☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Cerezlik aycicegi nerede yetisir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Çerezlik ayçiçeği nerede yetişir?​

Çerezlik ayçiçeği ekimi yurdumuzda genelde Orta ve Doğu Anadolu ve Geçit Bölgelerinde yapılmaktadır. Çerezlik tipler yağlık tiplere nazaran daha iri ve uzun olup, kabuk oranları ve bin tane ağırlıkları daha fazla ve yağ oranları da % 25-35 civarında değişmektedir.

Ayçiçeği yetiştiriciliği nasıl yapılır?​

Pnömatik mibzerler ile dekara 500 gramdan fazla olmamak üzere tohum ekiliyor. Toprakta yeterince nem olmadığında, ekim öncesi gönen yapılıyor. Yeterince nem olduğunda tohumlar toprakta kolaylıkla serpilerek çıkıyor. Genellikle sulu şartlarda dekarda 5500-6000 bitki olacak şekilde ekim yapılıyor.

Çerezlik ayçiçeği ekimi nasıl yapılır?​

Çerezlik ayçiçeği ekimi nasıl yapılır?
Çerezlik Ay Çekirdeği ekim zamanı bölgelere göre farklılık gösterir. Sıcak ve düşük rakımlı bölgelerde Mart 5-Mart 15 arasında; rakımı 500-800 m arası olan böl- gelerde Mart 15-Nisan 15 arasında; rakımı 1000 m ve üzeri olan bölgelerde Nisan 15- Mayıs 15 arasında ekim yapılmalıdır.

1 dekardan kaç kg ayçiçeği?​

1 dekardan kaç kg ayçiçeği?
1 dönüm (1000mt) 200 ile 450 kilo arası verimi olur. Yapılan araştırmalar, sıra arası 70 cm. ve sıra üzerinin 30-35 cm. olduğu bir ekim sıklığıyla sağlanan bir dekarda 4500-5000 civarında bir bitki adedinin, en yüksek verimi verdiğini ortaya koymuştur.

Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir?​

Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir.

Türkiye’de ayçiçek tarlaları nerede?​

Türkiye’de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara da ve Trakya bölgesinde yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Ayçiçeği tarlaları ayrıca oldukça güzel bir görünüme de sahiptir. Ülkemiz de yoğun olarak Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana’da yetiştirilmektedir.

1 ton çekirdekten ne kadar yağ çıkar?​

1 ton çekirdekten ne kadar yağ çıkar?
Çekirdek ve yağ fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Sarıca, “Artık tonla çekirdek getiriyorlar. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.

Çerezlik ayçiçeği dekara ne kadar ekilir?​

Çerezlik ayçiçeği dekara ne kadar ekilir?
Sonuç olarak, çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde üreticilerin, kuruyemiş firmalarının ve tüketicilerin istekleri dikkate alındığında, çerezlik ayçiçeği dekara 3571 bitki sıklığında ekilmeli, çiçeklenme döneminde iki defa sulama yapılmalı ve dekara 12-14 kg azot uygulanmalıdır.

1 dönüm tarla ne kadar ayçiçeği verir?​

Bir dönüm ayçiçeği tarlasından yaklaşık olarak 500 kg ürün elde edilir. Ayçiçeği çeşitlerine göre ve toprak verimine bağlı olarak dönüm başı ürün 800 kg kadar çıkabilmektedir.

Dekara ne kadar ayçiçeği tohumu atılır?​

Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 400-500 gram tohum gerekir. Gübreleme: Gübre isteği bakımından kanaatkar bir bitki olan ayçiçeği saf madde olarak dekara 10 kg Azot,8 kg Fosfor ve 12 kg Potasyum tüketir.

Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2020?​

Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2020?

Ayçiçek tarlasi nerede?​

Ayçiçek tarlasi nerede?
Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Çerezlik ayçiçeği genellikle Orta ve Doğu Anadolu ve Geçit Bölgelerinde yetiştirilir. Çerezlik ayçiçeği, yağlık türlerden daha iri ve uzun olup, kabuk oranları ve yağ oranları farklılık gösterebilir. Genellikle yağ oranları %25-35 civarındadır.

Ayçiçeği ekimi pnömatik mibzerler kullanılarak yapılır ve tohumlar dekara 500 gramdan fazla olmamak üzere ekilir. Toprakta yeterli nem olmadığında ise ekim öncesi gönen yapılabilir. Sulu şartlarda ise dekarda 5500-6000 bitki olacak şekilde ekim yapılır.

Çerezlik ayçiçeği ekim zamanı bölgelere göre farklılık gösterir. Sıcak ve düşük rakımlı bölgelerde Mart 5-Mart 15 arasında, orta yükseklikteki bölgelerde Mart 15-Nisan 15 arasında, yüksek rakımlı bölgelerde ise Nisan 15-Mayıs 15 arasında ekim yapılabilir.

1 dekardan elde edilecek ayçiçeği miktarı 200 ile 450 kilo arasında değişebilir. Optimum verim için sıra arası 70 cm, sıra üzeri ise 30-35 cm olarak belirlenmiş ve dekarda 4500-5000 bitki ekimi önerilmektedir.

Türkiye'de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara ve Trakya bölgelerinde yetiştirilmekte olup, Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana gibi iller başta olmak üzere ülke genelinde yaygın bir şekilde tarımı yapılmaktadır.

Bir ton ayçiçeği çekirdeğinden ortalama 3 kilogram yağ elde edilebilir. Çekirdek ve yağ fiyatlarının yüksek olduğu dönemlerde tonla çekirdek alımı da yapılabilmektedir.

Çerezlik ayçiçeği ekiminde dekara 3571 bitki sıklığında ekim yapılması önerilmektedir. Ayrıca çiçeklenme döneminde iki defa sulama yapılmalı ve dekara 12-14 kg azot uygulanmalıdır.

Bir dönüm ayçiçeği tarlasından yaklaşık 500 kg ürün elde edilebilirken, çeşitlere ve toprak verimine bağlı olarak bu miktar 800 kg'a kadar çıkabilir.

Tohum büyüklüğüne bağlı olarak dekara 400-500 gram tohum ekimi yeterli olabilir. Gübreleme açısından ise ayçiçeği, dekara 10 kg azot, 8 kg fosfor ve 12 kg potasyum gibi miktarlarda gübre ihtiyacı duyabilir.

2020 yılında Türkiye'de en çok ayçiçeği üretimi Tekirdağ ilinde gerçekleşmiştir. Tekirdağ’ı sırasıyla Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana illeri takip etmektedir.

Ayçiçeği üretimi Trakya-Marmara Bölgesi'nde en fazla %47,2 oranıyla gerçekleşmektedir. Orta Anadolu %29,2, Karadeniz %12, Akdeniz %8,7 oranında ayçiçeği üretimine sahiptir. Bu bölgelerde tarlalarda ayçiçeği yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır.
 

Benzer konular

Ayçiçeği hangi şehirde? Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir. Çerezlik ayçiçeği...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Ayçiçeği hangi gübreyle ekilir? Özellikle ayçiçeği tarımında toprağımızın fosfora ihtiyacı varsa 20-20-0 gübresi ekim öncesi veya ekimle birlikte dekara 30-35 kg olmak üzere kullanılabilir. Yalnız kompoze gübrelerin her yıl kullanılması sonucu bazı üretici tarlalarında fosfor birikimi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
Yağlık ayçiçeği dönüme kaç kilo verir? Geçen yıl ayçiçeğinde verim dönüm başına 250 ile 350 kilogram arasındaydı. Bu yıl 2018’in Aralık ayı ile 2019 yılının Nisan ayı arasında yağışların çok olmasından dolayı bitki tam kendine gelemedi ve daha sonra havaların sıcak olmasından dolayı bitki strese...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Ay çekirdeği hasadı nasıl yapılır? Mart ayında ekimi yapılan ve eylül ayının sonunda hasadına başlanılan çerezlik çekirdekler, güneşe seriliyor ve birkaç gün bu şekilde kurumaya bırakılıyor. Güneşin altında kurutulan çekirdekler toptancı tüccarlara satılmayı bekliyor. Ay çekirdeği nasıl...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Köpekler çekirdek yer mi? Şeftali ya da erik çekirdeği yediklerinde de başlarına gelebilir, çünkü çekirdeği sindiremezler. Ayrıca şeftali ve erik çekirdeklerinde hem insanlar hem de köpekler için zehirli olan siyanür bulunur. Bizler meyve çekirdeklerini yemememiz gerektiğini biliyoruz ama onlar...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips