Çerezlik ayçiçeği nerede yetişir?
Çerezlik ayçiçeği ekimi yurdumuzda genelde Orta ve Doğu Anadolu ve Geçit Bölgelerinde yapılmaktadır. Çerezlik tipler yağlık tiplere nazaran daha iri ve uzun olup, kabuk oranları ve bin tane ağırlıkları daha fazla ve yağ oranları da % 25-35 civarında değişmektedir.Ayçiçeği yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Pnömatik mibzerler ile dekara 500 gramdan fazla olmamak üzere tohum ekiliyor. Toprakta yeterince nem olmadığında, ekim öncesi gönen yapılıyor. Yeterince nem olduğunda tohumlar toprakta kolaylıkla serpilerek çıkıyor. Genellikle sulu şartlarda dekarda 5500-6000 bitki olacak şekilde ekim yapılıyor.Çerezlik ayçiçeği ekimi nasıl yapılır?
Çerezlik ayçiçeği ekimi nasıl yapılır?Çerezlik Ay Çekirdeği ekim zamanı bölgelere göre farklılık gösterir. Sıcak ve düşük rakımlı bölgelerde Mart 5-Mart 15 arasında; rakımı 500-800 m arası olan böl- gelerde Mart 15-Nisan 15 arasında; rakımı 1000 m ve üzeri olan bölgelerde Nisan 15- Mayıs 15 arasında ekim yapılmalıdır.
1 dekardan kaç kg ayçiçeği?
1 dekardan kaç kg ayçiçeği?1 dönüm (1000mt) 200 ile 450 kilo arası verimi olur. Yapılan araştırmalar, sıra arası 70 cm. ve sıra üzerinin 30-35 cm. olduğu bir ekim sıklığıyla sağlanan bir dekarda 4500-5000 civarında bir bitki adedinin, en yüksek verimi verdiğini ortaya koymuştur.
Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir?
Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir.Türkiye’de ayçiçek tarlaları nerede?
Türkiye’de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara da ve Trakya bölgesinde yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Ayçiçeği tarlaları ayrıca oldukça güzel bir görünüme de sahiptir. Ülkemiz de yoğun olarak Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana’da yetiştirilmektedir.1 ton çekirdekten ne kadar yağ çıkar?
1 ton çekirdekten ne kadar yağ çıkar?Çekirdek ve yağ fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Sarıca, “Artık tonla çekirdek getiriyorlar. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Çerezlik ayçiçeği dekara ne kadar ekilir?
Çerezlik ayçiçeği dekara ne kadar ekilir?Sonuç olarak, çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde üreticilerin, kuruyemiş firmalarının ve tüketicilerin istekleri dikkate alındığında, çerezlik ayçiçeği dekara 3571 bitki sıklığında ekilmeli, çiçeklenme döneminde iki defa sulama yapılmalı ve dekara 12-14 kg azot uygulanmalıdır.
1 dönüm tarla ne kadar ayçiçeği verir?
Bir dönüm ayçiçeği tarlasından yaklaşık olarak 500 kg ürün elde edilir. Ayçiçeği çeşitlerine göre ve toprak verimine bağlı olarak dönüm başı ürün 800 kg kadar çıkabilmektedir.Dekara ne kadar ayçiçeği tohumu atılır?
Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 400-500 gram tohum gerekir. Gübreleme: Gübre isteği bakımından kanaatkar bir bitki olan ayçiçeği saf madde olarak dekara 10 kg Azot,8 kg Fosfor ve 12 kg Potasyum tüketir.Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2020?
Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2020?Ayçiçek tarlasi nerede?
Ayçiçek tarlasi nerede?Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir.