Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Çini türleri nelerdir?
Çiniler de genelde iki türe ayrılır: Büyük levhalar halinde olan çiniler; küçük parçalardan (mozaik) oluşan çiniler. Duvar çinileri (büyük levha çinileri) genellikle altıgen, kare ya da daha başka biçimlerdedirler ve daha çok, yapıların iç bölümlerinde ve düz yüzeylerinde kullanılırlar.Çini sanatını yapan kişiye ne denir?
Çini atölyelerinde, şekillendirmeleri yapan “çarkçı”, süsleme ve dekorları yapan “tahrirci”, desenlerin iç kısımlarını boyayan “boyamacı” ve fırınlama işlerini yapan “fırıncı” gibi isimlerle anılan ustalar, kalfalar ve çıraklar da bulunmaktadır.Çini kaça ayrılır?
Çini kaça ayrılır?Çini iki çeşittir. Bunlar duvar çinileri ve evani çinilerdir.
Çini ne denir?
Bir tür killi topraktan yapılan ve fırında pişirilen, bit yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş , seramik parçasına çini denir. Daha özel bir seramik hamurundan üretilen, geleneksel renk ve motiflerle süslenmiş, bir yüzü sırlanmış süsleyici ürünlere ise çini denir.Çini sanatı nedir nasıl yapılır?
Çini sanatı; kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemeler ile karıştırılarak hamur haline getirilmektedir. Bu hamur şekillendirilip kuruması adına bir süre beklemek gerekir. İstenen kuruluğu alan hamura astarlama işlemi yapılmaktadır. Bu astarlama işlemi, hamura beyaz bir görünüm kazandırır.Çinicilik nasıl bir meslektir?
Çinicilik nasıl bir meslektir?Çini, toprağın pişirilmeden önce şekil verilip kap kacak, tabak, vazo, sürahi gibi eşyalar üretilmesine dayalı geleneksel bir el sanatıdır. Bu bölümden mezun olanlar, çini ve seramik ürünler üreten atölye ve fabrikalarda çalışabilirler. Mezunların kendi atölyelerini kurup çalışma imkânları da bulunmaktadır.
Çini sanatı, geleneksel Türk el sanatıdır. Tarihte ilk Müslüman ve Türk devletlerinden Karahanlılar tarafından yapılmış ve geliştirilmiştir.
Asıl adı Muhammed Şeyh Bayezid olan Baba Nakkaş’ın doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemektedir. Muhtemelen 1430 – 35 lerde doğduğunu tahmin etmekteyiz. İstanbul’un fethinden sonra Saraya kabul edilmiş olması tarihsel açıdan uygun düşer. Görevinde yükselmesi ve Nakkaş Başı olması ise, 1466 ya tarihlenebilir.
Çini sanatı nereden gelmiştir?
Çini sanatı nereden gelmiştir?Türk çini sanatının tarihi ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanmaktadır. Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları çiniyi mimari süslemelerde sıkça kullanmış, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra, çini sanatında Osmanlı Devleti’nin kuruluşuyla yeni bir dönem başlamıştır.