- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,798
- Tepkime puanı
- 56
Çay toplama nasıl yapılır?
Yaprakların toplanması oldukça zor ve yorucudur. Bu aşamada körpe yapraklar ve tomurcuklar titizlikle toplanır. Çay yapraklarının elle toplanması ürünün kalitesini korumada önemlidir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır.Çay toplama kaç ay sürer?
Çay bitkisi ortalama 45-50 günde toplama olgunluğuna erişir. Türkiye’de 3 sürgün vardır. İlk sürgün, Mayıs ayında başlar. Sonra ki sürgünler Temmuz ve Eylül aylarında başlar.Çay imalatında ilk kalite kontrolü fermantasyon safhasında yapılır. Fermantasyon esnasında nispi rutubet yaklaşık -95 civarında tutulmalıdır. Çay da ideal bir oksidasyon 24-26 0C arasındadır. Kurutma, kıvrılmış ve fermante olmuş çay yaprağının fırınlanarak nem oranını %2-4 seviyelerine indirme işlemidir.
3 çay ne zaman toplanır?
Yılda 3 kez hasat edilir Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim’de biter.
Çay sezonu ne zaman biter?
Doğu Karadeniz’de geçen yıl 17 Mayıs’ta başlayıp 24 Ekim’de sona eren yaş çay alım sezonunda, yaklaşık 1 milyon 456 bin ton yaş çay üretilmiş, bu çayın 860 bin 384 tonu ÇAYKUR, 595 bin 448 tonu ise özel sektör tarafından alınarak kuru çaya dönüştürülmüştü.
Ülkemizde çay hangi ilimizde yetişir?
Türkiye’de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85’ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin’dir.2021 çay hasadı ne zaman başlıyor?
Çay işletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Doğu Karadeniz’de, 2021 yılı birinci sürgün yaş çay alım sezonunun 17 Mayıs Pazartesi günü başlayacağını duyururken, üreticiler de bahçelerde hasat öncesi hazırlıklarını tamamlıyor.ÇAYKUR, 31 Ağustos’ta 3. sürgün yaş çay sezonunu açacak. İlk 2 sürgünde tarihin en yüksek çay alımını gerçekleştiren ÇAYKUR’un üçüncü sürgün kotasının 400 kilogram olarak belirlendiği öğrenildi. ÇAYKUR, tarihinin en yüksek yaş çay aldığı 2021 yılında 3. sürgün yaş çay alımlarına 31 Ağustos Salı günü başlayacak.
Çay kaç derecede kurutulur?
Kurutmada giriş sıcaklığı 90-100°C, çıkış sıcaklığı 45-60°C arasında olur. Çıkış dereceleri farklı davlumbaz sistemlerine göre değişebilir. Fırına giren havanın sıcaklık derecesi, debisi, palet üzerindeki yaprak kalınlığı ve çayların fırın içerisinde kalma müddeti, kurutma olayını etkiler.