Bürokrasinin sakıncaları nelerdir?
Bu anlamda bürokrasi "verimsizlik", "işlerin ağır yürümesi", "kuralcılık", "kırtasiyecilik", "sorumluluktan kaçma", "yönetimde gizlilik", "yetki devretmekte isteksizlik", "otoriteye aşırı bağlılık" gibi, olumsuz davranış ve işlemlerdir.
Bürokrasinin avantajları nelerdir?
Yani bürokratik işleyiş "rasyonelleşmiş"tir. Bu rasyonelleşme (akılcılaşma), işlerin yazılı kurallara göre, kişisel kaprislere bırakılmadan halledilmesi, planlanabilmesi, dosyalanması, devamlılığın sağlanması ve maliyetin azalması gibi avantajlar sağlar.
Bürokrasiyi azaltmak nedir?
Bürokrasiyi azaltmak nedir?
Kamuda bürokrasinin azaltılması, gerekli yerlerde yeniden yapılandırmanın sağlanması ve hizmet kalitesinin arttırılması için iş süreçleri modelleme, kurumların süreçlerini yeniden tasarlamak, yaygınlaştırmak, etkinleştirmek ve süreç otomasyonunu sağlamak gibi amaçlarla kullanılan bir araçtır.
Tarihte bürokrasi kavramını ilk kullanan kişi kimdir?
Bilimsel anlamda bürokrasi konusuna ilk eğilen kişi Alman sosyologu Max We- ber'dirs. Weber içinde bulunduğumuz yüzyılın başında yaptığı çalışmalarda bürokrasi konusu üzerinde çalışarak onu bir örgütlenme ve yönetim biçimi olarak ele almıştır.
Kamuda kırtasiyecilik ne demek?
Kırtasiyecilik, bürokrasinin öteki savunma mekanizmalarıyla bir araya geldiğinde güçlü ve koruyucu bir kalkan rolü görür. Bu, bürokrasiyi dışa karşı korur. Kırtasiyecilikle mücadele kamu görevlilerine bırakılamaz. Bu tür girişimlerden sonuç alınamadığını elli yıldan beri görüyoruz.
Yönetim ideolojisi teorisi nedir?
Yönetim ideolojisi teorisi nedir?
Yönetim ideolojisi teorisi (managerialism) işletme yönetimi tekniklerinin kamu kesimi yönetimine ithali olarak tanımlanmaktadır. Profesyonel yönetimi oluşturmak: Yöneticilerin yönetebilmelerine ortam hazırlamak, her faaliyet için görevlerin net belirlenmesini sağlamaktır.
Max Weber bürokrasiyi hangi anlamda ele almıştır?
Weber'e göre bürokrasi, işbölümü, otorite hiyerarşisi, yazılı kurallar, yazışmaların ve faaliyetlerin dosyalanması, gayri şahsilik, disipline olmuş bir yapı ve resmî pozisyonlardan oluşan bir örgüt biçimidir. Bu anlamda bürokrasi, rasyonel bir örgüt biçimidir; teknik olarak diğer örgüt biçimlerinden üstündür.
Max Weber bürokrasi hangi anlamda ele almıştır?
Weber'e göre; işbölümü, otorite, hiyerarşi, yazılı kurallar, dosyalama, gayrişahsilik, disipline olmuş bir yapı ve resmi pozisyonlardan oluşan bir örgüt, bürokrasinin yapı taşlarındandır. Bu açıdan bakıldığında bürokrasi, rasyonel bir yönetim biçimidir.