Bütçe dengesi nasıl hesaplanır?
Bütçe Dengesi = Bütçe Gelirleri (vergi gelirleri + diğer gelirler) – Bütçe giderleri (faiz dışı giderler + faiz giderleri) Faiz dışı giderler de personel giderleri, yatırım giderleri, diğer cari giderler olarak sıralanabilir.
Faiz dışı denge nasıl hesaplanır?
Faiz giderleri hesaba katılmadan hesaplanan bütçe dengesidir. Bu formül sonucunda eşitlik sağlanıyorsa "denge", negatif sonuç alınıyorsa "faiz dışı açık", sonuç pozitifse "faiz dışı fazla" var demektir. Faiz dışı denge bütçe ile ilgili çok daha net sonuçlar verebilir.
Merkezi yönetim bütçe dengesi ne demek?
Merkezi yönetim bütçe dengesi ne demek?
Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Central Government Budget Balance) Nedir? Merkezi yönetim kapsamında yer alan genel bütçeli idarelerin, özel bütçeli idarelerin ve düzenleyici ve denetleyici kurumların bütçe gelirleri toplamından, bütçe giderlerinin çıkarılmasıyla bulunan bütçe dengesidir.
Bütçe dengesi ile yapısal tam istihdam bütçe dengesi arasındaki farka ne ad verilir?
Yapısal bütçe bakiyesi, vergi oranı, kamu harcamaları ve transfer harcamaları veri iken ekonominin tam istihdam durumunda olması halinde, bütçedeki vergilerle harcamalar arasındaki farkı ifade etmektedir.
Faiz dışı fazla nasıl hesaplanır?
Faiz dışı fazla genellikle şöyle bir formülle hesaplanır: Gelirler – Faiz dışı giderler = Faiz dışı fazla / GSMH. Yüzde 6.5 olarak tutturulması gereken oran budur. Bunun en büyük bileşeni bütçedir.
Faiz dışı fazla nedir kısaca?
Faiz dışı fazla nedir kısaca?
Faiz dışı fazla devletin bütçesinden faiz harcamaları çıkartıldığında harcamalar ile gelirler arasındaki dengedir. Başka bir deyişle faiz dışı fazla iç ve dış borç faizi hariç tutulduğunda, gelirler giderlerden fazla oluyorsa, faiz dışı bütçe fazlası verilmiş olur.
Birincil denge ne demek?
Birincil denge, en genel kabulüyle kamu gelirleri ve faiz dışı harcamalar arasındaki dengeyi ifade etmektedir. Kamu gelirlerinden faiz dışı harcamaların çıkarılması sonucunda elde edilen değerin negatif olması birincil açığı; pozitif olması ise birincil fazlayı vermektedir.