğday üretiminde İç Anadolu Bölgesi %32'lik pay ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu %18 ile Marmara Bölgesi ve %15 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi izlemektedir.

1 dönüm araziden ne kadar buğday çıkar?


Sulama yapılması ve hava koşullarının iyi olması ve kaliteli tohum ve gübreleme ile bir dönümden 750 kiloya kadar buğday alınabilir. Dönümden nadir de olsa iklime ve arazi yapısına bağlı olarak 1000 kiloya kadar alanlar da bulunmaktadır.

Buğday 1 e kaç verir?


Buğday 1 e kaç verir?
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.

7000 yıllık buğday tohumu nerede bulundu?


7000 yıllık buğday tohumu nerede bulundu?
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde kiraladığı arazide 4 yıl önce organik tarıma başlayan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk, arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.

Genetiği değiştirilmemiş buğday nerede bulunur?


Genetiği değişmemiş tek buğday. Dünyada ekilen ilk buğday olma özelliği de var. Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe'deki kazılarda da bu buğday bulundu. Siyez buğdayı 14 kromozomlu tek buğday.

Buğday nasıl keşfedilmiştir?


Yine dini söylencelere göre dünya sürgününe çıkan Adem'e, kendisinin ve soyunun binlerce yıl sürecek trajedisine sebep olan buğdayın üretimi bilgisi öğretilmişti. Bu bilgiyle saban ilk defa Harran'da toprak ile buluştu ve cennetten getirilen buğday taneleri burada başağa dönüştü.

Buğday ile neler yapılır?


Buğday ile neler yapılır?
Aşurelik Buğday ile En Leziz 25 Tarif
- #2 Semizotlu Gün Salatası merveli.mutfak.
- #3 Ispanaklı Buğday Çorbası Tuğba Gamzeli Melek.
- #4 Soğuk Ayran Aşı Çorbası (videolu)
- #5 Yoğurtlu Buğday Salatası
- #6 Kuzu Etli Keşkek.
- #7 Yoğurtlu Tavuklu Buğday Salatası
- #8 Tavuklu Buğday Çorbası
- #9 Köfteli Nefis Toyga Çorbası
 
Buğdayın üretiminin ve yetiştirilmesinin Türkiye'nin farklı bölgelerinde gerçekleştirildiğini belirtmişsiniz. Buğday ekimi için tohum yatağına belirli miktarlarda tohumun mibzerle ekilmesi gerektiğini ve ekim öncesinde civalı ilaçlarla ilaçlanması gerektiğini de vurgulamışsınız.

En eski buğday tohumunun Mardin'de bulunduğu ve Mezopotamya'nın en eski buğday tohumlarından biri olan "Sorgül"ün hasadına başlandığından bahsetmişsiniz. Ayrıca tarihsel olarak Çin'de M.Ö. 2800'lerde, Orta Avrupa'da M.Ö. 2000'lerde buğday üretiminin yapıldığı bilgisini de paylaşmışsınız.

Buğday üretiminin en çok İç Anadolu Bölgesi'nde yapıldığını ve 2017 yılında İç Anadolu Bölgesi'nin ekmeklik buğday üretiminde %32'lik paya sahip olduğunu ifade etmişsiniz. Ayrıca bir dönümden ne kadar buğday çıkarılabileceğini ve dünya ortalama buğday veriminin dekara 327 kilogram olduğunu belirtmişsiniz.

7000 yıllık bir buğday tohumunun Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunduğu ve organik tarım ile bu buğday tohumundan üretim yapıldığına dair bilgi vermişsiniz. Ayrıca genetiği değiştirilmemiş olan Siyez buğdayının Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe'de bulunduğunu ve 14 kromozomlu tek buğday olduğunu açıklamışsınız.

Buğdayın nasıl keşfedildiği konusunda da dini söylencelere değinmiş ve Adem'e buğdayın üretimi bilgisinin öğretildiğinden bahsetmişsiniz.

Son olarak, buğdayın kullanımıyla ilgili tarifler vermişsiniz. Aşurelik Buğday ile yapılabilecek lezzetli tarifler hakkında bilgi verdiğiniz için teşekkürler. Buğdayın farklı yemek ve çorba tariflerinde nasıl kullanılabileceğine dair örnekler vererek, buğdayın mutfağımızdaki önemine vurgu yapmışsınız.
 

Hyundai i20 garanti suresi kac yil?

V izci Vodafone nedir?

  1. Konular

    1. 1.282.028
  2. Mesajlar

    1. 1.680.926
  3. Kullanıcılar

    1. 31.944
  4. Son üye

Geri
Üst Alt