Ciraklar genel olarak neye tabi olurlar?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
39
Meslek
Webmaster

Çıraklar genel olarak neye tabi olurlar?

5510 sayılı Kanuna göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.

Çıraklar hangi kuruma bağlıdır?

Çıraklar hangi kuruma bağlıdır?
Aday çırak ve çıraklar, pratik eğitimlerini işyerlerinde, işyerindeki eksik kalan pratik eğitimleri ile teorik eğitimlerini mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya Bakanlıkça uygun görülen işyerlerinin eğitim birimlerinde yapar.

Çırakların sigorta primini kim öder?

3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 25 inci maddesi uyarınca da; aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sigorta primleri bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50'si üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine konulan ödenekle karşılanır.

Çırak sigorta kolu nedir?

Çırak sigorta kolu nedir?
Çırak sigortasında kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Çırak sigortasında kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek çırak, iş kazası ve meslek hastalığı yönünden güvenceye alınıyor.

Çıraklık ödemesi nasıl yapılır?

İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir. İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir.

4 A Çıraklar ne demek?

4 A Çıraklar ne demek?
5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi e bendine uyarınca; Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler, 4/a kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır.

Çıraklar genel olarak belirli yasal düzenlemelere tabi olurlar. Öncelikle belirtmek gerekir ki, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yer alan aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin durumu şu şekildedir:

1. **Sigorta Durumu**: Çıraklar, yalnızca iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı kabul edilirler. Hizmet akdi çerçevesinde sigortalı sayılırlar.

2. **Eğitim Yerleri**: Aday çırak ve çıraklar, pratik eğitimlerini işyerlerinde gerçekleştirirken, eksik kalan pratik eğitimleri veya teorik eğitimleri ise mesleki ve teknik eğitim okullarında veya Bakanlıkça uygun görülen işyerlerinin eğitim birimlerinde tamamlarlar.

3. **Sigorta Primleri**: Sigorta primleri, çırakların yaşına uygun asgari ücretin %50'si üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

4. **Sigorta Kolu**: Çırak sigortası kapsamında, iş kazası ve meslek hastalığı gibi kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenirken, emeklilik açısından primler ödenmediğinden emeklilik için sigorta başlangıcı olarak kabul edilmez.

5. **Çıraklık Ödemeleri**: İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payını belirli tarihlerde banka hesaplarına öderler. Devlet katkısı tutarları ise okul veya yüksek öğretim kurumları tarafından ayın belirli günlerinde işletmelere ödenir.

6. **4A Çıraklar**: Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler 4/A kapsamında sigortalı sayılırlar ve iş kazası ile meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır.

Bu bilgiler ışığında çırakların genel olarak çeşitli yasalar ve düzenlemelere tabi olduğunu söyleyebiliriz.

Badem nasil telaffuz edilir?

Tutusma sicakligi ne demek?

1. Konular

1. 1.280.275
  2. Mesajlar

1. 1.677.856
  3. Kullanıcılar

1. 31.520
  4. Son üye

Geri
Üst Alt